Calificările pentru accesul pe tabloul principal şi, implicit, la "butoiul de miere" de la Australian Open s-au încheiat ca de obicei, într-o atmosferă de agonie pentru unii şi extaz pentru alţii. Spre deosebire însă de alţi ani, şi turneul preliminar a fost dotat cu un... butoiaş de miere, în aşa fel încât dezamăgirea pierzătorilor să fie cumva alinată. Astfel, cei care pierd în primul tur al calificărilor sunt răsplătiţi cu 13.000 de dolari americani, din turul doi cu 22.000, din următorul cu 34.000. De menţionat şi faptul că jucătorii învinşi în primul meci al lor pe tabloul principal iau câte 62.000 de dolari.
Sub mirajul acestor sume, nu este de mirare efortul multor părinţi de a-şi îndrepta şi susţine copiii spre practicarea tenisului - acest sport îţi poate aduce succes financiar chiar dacă nu eşti în vârful piramidei. Iar dacă ajungi acolo, viaţa-i ca în Rai, din moment ce, aşa cum s-a estimat, Federer a câştigat din tenis şi activităţi asociate un miliard de dolari (elveţianul este primul miliardar al acestui joc).
• Natură vitregă, generozitate umană
Săptămâna calificărilor a început sub auspiciul călduriii - 38 de grade Celsius - şi al fumului adus de vânt, care au făcut ca jucătorii să se plângă de calitatea aerului. În ziua următoare, turneul a fost suspendat din cauza ploilor torenţiale, care au durat peste patru ore, înregistrându-se şi mari scăderi de temperatură, de la 38 de grade la 18 .
Pe Rod Laver Arena cu acoperişul închis, s-a organizat un spectacol cu participarea marilor staruri - Federer, Nadal etc -, pentru ajutorarea victimilor focurilor. S-au strâns în jur de cinci milioane de dolari, cei doi făcând o donaţie personală de câte 150.000 de dolari. În general, mobilizarea populaţiei, ca şi a firmelor, au fost remarcabile. Un miliardar în minerit a donat 73 milioane de dolari ! Iar toţi artiştii australieni de notorietate au donat milioane.
• Simona are şansă. Dar formă?
În turneul de la Adelaide, Simona Halep a fost învinsă în turul doi de Aryna Sabalenca, aşa că nu se pot trage concluzii asupra formei numărului trei mondial. În ce priveşte tragerea la sorţi pentru Australian Open, se pare că Simona a fost favorizată de şansă în primele tururi. Cea mai periculoasă advesară în "sfertul" ei pare să fie chiar Sabalenca.
Dintre ceilalţi români, la ora când scriu aceste rânduri, Elena Ruse şi Monica Niculescu au ajuns în turul trei de calificări.
• Probleme cu o legendă vie
Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când Margaret Smith (Court) a câştigat primul turneu de Grand Slam. Ea a acumulat 24 de astfel de titluri, record care se menţine şi în ziua de astăzi. În ultimii ani, legendara tenismană a devenit pastor penticostal şi s-a pronunţat împotriva homosexualilor, lesbienelor şi, mai recent, contra celor care îşi schimbă sexul.
Organizatorii de la Melbourne sunt astfel puşi în faţa unei dileme: cum s-o onoreze pentru aniversare fără a stârni protestele unei mari proporţii din populaţie? Până acum s-a hotărât că nu poate fi vorba ca ea să decerneze trofeul la feminin. Totul, în contextul în care Margaret Court a cerut public să i se acorde aceleaşi onoruri ca şi celorlalţi foşti mari campioni australieni. Deocamdată, ea a fost doar invitată la turneul a cărui ediţie de anul trecut a boicotat-o...