CORESPONDENŢĂ DE LA LONDRA James Turnbull, BERD: "Promovarea la statutul de piaţă emergentă oferă stabilitate"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 martie 2015

James Turnbull, BERD: "Promovarea la statutul de piaţă emergentă oferă stabilitate"

Lichiditatea, principalul element la care se uită investitorii

Marius Dan, FP: "Suntem gata să vindem din participaţiile noastre pentru listarea unor companii de stat"

Investitorii străini au făcut cunoştinţă cu societăţile româneşti, în cadrul evenimentului "Romania Investor Day", organizat, ieri, la Londra, de Fondul Proprietatea, Bursa de Valori Bucureşti şi Wood&Co.

Majoritatea au venit pentru întâlnirile bilaterale cu managerii Petrom, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, SIF Moldova, SIF Transilvania, Electrica, Banca Transilvania, Transgaz, Romgaz.

Unii investitori s-au arătat plăcut impresionaţi de companiile autohtone, însă de la entuziasmul de moment până la a veni cu investiţii pe Bursa noastră este cale lungă. Unul dintre elementele principale la care se uită investitorii este lichiditatea, capitol la care BVB nu stă deloc bine. "Mă interesează cum pot să intru şi să ies din investiţie", ne-a spus un investitor.

România este o ţară prioritară pentru Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţia concentrându-se pe dezvoltarea pieţei de capital, a spus reprezentantul BERD James Turnbull, ieri, în cadrul evenimentului "Romania Investor Day", la Londra.

Domnia sa le-a vorbit investitorilor şi despre obiectivul ţării noastre să treacă la statutul de piaţă emergentă.

"Mulţi consideră că este bine să fii un peşte mare în categoria pieţelor de frontieră, în loc să fii un peşte mic, între pieţele emergente", a spus James Turnbull, adăugând: "Dar promovarea la statutul de piaţă emergentă îţi oferă stabilitate, înseamnă să schimbi natura investitorilor, să treci la investitori care investesc pe termen mai lung".

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv însă, mai este nevoie de multe lucruri, printre care reprezentantul BERD a enumerat listările unor companii de stat, schimbarea procedurilor de listare sau reducerea costurilor pentru intrarea pe Bursă.

Mai multe IPO-uri aşteaptă şi David Smart, Head of Investment Solutions EMEA Franklin Templeton Investments, care a precizat că Bursa de Valori Bucureşti nu este reprezentativă pentru economie, din punct de vedere al emitenţilor listaţi.

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a transmis că, "în următoarele 12-18 luni, vor avea loc o serie de listări, după cum a anunţat premierul , într-o întâlnire recentă, la New York".

Domnul Anghel a spus că România este o ţară aproape ideală în Uniunea Europeană, din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici. Domnia sa a precizat: "Am avut o creştere economică de aproximativ 3%, deficitul bugetar este în scădere în ultimii cinci ani, datoria publică este sub 40%, fiind una dintre cele mai scăzute din UE, deficitul de cont curent este apropiat de zero, avem o populaţie numeroasă, avem resurse de petrol şi gaze, astfel că nu depindem de importurile din Rusia".

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a transmis că instituţia a recomandat Guvernului o serie de companii pentru listare.

"Munca noastră este să facem posibilă creşterea pieţei de capital", a spus Mişu Negriţoiu, adăugând: "ASF a făcut recomandări pentru listări suplimentare de pachete minoritare şi majoritare la companiile de stat. Probabil au fost, deja, discutate la Guvern.

Companiile nu sunt doar din energie, cu care suntem obişnuiţi, dar şi din alte sectoare, cum ar fi telecomunicaţiile.

Se spune că piaţa de capital este într-un stadiu de subdezvoltare, se spune că este piaţă de frontieră, nu putem fi mândri de asta. Dar, acesta este punctul de plecare".

Mişu Negriţoiu le-a mai spus investitorilor: "Unele ziare au punctat că ASF este prea activă în promovarea listărilor, dar nu mă voi abţine să fac road-show-uri, ca să incurajez companiile, mai mici sau mai mari, să vină pe Bursă".

Preşedintele ASF se referea la ziarul "BURSA", care a scris, recent, că faptul că ASF a recomandat listarea la Bursa de Valori Bucureşti a unor societăţi din portofoliul statului reprezintă o depăşire a prerogativelor instituţiei. Potrivit legii, ASF exercită atribuţii de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra entităţilor din cele trei pieţe de care se ocupă - piaţa de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private.

Ziarul "BURSA" nu a făcut decât să citeze legea şi să constate că ASF şi-a arogat şi atribuţii pe care nu le are. ASF nu a vorbit, în general, despre încurajarea listărilor pe piaţa de capital, ci a făcut recomandări specifice Guvernului. Da, munca ASF este să facă posibilă creşterea pieţei de capital, dar nu prin orice metode.

Marius Dan: "Ne aşteptăm la listarea Hidroelectrica, în prima jumătate a anului viitor"

Fondul Proprietatea se aşteaptă la listarea Hidroelectrica, în prima jumătate a anului 2016, calendarul privatizării fiind întârziat de reintrarea companiei în insolvenţă, potrivit lui Marius Dan, Investor Relations Director FP.

"Insolvenţa poate induce în eroare, Hidroelectrica este o companie foarte bună şi va fi cel mai mare IPO din piaţa românească", a spus domnul Dan, adăugând: "Este departe de faliment, a mers foarte bine anul trecut, a avut un profit de 967 milioane de lei, majoritatea din vânzarea de electricitate pe piaţă. Pierderile din anii anteriori veneu din contractele bilaterale, la discounturi foarte mari, cu traderi privaţi".

Reprezentantul FP a precizat că nu se aşteaptă la listarea CE Oltenia: "Nu am reuşit să implementăm măsuri de restructurare, la această companie.

Acum, că au trecut alegerile, credem că este loc pentru startul procesului de restructurare, dar nu se poate lista prea curând".

Marius Dan a precizat că mai sunt şi alţi candidaţi care pot fi listaţi, în acest an, însă este nevoie de susţinerea Guvernului. Exemplele reprezentantului FP au fost Portul Constanţa şi Aeroporturi Bucureşti. "Încercăm să le aducem pe piaţă anul acesta", a spus Marius Dan, precizând: "Sunt pregătite. Raportează IFRS, sunt auditate. Dacă există voinţa Guvernului, se pot lista în 3-4 luni. Suntem gata să punem la bătaie şi părţi din pachetele noastre, pentru ca tranzacţiile să fie mai mari. Pentru atractivitate, free-float-ul trebuie să fie de cel puţin 25%".

La Salrom, nu este nevoie decât de decizia acţionarilor pentru listare, a mai spus Marius Dan.

Domnia sa a mai precizat că speră ca Fondul să aibă un anunţ privind rezultatul negocierilor cu Electrica, pentru vânzarea participaţiilor la subsidiarele acesteia, până la finalul lunii. "Dacă vindem aceste participaţii, atunci banii vor fi folosiţi pentru distribuţiile către acţionari şi răscumpărări", a mai spus domnul Dan.

Administratorul Fondului Proprietatea este presat de acţionari să reducă discountul dintre cotaţie şi valoarea activului net, la sub 15%.

Cel mai mare acţionar al FP este Elliott Associates, cu o participaţie de 19,73%

Marius Dan, FP: Listarea Fondului Proprietatea la Londra, în aprilie-mai

Proiectul listării Fondului Proprietatea la Londra este foarte avansat, a spus Marius Dan, Investor Relations Director FP, potrivit căruia cotarea pe piaţ Specialist Fund Market ar putea avea loc la finalul lunii aprilie - începutul lunii mai.

"Suntem foarte avansaţi cu prospectul, lucrăm la certificatele globale de depozit (GDR), a spus domnia sa.

Potrivit lui Marius Dan, ideea principală este atragerea de investitori care nu doresc să tranzacţioneze în România: "Am avut discuţii cu mulţi investitori - fonduri de pensii din Marea Britanie, Statele Unite, fonduri mutuale, fonsuri închise. Unii sunt investitori în Fondul Proprietatea, dar pentru alţii nu făcea sens să deschidă conturi la Bucureşti, pentru o singură acţiune. Înainte, această procedură dura până la şase luni. Prin această listare, putem atrage investitoti instituţionali, în număr mare, ceea ce va fi benefic şi pentru România, prin vizibilitatea Fondului".

La Londra, FP ar fi al cincilea fond ca mărime.

La finalul anului trecut, FP nu s-a putut lista la Londra, din cauză că ASF nu a aprobat regulamentul pentru titluri de interes, instrumele pe care Fondul dorea să le folosească. Astfel, acţionarii FP au acordat un nou mandat pentru listarea secundară, ce expiră în luna iulie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. De unde lichiditate daca investitorilor minoritari nu li se respecta drepturile, ramanand captivi?

    Cine sa asigure lichiditate, daca investitorii de retail autohtoni (ei sunt baza si in SUA, stabili pe pietele eutohtone) sunt discriminati fata de cei institutionali? Cu ei cine sta de vorba, cine pe raspunde la intrebari?  

    Institutionalii au acces la lamuriri suplimentare fata de rapoarte, ceea ce reprezinta acces la informatie privilegiata. 

    Deci gasca aia de reprezentanti care a mers la Londra vinde pielea ursului din padure, activitate pentru care incaseaza salarii exorbitante, iar pe noi din piata locala nu doar ca ne ignora, dar favorizeaza si abuzurile. 

    Sa faca ei lichiditate ca la ce salarii sfidatoare fata de rezultate, ar merita sa fie platiti in actiuni ale unor rasdace delistate fara OPP, la valoare contabila, sa negocieze ei exit-ul cu majoritarul ca sunt specialisti de prima clasa ...

    1. ai perfecta dreptate cu accesul investitorilor mari la informatii privilegiate. In 2013 , dupa AGa la SIF1 in care s-a hotarat, surprinzator ca nu se vor mai da dividende , nici un actionar mare nu a avut nimic de comentat , desi au pierdut poate milioane de euro din scaderea pretului actiunii SIF1. Ma intreb si acum daca nu cumva stiau mai mult decat micii actionari. Sigur , daca au crezut cumva in povestile lui Bilteanu , a fost pana la urma o pacaleala.

    E foarte frumos cum vorbiti. Uneori (bine, mai niciodata) ma intrebam (fara noima, fireste): Oare "odele" erau doar apanajul comunistilor? (Si) Azi mi-am raspuns... Parerea mea despre investitorul minoritar pe ,,piata de capital' (?!?) neaosa e prezentata perfect in ''descumpanirea" lui Marcel Breslasu: ,,Aşa-e soarta boului (viţel adult):

    Să stea la poarta Noului (niţel mai mult)!" La noi investitorii nu sunt doar ursuleste (bearish) sau taureste (bullish) ci si boureste (oxish)...As putea sa scriu...schite despre asta da' "Cui prodest". Piata de capital romaneasca a murit (in spirit)!Brutus dixit! Decat o parere. 

    1. Is wathxing dear Brutus si II transmits domnului Phil Bennett prin intermediul celui intervievat ca niciodata directia unui vapor NU ESTE INFLUENTATA de navigator,ci insusi capitanul este Chief in Command. Chiar Ai atunci cand Mircica Karatistul ii spune ca este un imbecil. Cei de la BERD Inca nu au raspuns la email unde ii intrebam unde a disparut declaratia prietenului Phil din 18 noiembrie publicata PE 17 noiembrie PE siteul dumnealor si unde rolul capitanului era subordonat navigatorului.

      mai bine v-ati uita cum sifoneaza banii , nu platesc impozite si fac evaziune asa zisi marii investitori de pe bursa asta si dupa aia mai discutam despre rolul de redistribuire economica a bursei mioritice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb