CORESPONDENŢĂ DE LA CANNES: ASTĂ-SEARĂ, LA UN CERTAIN REGARD Corneliu Porumboiu şi Radu Muntean, două şanse în reafirmarea noului cinema românesc

Tudor CARANFIL, pentru BURSA
Ziarul BURSA #Cultură / 14 mai 2015

Corneliu Porumboiu şi Radu Muntean, două şanse în reafirmarea noului cinema românesc

Foarte multă lume confundă competiţia oficială cu festivalul însuşi. Fenomenul Cannes este, însă, mult mai complex. Spre exemplu, dacă aseară a avut loc deshiderea oficială a festivalului, pentru deseară avem programată o altă ceremonie, cea a deschiderii celei mai importante secţiuni paralele festivalului, prestigioasa "Un certain regard".

Cu această ceremonie, care are loc la Teatrul Debussy, pătrundem pe teritoriul tinereţii cinematografului, fiindcă "Privirea anume" aparţine, prin tradiţie, cineaştilor la început de drum, la primele lor filme. De pildă a lui Neeraj Ghaywan, regizor indian al cărui prim film Ugly a fost, anul trecut, nu numai distribuit pe piaţa europeană, dar şi foarte bine cotat de critică. El îşi încearcă norocul, la "Un certain regard" cu MASAAN, o povestire corală care se consumă pe valea Gangelui, într-un ţinut sacralizat de hinduşi. Este drama unor personaje din caste diferite disputate, dureros de nedrept, între tradiţie şi modernitate caracteristice societăţii contemporane indiene.

Grimur Hakonarson, regizor islandez la al treilea său film HRUTAR (Rams), adaugă secţiunii dimensiunea şi pitorescul ţării sale. Este vorba în film de doi fraţi care se reîntâlnesc la bătrâneţe.

De decenii nu şi-au mai vorbit, dar iată-i constrânşi să-şi unească forţele pentru a-şi salva turmele, prilejul unor imagini de un inegalabil pitoresc.

La fel de spectaculoase în resurse naturale sunt şi Filipinele, reprezentate în festival de TAKLUB al lui Brillante Mendosa, care le adaugă imaginea unui taifun distrugător, desprinzând destinele câtorva supravieţuitori.

Cineast far pentru o întreagă nouă generaţie, purtătorul unui nume glorios, Kurosawa Kyioshi aduce o nouă privire asupra Japoniei cu KISHIBE NO TABI, un fel de straniu Road Movie. Un anume Yusuke îşi convinge iubita să ia parte la un periplu printre cătune şi câmpuri de orez. Numai că amantul se înnecase în mare cu trei ani în urmă! Oare de ce nu-şi găseşte liniştea, ce taină doreşte să încredinţeze?

Un film original, în trei acte, pe o temă de actualitate - dragostea interzisă de ura interetnică, pune în cadru croatul Dalibor Matanic în debutul său cu ZVIZDAN. E povestea a trei legături de iubire în trei epoci diferite (1991, 2001 şi 2011) plasate în două sate balcanice, unde discriminarea năucă continuă să facă ravagii. David Pablos, şi el debutant, şi-a putut realiza documentarul LAS ELEGIDAS, despre societatea modernă mexicană numai datorită unei burse.

Cu NAHID, tânăra cineastă Ida Panahandeh, şi ea la primul film, aruncă o privire proaspătă şi lucidă asupra societăţii iraniene. O altă realizatoare vine din Coreea de Sud. Este Su-Won Shin, cu un film intitulat MADONNA, care nu e dedicat vedetei americane, cum s-ar putea crede, ci este o dramă despre consimţământul la donaţie de organe care ar putea salva un cardiac.

În MU-ROE-HAN, coreeanul Oh seung-uk urmăreşte o altă asemenea distorsiune psihică: un detectiv se împrieteneşte cu amanta căpeteniei mafiote pe care are misiunea s-o urmărească. În SHAUTHI KOOT, cineastul indian Gurvinder Singh revine la unul dintre episoadele cele mai sângeroase din istoria contemporană a Indiei din deceniul "80, iar, cu MARYLAND, Alice Winocour abordează tema unui fost combatant, victimă a unui sindrom post-traumatic, care trebuie să asigure protecţia familiei unui om de afaceri libanez.

În această companie evoluează, anul acesta, la "Un certain regard" şi doi cineaşti români. Amândoi "recidivează"!

Radu Muntean, selecţionat şi acum cinci ani cu "Marţi după Crăciun", revine în 2015 cu drama UN ETAJ MAI JOS, iar Adrian Porumboiu, şi el cândva laureat al "Camera d'Or", cu "A fost sau n-a fost", îşi prezintă ultima comedie - COMOARA.

De notat că această "Comoară" se anunţă substanţială, din moment ce, la ora aceasta, drepturile de distribuire pe ecranele din Croaţia, Ungaria, Israel, Portugalia, Serbia, Slovenia şi Turcia au fost deja vândute. În plus, cei doi cineaşti se vor bate pentru o posibilă intrare în palmaresul selecţiei, fiindcă un juriu de şase actori de cinema, prezidat de Isabella Rosselini, va avea de decernat, sâmbătă 24 mai, premiul "Un certain regard" şi un premiu special al juriului. Frumos ar fi ca românii să ia ambele premii, fiindcă dispunem de două şanse, nu de una, pentru a marca acea "Anume Privire" care a anunţat atâtea cariere şi continuă să facă istorie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb