Coreea de Nord nu a pus capăt programului său nuclear şi a recurs la transbordări ilegale de produse petroliere pe mare, dintr-un vapor în altul, cu scopul de a ocoli sancţiuni ONU, arată un raport consultat de AFP.
Potrivit acestui raport întocmit de experţi, trimis Consiliului de Securitate, Coreea de Nord "nu şi-a oprit programele nucleare şi balistice şi a continuat să sfideze rezoluţiile Consiliului de Securitate printr-o creştere masivă a unor transferuri ilicite de produse petroliere pe mare în 2018".
Grupul de experţi ONU a indicat de asemenea încălcări ale unei interdicţii de export de cărbune, fier şi alte mărfuri nord-coreene, care au adus mai multe milioane de dolari regimului lui Kim Jong Un, potrivit News.
Aceste încălcări au făcut ultima serie de sancţiuni adoptate anul trecut "fără efect", încălcând restricţii impuse de ONU, se arată în text.
De asemenea, Phenianul a "încercat să furnizeze armament mic şi armament uşor, dar şi alte echipamente militare" Libiei, Yemenului şi Sudanului.
Raportul identifică un traficant de armament sirian, Hussein Al-Ali, care a furnizat "o gamă de arme convenţionale, iar în unele cazuri rachete balistice, unor grupări armate în Yemen şi Libia".
Armamentul era fabricat în Coreea de Nord, se arată în raport.
Prin medierea lui Hussein Al-Ali, un "protocol de cooperare" între rebeli huthi şi Coreea de Nord a fost negociat în 2016, la Damasc, care a permis furnizarea "unei mari vartietăţi de echipamente militare".
Coreea de Nord a continuat să obţină venituri din exporturile sale ilicite, mai ales de fier şi oţel, către China, India şi alte ţări, care i-au adus 14 milioane de dolari din octombrie în martie.
"Sancţiunile financiare rămân între cele mai slab aplicate şi cele mai activ ocolite de regim", se mai arată în raport.
Statele Unite au cerut luna trecută oprirea completă a furnizării de produse petroliere către Coreea de Nord. Însă, potrivit raportului, Phenianul s-a procurat peste 500.000 de barili în cursul primelor cinci luni ale anului.