Coreea de Nord a avertizat Japonia că aderarea la Occident prin criticarea programului lor de rachete nucleare înseamnă "auto-distrugere iminentă", în timp ce Tokyo face mutarea pentru a-şi mări bugetul militar, potrivit Daily Mail. Tensiunea dintre Coreea de Nord şi restul lumii a crescut, după ce ţara a lansat o rachetă asupra Japoniei.
Răspunsul Japoniei la testul de rachete, care a declanşat alarme globale şi a forţat locuitorii insulei Hokkaido să fugă pentru adăpost, a înfruntat aparent Phenianul.
Agenţia oficială de ştiri KCNA a criticat fosta putere colonială într-un comentariu: "Japonia a ieşit acum cu mânecile înfăşurate pentru a susţine mişcărilor anti-RPDC".
"Nexusul militar al aliaţilor" a devenit o ameninţare gravă pentru peninsula coreeană, Japonia "neştiind" că "a accelerat autodistrugerea", potrivit declaraţiei de miercuri.
Declaraţia face referire specifică la forţele americane cu sediul în Hokkaido, insula pe care a fost lansată racheta nordului. Declaraţia mai arată că: "Cele mai dure contramăsuri ale RPDC includ un avertisment pentru ca Japonia să nu devină sălbatică, ignorând distrugerea sa iminentă" şi urmărind "orbeşte" Statele Unite.
Prim-ministru Japoniei, Shinzo Abe, s-a întâlnit astăzi cu omologul său britanic Theresa May. Ministerul său de apărare al ţării a afirmat că va cere un buget anual de 37 miliarde de lire sterline pentru a-şi îmbunătăţi apărarea împotriva rachetelor.
Ministrul apărării din Japonia a anunţat astăzi că solicită 5,26 miliarde de yeni (echivalentul a 37 miliarde lire sterline) pentru acest an fiscal până în martie 2019. Mişcarea vine după cinci ani consecutivi de creşteri bugetare, deoarece tensiunile teritoriale cu China agravează preocupările legate de securitate ale Japoniei.
Propunerea actuală prevede cheltuirea banilor pe noi interceptoare SM-3 Block IIA, dezvoltate împreună cu SUA, pentru a contracara potenţialele atacuri prin lansarea de rachete, pe un sistem de avertizare timpurie şi pe un radar de nouă generaţie.
Adoptarea unui sistem terestru de apărare contra rachetelor Aegis ce completează sistemul maritim din Japonia este inclus în cererea de buget de miliarde de dolari.
Suma din bugetul de apărare din 2016 a fost de 5,13 trilioane de yeni, astfel cererea actuală cuprinzând o creştere de 2,5%. Mişcarea vine ca urmare a angajării Japoniei şi Angliei într-o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, securităţii cibernetice şi combaterii terorismului, în condiţiile în care premierul Theresa May îşi propune să consolideze relaţiile înainte de Brexit cu unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai ţării.
Coreea de Nord este aşteaptată să se prezinte în discuţii în aşa fel încât să îi determine pe premierul Theresa May şi pe premierul Shinzo Abe să convină asupra unei declaraţii comune vizând cooperarea în materie de securitate.
Aceasta va include planuri pentru soldaţii britanici de a participa la exerciţii militare pe teritoriul japonez şi pentru a colabora în vederea abordării ameninţării atacurilor cibernetice şi militare atunci când Japonia va găzdui Jocurile Olimpice în 2020.