CONVERSIA LA CURS ISTORIC, ADOPTATĂ ÎN COMISII Dragnea anunţă că nu va susţine, în plen, introducerea gradului de îndatorare

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 octombrie 2016

Dragnea anunţă că nu va susţine, în plen, introducerea gradului de îndatorare

Actualizare 23:00 Daniel Cătălin Zamfir: "Se va renunţa la gradul de îndatorare de 50%"

Se va renunţa la gradul de îndatorare de 50%, a declarat deputatul Daniel Cătălin Zamfir pe contul său de Facebook, precizând, totodată că va discuta ca plafonul să fie de 250.000 euro.

"Vreau să mai dau o informaţie pentru cei care probabil nu au aflat încă: 1. Se va renunţa la acel nefericit grad de îndatorare de 50% 2. Plafonul să fie, că la DIP , 250.000 euro. Asta o voi discuta cu domnul Nica mâine dimineaţă. Doamne ajută!", a precizat deputatul Zamfir.

(G.F.)

----------

Actualizare 21:55 Gheorghe Piperea: "Nu sunt şanse să fie un vot negativ mâine în plen"

Nu sunt şanse, mâine, în plen, să fie un vot negativ pentru Legea conversiei la cursul istoric, a declarat avocatul Gheorghe Piperea pe contul său de Facebook.

"Este o mare victorie, mai ales că legea se va aplică inclusiv debitorilor care au fost deja executaţi silit (aceştia vor putea cere restituirea unei părţi din datoria executată silit, după o recalculare în instanţa a acesteia), precum şi pentru faptul că nu numai cursul se va îngheţa, dar şi costurile iniţiale se vor îngheţa, debitorul având dreptul, totuşi, să ceară să i se aplice costurile curente la creditele în lei, dacă acestea i-ar fi mai favorabile", a scris Gheorghe Piperea.

Cu toate acestea, avocatul a subliniat că proiectul prezintă unele aspecte negative:

"Legea se va aplică doar creditelor în franci elveţieni, conversia se va face la soldul creditului, şi nu la valoarea iniţială, ceea ce înseamnă că restituirea plăţilor nedatorate, umflate de cursul valutar, nu vor mai putea fi recuperate, vor avea dreptul la conversie doar debitorii care au un grad de îndatorare mai mare de 50% faţă de venitul net şi un credit în valoare iniţială mai mică de 250 de mii de chf; aceste amendamente au fost depuse azi de guvern şi susţinute de preşedintele de şedinţa; sunt şanse că pragul maxim de îndatorare de 50% să fie eliminat mâine în plen (înţeleg că Liviu Dragnea a anunţat pe FB că va susţine eliminarea acestui amendament); nu ştiu cum va rămâne cu limita valorică maximă de 250 de mii chf, dar, evident, ideea este profund greşită, întrucât o practică de afaceri nu e mai puţin înşelătoare şi periculoasă dacă suma împrumutată e mai mare", a scris Gheorghe Piperea.

(G.F.)

--------

Actualizare 20:10 Dragnea spune ca PSD va vota impotriva gradului de îndatorare

"Astăzi s-a adoptat raportul comun al Comisiei juridice şi al Comisiei de buget finanţe din Camera Deputaţilor, privind conversia la cursul istoric al creditelor în franci elveţieni, în limita a 250.000 CHF. Mâine raportul ajunge în plen, iar grupul PSD va vota pentru", a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Actualizare 20:00

Mai multe persoane şi-au exprimat pe paginile de Facebook ale politicienilor nemulţumirea faţă de amendamentele proiectului privind conversia la cursul istoric al creditelor în franci elveţieni, adoptate astăzi de Comisia juridică şi de buget finanţe.

"Discriminare! Legea conversiei în franci pentru toţi creditorii! Nu-i corect amendamentul cu limitarea plafonului la 50%! Unii să plătească cu 4,3 lei un CHF şi alţii să plătească cu 2 lei!", se precizează într-un comentariu publicat pe pagină de Facebook a lui Liviu Dragnea.

"Nu mai prostiţi oamenii sau pe cei mulţi adică cei cu credite în lei şi euro ne consideraţi proşti Liviule lasă-ne de vrăjeală ieftină suntem sătui", se precizează într-un alt comentariu.

"Nu este posibil aşa ceva...doar în România se poate impune un prag de îndatorare de 50%, nu contează că am fost înşelaţi atâţia amari de ani de către bănci şi un sistem care îi susţine. Ce se va întâmplă cu oamenii care nu se încadrează la acest prag? Ei nu au fost înşelaţi?", comentează un alt împrumutat CHF.

Comentarii negative au fost postate şi pe contul de Facebook al deputatului Daniel Zamfir.

"Încurajarea muncii la negru. Ţară asta nu se mai face bine luaţi-va copiii şi vedeţi-va de drum în alte ţări în care dacă munceşti şi contribui la taxe şi impozite nu eşti luat de prost", se precizează într-un comentariu.

"Cum e posibil să se voteze aşa un amendament aberant? Cei plecaţi în străinătate că să îşi plătească ratele nu se încadrează în lege. Atunci hai să trecem toţi la salarii mici, să nu mai plătim contribuţii şi impozite. În ţară asta dacă eşti cinstit şi munceşti că prostul îţi taie toate drepturile. PSD îţi vine rândul la vot, naiba te mai votează!", afirmă un alt internaut.

De asemenea, de comentarii negative nu a scăpat nici deputata PNL, Andreea Paul.

"Cu gradul de îndatorare de 50%, chiar că s-a năruit totul. Adică haideţi să încurajăm muncă la negru şi pe cei puturoşi. Stimată doamna, acest amendament a dărâmat pe majoritatea celor cu credite. Adică ăla care are 51% gâfâie şi munceşte la 2 joburi, pe când altul se încadrează la 49. E discriminare crasă, şi cred că asta s-a dorit. Legea nu a fost gândită a fi socială.Francul este acelaşi şi pentru ăla cu 51% cât şi pentru celălalt. Dacă înţelegeam plafonul, nu pot să înţeleg acest grad de îndatorare.

Actualizare 19:15 Deputaţii au fost de acord ca amendamentele discutate să fie introduse în proiect.

Actualizare Criteriile de eligibilitate au fost agreate ca propuneri, urmând ca deputaţii să voteze amendamentele la proiect.

Actualizare Plafonul de 250.000 CHF se aplică la creditele cumulate, cu 14 voturi pentru, 0 împotrivă, 8 abţineri.

Actualizare Plafonul de maxim 250.000 CHF la momentul semnării creditului a fost aprobat cu 13 voturi pentru, 8 împotrivă şi o abţinere.

Actualizare Deputaţii au aprobat introducerea unui plafon, cu 17 voturi pentru.

Actualizare Plenul este programat mâine la ora 10. Dacă discuţiile se prelungesc, proiectul poate să nu ajungă mâine la vot.

Actualizare Viorel Ştefan: "Se spune că băncile au folosit credite înşelătoare, ilegale, iar soluţia este să dăm o lege. Dacă dăm o lege, atunci înseamnă că legiferăm înşelătoria. Eu îmi doresc ca această lege să rezolve o problemă socială. Nu vreau să reglementăm un produs ilegal. Ce spuneţi este înfiorător".

Daniel Zamfir: "Nu eu am vorbit despre asta, ci Parlamentul European, v-am mai dat exemplele".

Actualizare Clienţii cu credite în CHF, nemulţumiţi

Amendamentele adoptate de deputaţi la legea conversiei creditelor în CHF au stârnit nemulţumirea clienţilor.

Cristian Dan, din Grupul Clienţilor cu Credite în CHF a postat pe Facebook: "Să-i mulţumiţi lui Viorel Ştefan pentru gradul de îndatorare de 50%. Cei care aveţi grad de îndatorare 49% nu veţi putea beneficia de legea conversiei, puteţi fi în continuare furaţi de către bancă.

Pe înţelesul oricui: dacă lucrezi în două părţi, sau dacă ai venituri mai bune, că eşti mai bine pregătit şi prestezi profesionist, s-ar putea să nu beneficiezi de conversie. Cu alte cuvinte, dacă mai poţi să plăteşti rata, poţi fi furat în continuare. Bravo, Viorel Ştefan! Bravo PSD.

Bravo şi PNL, cu pragul de 250.000 - (dl Nica şi) Andreea Paul. Aţi făcut praf un demers legislativ bine gândit. RUŞINE!"

"O porcărie dar cât ne-am chinuit să plătim nu se pune", a scris un alt client.

O altă reacţie: "Păcat ! Mulţi am făcut eforturi sa plătim ca nu ştiam pina la ce nivel poate urca francul ! Păcat ca se aplica doar la ce mai avem de dat !!!!!"

Actualizare Un alt criteriu de eligibilitate este un plafon de 250.000 de CHF. Se propune limitarea conversiei la creditele sub 250.000 de CHF.

Daniel Zamfir: "Iar introducem un pricipiu incorect. Aici este vorba de produse înşelătoare. Ce facem acum? Punem plafon la înşelătorie?"

Andreea Paul: "Cred că se impune introducerea acestui prag la soldul creditului din prezent. Cei care au luat credite mai mari, au prezumţia de educaţie financiară. Noi vorbim aici de consumatorii captivi care nu au ştiut cu ce se mănâncă".

Un deputat propune să se facă conversia la un singur credit/consumator.

Actualizare Un alt criteriu de eligibilitate, potrivit lui Viorel Ştefan, se referă la clienţii care au luat credite exclusiv pentru satisfacerea nevoii de locuit.

Daniel Zamfir: "Am ajuns să facem pilaf legea asta. Marea problemă este la creditele de nevoi personale".

Andreea Paul susţine ca acest punct să nu fie inclus pentru că 52% din creditele în CHF sunt creditele de consum garantate ipotecar. Domnia sa cere introducerea unui plafon.

Amendamentul a fost respins cu 20 de voturi împotrivă, un vot pentru, o abţinere.

Actualizare Deputaţii vor să introducă criterii de eligibilitate, susţinute de Guvern: să se aplice persoanelor fizice care au calitate de consumatori (a fost adoptat), să se aplice persoanelor fizice al căror grad de îndatorare depăşeşte 50% din venitul net...

Daniel Zamfir vrea să se stabilească modul de calcul al gradului de îndatorare.

Viorel Ştefan propune să se ia în calcul aceleaşi condiţii de la momentul creditului.

Daniel Zamfir spune că, pe fond, această lege trebuie să fie o măsură reparatorie: "Dacă adoptăm acest amendament, cel puţin jumătate din cei care au probleme vor fi excluşi".

Deputatul Niţă susţine că măsura nu este reparatorie, ci socială.

Aurelia Cristea consideră că trebuie luate în considerare criteriile de eligibilitate: "Nu trebuie să încurajăm favorizarea creditelor speculative care au fost date în CHF".

Amendamentul a trecut cu 16 voturi pentru, 8 împotrivă şi o abţinere.

Actualizare Deputaţii discută amendamentul privind aplicarea legii şi în cazurile în care clienţii au obţinut în instanţă o conversie la un curs mai mic/îngheţat. Ciprian Nica a propus discutarea acestui punct la final.

Actualizare Deputaţii discută amendamentul privind aplicarea legii şi la creditele externalizate de bănci. Amendamentul a fost aprobat.

Actualizare Deputatul Emil Niţă ridică problema introducerii unui plafon. Ciprian Nica spune că se va discuta la final.

Actualizare Un deputat spune că această lege nu trebuie să îi discrimineze pe consumatorii creditaţi în alte valute, înafară de cursul istoric.

Actualizare Deputaţii discută amendamentul privind rambursarea anticipată a creditului. Amendamentul a fost adoptat cu 20 de voturi pentru şi o abţinere.

Actualizare Doar membrii Comisiei au drept de vot şi să intervină în dezbatere. Andreea Paul propune să asculte şi opiniile participanţilor din piaţă.

Actualizare Parlamentarii nu au discutat, deocamdată, introducerea unui prag la creditele în CHF, pentru aplicarea legii. Unii parlamentari se aşteaptă ca subiectul unui prag să fie pus în discuţie de către Guvern.

*Unii parlamentari ridică problema creditelor în alte valute.

Actualizare 17:3 Amendamentul privind conversia creditelor la CHF la curs istoric a fost adoptat de comisii.

Actualizare 17:30 Daniel Zamfir: "Am acoperit toată gama de credite în CHF, aşa cum au fost intitulate în contracte, ca să nu existe probleme".

Actualizare 17:28 Daniel Zamfir propune un amendament potrivit căruia conversia se va realiza prin act adiţional acceptat de client. Este interzisă introduceera în actele adiţionale a altor prevederi decât altele decât cele prevăzute de lege. Amendamentul a fost adoptat în unanimitate.

Actualizare 17:24 Ciprian Nica: "Noi privim doar problematica în franci elveţieni"

Actualizare 17:00 Înainte de discuţiile care urmează să înceapă în comisiile reunite (comisia de buget şi cea juridică), se vorbeşte despre un plafon de 150.000 de franci elveţieni pentru creditele contractate.

Vom reveni cu detalii.

-----

Deputaţii din comisiile juridică şi de buget vor dezbate, astăzi, textul proiectului legislativ privind conversia creditelor în CHF.

Săptămâna trecută, deputatul Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei juridică a declarat că, în principiu membrii comisiei sunt de acord cu varianta conversiei creditelor la curs istoric.

"De principiu, suntem de acord să mergem pe curs istoric, la conversia creditelor în CHF în leu. Propun ca luni să votăm textele", a declarat săptămâna trecută Ciprian Nica.

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Cand e in vigoare?

    1. Te felicit si eu pe tine postacule. Bravo, esti analfabet !

    De ce trebuie sa-i salveze parlamentul pe cei care au fost lacomi? Cum ramane cu hazardul moral? Cei care au fost chibzuiti vor primi si ei un cadou din partea parlamentarilor?

    1. Primul care se va duce la CCR sa atace pe articolul 16, aliniatul 1, o sa darame sandramaua. Constitutia e clara, ce fac astia e o vrajeala ieftina

      Art. 16 – Egalitatea în drepturi

      (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. 

      Corect. Hai sus, vrem dreptate, fara discriminar!

      Moneda nationala a Romaniei este leul. Scrie si in Constitutie.

      Bancile care au acordat credite in alte valute au incalcat Constitutia. 

      N-au incalcat nici o constitutie, scrie in constitutie ca creditele se dau numai in "moneda bationsla"? Idiotule.

      Oricum o sa iasa legea asta si cativa smecheri o sa arunce pe umerii altor fraieri consecintele speculei pe care au facut-o scapand fara sa plateasca ce s-au angajat consecintele pe viitor pentru tara asta vor fi CARASTROFALE. RISC SEISMIC, pe intelesul abslfabetilor hrapareti. 

      Milioane de oameni sunt discriminati de legea asta. In primul rand cei care stau cu chirie si carora li se demonstreaza ca nu trebuia sa fie precauti in ceea ce priveste cjmpararea unei locuinte cu credit ca vine parlamentarul si ii salveaza.  

      Apoi cei care au luat credite in lei ca sa nu se expuna riscului vslutar cu pretul platirii unor dobanzi foarte mari si avand incredere in moneda si economia nationala. Dobanda lor mare de atunci nu e compensata in nici un fel pe cand cresterea cursului CHF e compensata prin decizie arbitrara a parlamentului. 

      Discriminati sunt si cei cu credite in euro care nu-si convertesc la cursul istoric creditul si sunt penalizati ca nu au riscat si nu au ales sa ia cumpere cele msi msri apartamente si vile pe care il permitea venitul lor. Au luat la aceladi salariu sume mai mici si astfel au case mai mici pe care, din nefericire pentru ei, le pot plati cu sacrificii. 

      Discriminati sunt si cei cu credite in CHF care nu au grad de indatorare peste 50%. Pasami-te in tara asta cei care muncesc, invata si incearca sa aiba un salariu cat mai mare trebuie loviti in tampla sa nu apuce sa sufle. Era msi bine daca isi luau di ei o vila ca Voevozeanu, Hadarean sau Cristofurakisss si scapau cu locuinta ca erau supraindatorati. 

      Pentru asta, pentru populism si pentru demagogie blestemati sa fiti! 

      Constitutia spune ca leul este moneda nationala.

      Creditarea persoanelor fizice si juridice din Romania, in alte valute, reprezinta o escrocherie bancara 

      :-) zau? Pai da-i in judecata ca daca e escrocherie sigur castigi. Esti sigur ca nu e lacomia imprumutatilor altoita pe... asa cum se banuieste de fapt?

      Esti ca-n reclama cu "Murdarirea este buna"; pentru unii chiar pute frumos. 

      Sunt sigur ca un escroc stie mai bine cum sa pacaleasca persoane neavizate in domeniul in care trage țepe.

      Bancile au creditat masiv în euro, iar în 2007-2008 au plusat pe creditarea în franci pentru că știau exact că pot majora dobânzile oricum, că pot să nu-și respecte contractele, că-și pot abuza clienții și că atât euro cât și francul se vor aprecia în fața leului. 

      De la data creditării, escrocii bancari știau ce fac, țepuiau cetățeni neinformați.

      Nu degeaba tranzacțiie de pe teritoriul României se fac în lei, iar orice altceva reprezintă escrocherie și mânărie financiară pentru neavizați. 

      Aprob.  

      Noi vrem egalitate,

      Dar nu pentru catei. 

      Te referi la Bce?

      Corect, curent tel...

      Nu fainule, de fapt acum se reglementeaza lacomia bancara. Dar stai sa vezi ce va fi cand o sa vada si aia cu Euro ca au contractele pline de clauze abuzive!!!!

      [Fragment eliminat, conform regulamentului] 

      Inca mai ai net Pavel Vasile, caministule mancator de zacusca?! Hai ca mai sunt cateva zile pana cand se termina cu toata tarasenia si ramai fara jobul de postac, sa vedem din ce o sa mai iti mai platesti netul chiriasule ! :))))

      Una cate una, toate ti s-au intamplat, sarmalagiule, dintr-un biet cracanat in armata ai ajuns proprietar de țeapă imobiliară în vârf de bulă când spuneam eu că se va sparge.

      S-a spart și ai făcut foamea. 

      Țepele bancherilor i-au aranjat și pe ăștia, trece și legea conversiei după ldp și insolventa persoanelor fizice, toți șnapanii țepari sunteți loviți pe viață.

      N-am stat niciodată la cămin, nu plătesc chirie de 10 ani si nu declar venituri variabile pe anul anterior, ca toți țeparii imobiliari guralivi care-și estimează veniturile din trecut, săracule! :D 

      Nu platesti chirie Pavelica? De ce? Esti bagat in vreun program social laolata cu restul boschetarimii? Cat iti iei saracie pentru munca prestata ca postac? Cam cat iti luai in 2008 de la aia care te puneau sa ii injuri pe creditati si pe mamele tinere sau mai putin? PTU!

    Cu plafon legea devine inutilă...trebuie undeva la 200000 CHF

    Raifeisen are marja de peste6 la chf in acest moment

    Incepand cu2010 le-am cerut negocieri 

    ..... 

    Raspunsul a fost cererea dumneavoastra are nevoie de mai ult timp pentru raspunsam cel putin 10 scrisori de acest fel

    Bravo Zamfir Piperea. Bravo Dlordin Comisie. Cam tarziu dar nu foarte 

    Intrebare: cati romani cu credite in CHF cu soldul sub 250.000 CHF au gradul de indatorare peste 50%? Pai hai sa ne gandim: in 2008 un apt cu 2 camere in Pantelimon era 120.000-140.000 Euro. La un euro de 4 ron si un franc de 2 ron. Cati dintre ei credeti ca deja nu au fost executati silit ? Sa fim seriosi...

    1. Puteai sa stai cu chirie, asa cum ii indemna baragladina din Cisnadie pe tinerii din ziua de azi. Te-a mancat sa dai 140.000 euro pe o lifta de apartament cu geamul in tigania de la Piata Delfinului, suporta rata ! La fel si cei care au luat 2,3 case pentru a le da cu chirie, unde scrie ca trebuie altii sa suporte golaniile lor? Daca ai luat mai mult de o casa clar ai luat sa faci bisnita, nu sa locuiesti.

    toti parlamentari sa isi faca bagajele daca au avut tupeul sa puna plafon pe inselaciune .deci tot cei de la bnr fac ce vor in aceasta tara .hotiiiiiii

    rusine Zamfire

    A iesit ceva marca PSD.....

    cum dracu sa spui ca este o lege cu caracter social?  

    Nu a cerut nimeni pomana.....in forma actuala bancile sa zica inca odata boda proste... 

    Instantele judecatoresti nu dau pomeni domnilor deputati. Trebuia sa tineti cont de acele hotarari, nu tin de nici un grad de indatorare....cei care au gradul de indatorare mai mare de 50% sunt executati deja sau au dat in plata din pacate .

    A iesit un mare Rahat....nu turcesc Romanesc. 

    1. Da!

      Instantele au dat legea. Nu e plafon 

      Bancile au inventat plafon, indatorare?

      Ca taxa auto! 

    Cum sa platesti 50% rata din salar?

    Legea executari prevede 30%!

    La credit pe 30 de ani trebuie 10-15% din venit! 

    1. Asa e.aveti dreptate

    Sunt de acord cu opinia d-lui Viorel Stefan. Doar o lege sociala este acceptabila. Restul sa isi rezolve problemele in instanta, sa ceara condamnarea penala pentru cei care i-au inselat si daunele aferente.

    Cine are tupeu sa ia un credit de jumatate de million, ori are cunostinte financiare si stie ce face, ori isi asuma riscul pe raspunderea proprie, nu poate invoca inselatoria, ca nu stia ce face.

    Deci este nevoie si de prag de indatorare si de limitarea gradului de indatorare pentru pastrarea caracterului social al legii.  

    "Domnul" Dan are mari probleme, e vorba de bani multi daca nu le ies lui si speculantilor de gen Hadarean, Teodorescu, Thedor Zamfurt(fratele deputatului Zamfurt), Nedoni, Sandu, Bejan, Szanto, Kedves, Calin socotelile exact. Aia pierd pasarea bisnitei in spatele altora, domnu' lider cu fleanca paroasa pierde un ciopor de bani. Complicata situatia, ce sa zic...

    Leoncio din Teleorman a mai jurat cu mana pe Biblie ca va anula plafonul pus de Belacurencu la darea in plata. Cand a ajuns in plen condamnatul cu suspendare doar a crescut un pic plafonul, asa cum o sa fie si aici. De la 50% pe la 60, 65%. Cat despre prag, 250.000 de franci e mult prea mare. Oricum pestoii de gen speculantul de pe Remetea sau vilierul cu Range Rover din Clinceni nu intra, de aici si oracaiala stridenta a tarcovnicului si a postacilor platiti de el !

    1. Asa, un pic, v-a cam lecuit de țepe. Mai zboară niște bonusuri, mai puneți câteva zeci de mii de băieți și fete să-și care cutiile de carton.

      Sau unii dintre speculantii care va sponsorizeaza sa isi puna un pic pofta-n cui de furat de la altii, ce zici de asta? Ce zici sa-si plateasca Stanescu in continuare ratele, dar de Iliuta ce parerea ai, ce zici sa isi plateasca cele 3(TREI) case ca orice om cinstit? Cam zboara salariul de postac daca nu mai baga astia banii, nu? :))) Cam zboara dictatul preturilor la chirii si fluxul de clienti pe urmatorii 5 ani de Prima Casa, nu? Cam v-a dat-o tineretul tie si sefilor tai, nu chiriasule? :)))))))

    Si Partidul Comunist Roman tinea cont de cursurile valutare intaernationale.

    Ca asa, dadeau comunistii la export cu CHF 4 lei, si importau cu CHF 2 lei. 

    E de necrezut ce se intampla, Parlamentul unei tari in economia de piata, pentru care au murit 1000 de oameni la revolutie. 

    PNL e samburele distrugerii bazelor liberlismului, si PNL va disparea in conditiile astea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb