CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS Franţa, în stare de alertă

MIREL SCHERER
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 ianuarie 2015

Franţa, în stare de alertă

Actualizare 20:50 Preşedintele Hollande se va adresa populaţiei într-o intervenţie televizată

Preşedintele francez Francois Hollande se va adresa în această seară populaţiei, într-o intervenţie transmisă în direct de televiziune, înaintea orei locale 20:00 (19:00 GMT), în ziua în care Franţa a fost scena a două luări de ostatici, a anunţat Palatul Elysee, citat de EFE şi DPA.

''Preşedintele Republicii se va adresa în direct de la Elysee înainte de ora 20:00'', a indicat o sursă din cadrul preşedinţiei franceze.

---

Actualizare 20:00 O nouă luare de ostatici în oraşul Montpellier, după o tentativă de jaf, dar fără legătură cu evenimentele precedente

Doi bărbaţi au luat ostatic un bărbat într-un magazin de bijuterii din centrul oraşului Montpellier, anunţă midilibre.fr.

Potrivit publicaţiei, poliţişti înarmaţi au blocat accesul pe strada Loge, una dintre cele mai frecventate din centrul oraşului.

Se pare că nu există persoane rănite şi nu s-au auzit focuri de armă, transmite publicaţia.

Anterior, surse din poliţie prezente la operaţiunea din Dammartin-en-Goele au declarat pentru Euronews că forţele speciale au plecat spre două noi cazuri de securitate, în Versailles şi Montpellier.

"Situaţia este mai degraba calmă şi nu avem niciun element care să ne facă să ne gândim că există vreo legătură cu evenimentele pariziene sau cu un act de terorism", a declarat procurorul de Montpellier.

(E.D.)

---

Actualizare 19:05 Cel puţin patru ostatici de la supermarket ar fi fost ucişi

Reuters anunţă, citând surse din poliţie, că cel puţin patru dintre ostaticii din magazinul din Paris sunt morţi, după ce presa a transmis că atentatorul a fost ucis. Totodată, Le Figaro informează că doi poliţişti au fost răniţi în zona picioarelor, în timpul operaţiunii din Paris.

(E.D.)

---

Actualizare 18:30 Teroristul din magazinul din Paris ar fi fost ucis

Teroristul din magazinul din Paris, Coulibaly, ar fi fost ucis în urma asaltului, afirmă surse poliţieneşti, citate de Le Monde. Coulibaly era îmbrăcat ca un ofiţer de poliţie, potrivit RTL.

Mai multi ostatici au fost eliberaţi, zece persoane fiind văzute ieşind în fugă din magazin, potrivit BFM TV.

Iluminatul public fusese oprit în zonă.

(A.C.)

--------

Actualizare 18:20 AFP: Fraţii suspecţi de atacul terorist la "Charlie Hebdo" au fost ucişi

Fraţii terorişti care ar fi lansat atacul asupra publicaţiei "Charlie Hebdo" ar fi fost ucişi, transmite publicaţia franceză AFP, în urma unui atac lansat de trupele speciale franceze.

Ostaticul a scăpat cu viaţa din atacul forţelor anti-tero.

(E.D.)

Anterior, focuri de armă s-au auzit la tipografia unde teroriştii care au atacat publicaţia "Charlie Hebdo" au luat ostatici, transmit televizunile franceze. Potrivit imaginilor afişate de acestea, încă se vede fum.

Organizaţia teroristă Hezbollah afirmă că jihadiştii au afectat mai mult decât orice caricatură insultătoare imaginea profetului.

"Cele două dosare (luarea de ostatici de la Vincennes şi cea de la Dammartin) sunt clar legate", afirmă o sursă poliţienească, citată de Figaro.fr.

"Bărbatul care a luat ostatici la Vincennes a ameninţat că va ucide toţi ostaticii dacă GIGN (forţele speciale franceze de intervenţie - n.r.) dă asaltul la Dammartin unde se află cei doi fraţi Kouachi", a menţionat sursă citată.

Le Figaro scrie că, în plină psihoză pe care o traversează francezii, preşedintele de onoare al Frontului Naţional de extremă dreapta a postat pe Twitter o fotografie cu fiica sa, Marine Le Pen, însoţită de următorul mesaj: "Keep calm and vote Le Pen" (Stai calm şi votează Le Pen).

Marine Le Pen, preşedinta Frontului National (FN), a declarat ieri, în urma atentatului de la redacţia "Charlie Hebdo" din Paris, că dacă va fi aleasă preşedinte al Franţei, va declanşa un referendum privind pedeapsa cu moartea.

(A.C.)

---

Actualizare 16:50 O nouă reuniune de urgenţă la Palatul Élysée

O nouă reuniune de urgenţă urma să aibă loc la 15.15, ora locală, la Palatul Élysée, în prezenţa preşedintelui François Hollande, a premierului Manuel Valls şi a miniştrilor de interne şi de justiţie, Bernard Cazeneuve şi Christiane Taubira, în contextul în care în Franţa există două luări de ostatici în desfăşurare, relatează Le Figaro.

Prima luare de ostatici are loc în localitatea Dammartin-en-Goële, la circa 20 km de aeroportul Roissy - Charles de Gaulle, unde autorii atacului de la Charlie Hebdo, Cherif şi Said Kouachi, se află în clădirea unei tipografii, unde au luat cel puţin un ostatic. Ei sunt încercuiţi de un important dispozitiv poliţienesc şi mai multe elicoptere survolează zona aflată sub stare de asediu.

O a doua luare de ostatici a avut loc într-o băcănie kosher din estul Parisului, în privinţa căreia informaţiile sunt contradictorii. În primă fază mai multe surse au informat că două persoane au murit în atacul armat urmat de o luare ostatici. Ulterior, Ministerul de Interne, citat de Reuters, a precizat că în atacul de la Porte de Vincennes a fost rănită grav o persoană şi alte şase sunt luate ostatice, infirmând informaţiile anterioare privind moartea a doi oameni.

(E.D.)

Actualizare 15:34 Doi morţi la luarea de ostatici de la brutăria evreiască

Cel puţin două persoane au murit, în urmă cu puţin timp, în schimbul de focuri ce a avut loc între poliţie şi atacatori, la brutăria evreiască din Paris, transmite AFP.

(V.B.)

---

Actualizare 14:49 O nouă luare de ostatici, de către presupusul ucigaş al poliţistei, într-o brutărie evreiască de la marginea Parisului

Cinci alţi oameni (inclusiv o femeie şi un copil) au fost luaţi ostatici, în jurul orei 14:15 (ora României), într-un magazin evreiesc de la marginea estică a Parisului, suspectul fiind presupusul ucigaş de ieri al poliţistei, care a comis crima în zona Montrouge, din estul capitalei franceze, transmite RTL Info, citând un martor.

O persoană a fost rănită în schimbul de focuri dintre atacator şi poliţişti, informează Reuters. Poliţia a blocat complet zona Porte de Vincennes.

Se pare că asasinul poliţistei are legături cu fraţii Kouachi, principalii suspecţi în atentatul de miercuri de la săptămânalul "Charlie Hebdo", toţi trei făcând parte din acelaşi grup jihadist, "filiera Buttes-Chaumont", condusă de un "emir", Farid Benyettou. Potrivit anchetatorilor, gruparea permitea trimiterea de combatanţi în Irak, unde se alăturau aripii locale a Al-Qaida, condusă, până în 2006, de Abu Musab al-Zarqawi.

(V.B.)

---

Actualizare 14:30 Ministrul francez de interne: "Nu există răniţi sau victime, nu s-a dat încă asaltul"

De asemenea, Le Figaro mai relatează că un angajat în vârstă de 27 de ani este posibilul ostatic al fraţilor Kouachi. Tânărul nu a putut fi contactat nici prin telefon, nici prin e-mail. El ar fi trebuit să fie la întreprinderea "Creation Tendance Decouverte" în momentul în care a început luarea de ostatici.

Un cleric dintr-un grup islamic susţine că gruparea Statul Islamic revendică atentatele de la Paris, anunţă agenţia DPA. Mai mult, el ameninţă că vor urma atacuri în Marea Britanie şi SUA.

"Am început cu Franţa şi ne asumăm responsabilitatea pentru atentatele de acolo. Urmează Marea Britanie, America şi alţii", a declarat Abu Saad al-Ansari, într-o predică.

"Acesta e un mesaj pentru toate ţările care au participat la uciderea membrilor grupării Statul Islamic", a adăugat el.

Operaţiunea de capturare a teroriştilor este condusă de generalul de armată Denis Favier, cel care a condus şi operaţiunea din 1994 când patru terorişti au deturnat Cursa AF8969 (Air France), un zbor regulat pe ruta Alger-Paris, pe Aeroportul Internaţional Marignane (Marsilia).

Un contabil de la o firmă situată la 200 de metri de tipografie a declarat că a auzit focuri de armă în această dimineaţă, înainte că teroriştii să ia ostatici.

Preşedintele francez a afirmat că duminică va fi organizat un marş în onoarea celor care au murit în atacul de la Charlie Hebdo. El a ţinut să precizeze că poliţia va face tot posibilul că demonstranţii să fie în siguranţă.

(A.C.)

-----------

Actualizare 12:56 Suspecţii ar deţine lansatoare de rachete

Presupuşii terorişti vor să moară ca martiri

Suspecţii atentatului de la publicaţia franceză "Charlie Hebdo" deţin în prezent lansatoare de rachete, relatează mai multe surse din presă.

Un deputat francez a declarat pentru RTL că autorităţile au intrat deja în contact cu suspecţii, dar aceştia au spus că sunt gata să moară ca martiri.

(A.C.)

-------

Actualizare 12:13 France 2: Suspecţii au luat 10 ostatici

Fostul ministru de Interne, Claude Guéant, contrazice autorităţile şi susţine că sunt mai mulţi ostatici, mai transmite Le Figaro.

De asemenea, informaţiile privind cei doi morţi nu sunt confirmate iar Parchetul de la Paris a dezminţit aceste informaţii.

Forţele de elită ale poliţiei au cerut ziariştilor, printr-un anunţ pe Facebook, să nu facă publice în scris sau prin imagini locurile în care sunt amplasate forţele de ordine. Elicopterele s-au îndepărtat de "zona zero", pentru ca autorităţile să poată discuta cu cei doi suspecţi.

(A.C.)

--------

Actualizare 11:40 Aeroportul Charles de Gaulle a închis două piste

Aeroportul Charles de Gaulle a închis două piste din patru, potrivit Les Echos. Două avioane ce trebuiau să aterizeze pe acest aeroport au fost deviate.

De asemenea, au început negocierile cu cei doi atacatori.

Ministrul de interne confirmă o intervenţie în curs pentru "neutralizarea autorilor" atentatelor.

Informaţiile privind cei doi morţi nu sunt confirmate, mai multe publicaţii scriu că ar fi vorba de un singur ostatic.

(Alexandru Costea)

-----

Actualizare 11:16 Scriitorul Michel Houllebecq suspendă promovarea romanului "Soumission"

Scriitorul francez Michel Houellebecq a anunţat, ieri, că suspendă promovarea romanului său "Soumission", acuzat de critici că încurajează islamofobia. Houellebecq a precizat că face acest gest după moartea prietenilor lui de la "Charlie Hebdo", scrie AFP, citând editorul acestuia, François Samuelson.

Prozatorul a părăsit Parisul, declarându-se "profund afectat de moartea prietenului său Bernard Maris, acţionar al ziarului", a transmis Samuelson.

În ziua atentatului, Charlie Hebdo publicase o caricatură a lui Michel Houellebecq, având mai multe pagini dedicate volumului "Soumission", care imaginează Franţa condusă, în anul 2022, de un partid musulman.

Primind calificative de la "sublim" la "iresponsabil", romanul de 300 de pagini a generat un val de controverse, cei mai mulţi critici acuzându-l de islamofobie şi de sprijinirea partidului de extremă dreapta Frontul Naţional.

Momentan, Houellebecq nu primeşte protecţia poliţiei franceze, a precizat editorul Francois Samuelson.

(V.B.)

---

Actualizare 11:00 Doi jandarmi ucişi, 20 de răniţi

Doi jandarmi au fost ucişi, iar alte 20 de persoane au fost rănite în recentul schimb de focuri din Dammartin-en-Goele, potrivit RTL Info.

Din primele informaţii, se pare că suspecţii s-ar fi baricadat într-o tipografie, unde deja au luat ostatici. Este vorba despre tipografia unei mici firme de publicitate, Création Tendance Découverte, care are 4 salariaţi.

(V.B.)

---

Actualizare 10:50 Desfăşurare a forţelor de ordine în comuna unde se presupune că sunt teroriştii

Un dispozitiv major de securitate a fost desfăşurat, în această dimineaţă, în zona comunei Dammartin-en-Goële (departamentul Seine-et-Marne), unde există informaţii că s-ar afla cei doi terorişti, a anunţat, în urmă cu puţin timp, Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de RTL Info.

Demnitarul a declarat: "Acest dispozitiv de securitate ne-a ajutat să recuperăm, ieri, informaţii importante despre cei doi terorişti. Operaţiunile sunt conduse de directorii generali ai Poliţiei şi Jandarmeriei, sub autoritatea Parchetului anti-terorism şi sub directa mea coordonare".

Continuă cercetarile şi în privinţa poliţistei asasinate ieri.

(V.B.)

---

Actualizare 10:35 Au fost văzute două persoane care seamănă cu fraţii Kouachi

Un schimb de focuri a avut loc pe drumul naţional 2 din Franţa, la puţin timp după plecarea în trombă a unui autoturism către localitatea Montagny-Sainte-Félicité (departamentul Oise), având la bord două persoane care corespund semnalmentelor fraţilor Kouachi, scrie RTL Info.

(V.B.)

---

Actualizare 10:31 Luare de ostatici într-o firmă de la nord de Paris

O luare de ostatici are loc într-o companie din Dammartin-en-Goële, în departamentul Seine-et-Marne (la nord de Paris), transmite RTL Info.

Localitatea se află în apropierea aeroportului parizian Roissy. Trei elicoptere survolează zona unde deja s-au deplasat poliţia, jandarmii şi serviciile speciale ale acestora (RAID, respectiv GIGN).

(V.B.)

---

Actualizare 09:41 Hackerii de la Anonymous ameninţă cu o reacţie "masivă şi frontală"

Grupul de hackeri Anonymous a anunţat, ieri, pe contul său de Twitter, lansarea campaniei #OpCharlieHebdo, ameninţând cu o reacţie "masivă şi frontală" după atacul de miercuri de la redacţia "Charlie Hebdo", soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, informează Le Figaro.

"Aşteptaţi-vă la o reacţie masivă şi frontală din partea noastră. Lupta pentru apărarea libertăţilor este însăşi baza mişcării noastre", a transmis Anonymous.

Marţi, site-ul Ministerului Apărării din Franţa a fost ţinta unui atac informatic revendicat de gruparea Anonymous, arătând că vrea să răzbune, astfel, un militant ecologist ucis în octombrie, în reprimarea unor proteste.

(V.B.)

---

Actualizare 08:08 MI5: "O grupare din Siria planifică atentate de mare amploare în Occident"

O grupare islamistă extremistă din Siria planifică "atentate de mare amploare" în Occident, a declarat ieri, la Londra, directorul MI5 (serviciul britanic de informaţii interne), explicând că atacurile ar putea fi comise de combatanţi care se întorc din războiul civil sirian, informează AFP.

Deşi ameninţarea principală vine din partea organizaţiei Statul Islamic, un pericol îl reprezintă şi diverşi extremişti din grupări afiliate Al-Qaida, a punctat Parker.

"Avem de a face cu comploturi mai complexe şi mai ambiţioase, care urmează abordarea (...) Al-Qaida şi a imitatorilor acesteia. Ştim, de exemplu, că o grupare de terorişti fanatici Al-Qaida din Siria planifică atentate de mare amploare împotriva Occidentului. Chiar dacă noi şi partenerii noştri lucrăm la capacitate maximă, ştim că nu putem totul", a relatat şeful MI5.

Oficialul şi-a exprimat dorinţa ca serviciile antiteroriste să beneficieze de puteri sporite, ca să identifice şi să supravegheze suspecţii.

(V.B.)

---

Actualizare 07:34 Fraţii Kouachi erau de mult în vizorul serviciilor secrete americane

Cei doi principali suspecţi ai atentatului de la "Charlie Hebdo" figurau de mai mulţi ani în baza de date cu terorişti a serviciilor de informaţii din SUA, precum şi pe lista persoanelor care nu aveau voie să călătorească în Statele Unite cu avionul, a declarat un oficial de rang înalt din spionajul american, preluat de ABC News.

De asemenea, CNN citează un oficial american care susţine că Said Kouachi ar fi fost în Yemen la finele anului 2011, la filiala al-Qaida din Peninsula Arabă. Aici, ar fi primit armament şi ar fi fost antrenat la trageri cu arme de foc. Este posibil ca, tot în Yemen, Kouachi să fi învăţat şi cum să confecţioneze bombe. Oficialii caută numele celor doi fraţi în bazele de date, încercând să stabilească o conexiune între ei şi organizaţiile jihadiste al-Qaida şi Statul Islamic.

(V.B.)

---

Actualizare 07:18 Teroriştii nu au fost încă prinşi

Teroriştii nu au fost încă prinşi, la peste 36 de ore după comiterea atentatului de la redacţia săptămânalului parizian "Charlie Hebdo", transmite CNN. O amplă operaţiune a forţelor de ordine se derulează în departamentul Aisne, în apropierea localităţilor Villers-Cotterêts şi Corcy, după ce a fost semnalată prezenţa suspecţilor la o benzinărie din preajmă.

Deocamdată, nu se ştie dacă fraţii Kouachi şi-au abandonat sau nu maşina. Satul Corcy a fost percheziţionat din casă în casă, iar regiunea Picardia a fost plasată la nivelul "alertă de atentat", prevăzută în planul Vigipirate.

Vigipirate este planul naţional al Franţei de alertă antiteroristă. Creat în 1978 de preşedintele Valéry Giscard d'Estaing, sistemul a fost actualizat în 1995, 2000 şi 2004. În februarie 2014, cele cinci niveluri de alertă (alb, galben, portocaliu, roşu şi roşu aprins) au fost reduse la două: "vigilenţă" şi "alertă de atentat".

În această noapte, anchetatorii francezi au descoperit canistre goale şi benzină în maşina cu care suspecţii veniseră la redacţia "Charlie Hebdo". Este posibil ca suspecţii să fi intenţionat să folosească aceste materiale la confecţionarea de explozibil rudimentar, precum cocktailuri Molotov, susţin oficialii.

(Valentin Busuioc)

---

Şocul resimţit în Franţa după sângerosul atac de ieri contra săptămânalului satiric Charlie Hebdo este enorm. Bilanţul tragic - douăsprezece persoane au fost ucise - al acestui atac cu arme de război a emoţionat lumea întreagă. Toate partidele politice franceze au condamnat acest act barbar, săvârşit de doi terorişti francezi de origine islamică.

Confruntat cu o criză majoră, fără îndoială cea mai gravă de la începutul mandatului său, Preşedintele Hollande a lansat un apel la unitatea naţională: «Întreaga Republică a fost lovită (de barbari). Franţa este ameninţată pentru că este ţara libertăţilor şi, pentru că suntem ţara libertăţilor, vom pedepsi agresorii».

Preşedintele a ţinut ieri, la Palatul Elysée, o nouă reuniune de criză şi a organizat întâlniri cu toţi responsabilii politici din Franţa.

Şeful statului s-a întreţinut, astfel, cu fostul Preşedinte Nicolas Sarkozy, care a lansat la ieşirea de la Elysée un apel pentru participarea la marea manifestaţie care va fi organizată la Paris duminică, 11 ianuarie. O manifestaţie de protest împotriva acestor atentate sălbatice, dar şi de comemorare a ziariştilor asasinaţi.

Nicolas Sarkozy a cerut tuturor francezilor să refuze tentaţia «amalgamului» şi a exprimat necesitatea apărării ferme a democraţiei. Emoţia populaţiei este enormă (manifestaţii şi adunări spontane au avut loc în mai multe oraşe franceze, ca şi în străinătate), deoarece acest atac împotriva libertăţii presei, unul din stâlpii democraţiei, este fără precedent în Franţa.

Evenimentul tragic a modificat tot programul Preşedintelui Hollande, care a anulat mai multe ceremonii organizate la începutul anului.

Primul Ministru al Franţei, Manuel Vals, a declarat că fiecare francez este îngrozit şi atins de acest atentat abominabil, iar primarul Parisului, Anne Hidalgo, a subliniat că «singura armă (a ziariştilor de la Charlie Hebdo) era creionul».

Singurul care a făcut notă discordantă a fost partidul de extremă dreapta, Frontul Naţional.

Unitatea naţională "este un lucru care nu înseamnă nimic", a declarat Louis Alliot, vicepreşedintele partidului condus de Marine Le Pen. El a reproşat guvernului că a «tratat cu lejeritate în toate circumstanţele ameninţarea (islamistă), sarcina sa fiind să protejeze cetăţenii ţării».

Marine Le Pen a declarat că acest atentat trebuie să «dea frâu liber» părerilor pe care le avem despre ceea ce ea a numit «islamismul fundamentalist».

Pentru Marc Hecker, cercetător la IFRI (Institutul francez de relaţii internaţionale), ameninţările teroriste sunt la un nivel fără precedent în Europa: "Mai mult de 3000 de cetăţeni occidentali sunt prezenţi în rândurile jihadiştilor în Siria şi în Irak. La aceştia se adaugă cei ce se autoradicalizează în ţările respective. Primejdia este cu atât mai mare cu cât jihadismul centripet, condus de «AlQaida central», se uneşte cu djihadismul centrifug, care este format din mici celule autonome şi din «lupi singuratici». Asistăm, deci, la o decentralizare care consistă în multiple atacuri autonome şi o centralizare materializată prin Statul Islamic. Un Stat a cărui propagandă nocivă se răspândeşte cu viteza fulgerului pe reţeaua Internet, ceea ce facilitează radicalizarea unor tineri în societăţile occidentale. Unii pleacă în ţările citate mai sus şi sunt mult mai primejdioşi când revin; alţii (cum sunt cei doi terorişti care au atacat Charlie Hebdo) decid să treacă la acte fără nici un fel de antrenament în străinătate. Modul lor operator este din cele mai simple, ceea ce îl face cu atât mai dificil de detectat».

Notă:

Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http://fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand Reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb