Orice business este în permanentă căutare de noi pieţe pentru creşterea profitului, iar în tenis lucrurile nu pot fi diferite. Astfel, antreprenorii, în acest caz ATP şi Tennis Australia, vin mereu cu iniţiative: după ce anul trecut a avut loc prima ediţie a "Cupei Laver", acum s-a lansat "Cupa ATP" .
Este vorba despre un concurs pe echipe masculine, la care participă 24 de ţări şi este dotat cu premii în valoare de 15.000.000 de dolari. Întrecerea durează 10 zile, fiind găzduită de trei mari oraşe australiene - Brisbane, Perth şi Sydney, cu finalele la Sydney. Pentru a face competiţia mai atrăgătoa-re, ATP oferă jucătorilor, în afară de premiile în bani, care sunt substanţiale, şi puncte de clasament. Dar este ea şi profitabilă? Cum organizatorii sunt antreprize particulare, este dificil de estimat profitabilitatea.
Competiţia s-a terminat cu victoria Serbiei lui Djokovic care a învins Spania lui Nadal. Poate a fost o repetiţie generală pentru finala de la Australian Open.
Cert este că în primele zile am remarcat cum la multe meciuri au asistat foarte puţini spectatori, în majoritate reprezentanţi ai comunităţilor etnice ale ţărilor respective. De pildă, la întâlnirea Bulgaria- Moldova cred că au fost câteva zeci de bulgari. Şi totuşi, acest meci s-a bucurat de atenţia presei, dar aceasta din cauză că, la prezentarea echipelor, s-a intonat imnul României pentru echipa Moldovei (puţin cam devreme!...). Desigur, au urmat proteste şi scuze ale organizatorilor. Apropo de această întâmplare, îmi amintesc cum, imediat dupa 1989, steagul românesc arborat la Australian Open a fost cel din "epoca de aur", fapt care a adus protestul ambasadorului român, acelaşi ce, în prealabil, îi jurase credinţă lui Ceauşescu.
• Nou record, de 70 de milioane de dolari
Anul acesta, primul turneu de Mare Şlem îşi stabileşte un nou record: premiile s-au mărit din nou, ajungând la 70 de milioane de dolari australieni. Deci, jucătorii care vor fi pe tablou sunt asiguraţi că vor pleca cu tolba plină de la Melbourne. Însă ediţia 2020 a A.O. este marcată de dezastrul cauzat de focurile de vegetaţie, fenomen care a intrat în dezbaterea Asociaţiei jucătorilor profesionişti de tenis, al cărei preşedinte este Novak Djokovic. De la acesta suntem obişnuiţi cu declaraţii ce cauzează controverse. Acum, el a anunţat că ATP cere amânarea Openului australian.
Organizatorii au reacţionat imediat, informând că ei monitorizează continuu puritatea aerului şi niciodată nu a fost pusă în pericol sănătatea jucătorilor. Totuşi, ca măsură de precauţie, au mutat turneul WTA de la Canberra într-un centru regional.
Cu două săptămâni înainte de începerea Openului, focurile şi căldura s-au moderat şi, spre bucuria generală, au intervenit şi ploile salvatoare. Probabil, credincioşi din întreaga lume vor spune că divinitatea a reacţionat la rugăciunile lor...
• Donaţii originale
Cât priveşte Cupa ATP, aceasta a continuat fără incidente asociate cu focurile de pădure, în cele trei oraşe amintite mai sus. Însă efectele devas-tatoare ale incendiilor naturale asupra unei părţi a populaţiei continentului nu au lăsat indiferentă lumea tenisului. Astfel, la iniţiativa jucătorului australian Nick Kyrios, organizatorii au decis să doneze victimelor focurilor 100 de dolari pentru fiecare as servit în competiţie. Iar tenismanii din ţara-gazdă au supralicitat, oferind contribuţii personale. Şi liderul mondial la feminin, Ashleigh Barty, a anunţat că donează tot premiul de la Brisbane. Din păcate, a pierdut în turul întâi...
De reţinut că turneul de femei s-a suprapus, în primele două zile, Cupei ATP, aşa că baieţii au continuat să joace pe terenul central, în timp ce fetele au fost programate pe terenurile secundare. Desigur, imediat s-au găsit voci care au acuzat... discriminarea (dacă joci bine tenis nu înseamnă automat că eşti şi raţional) !!
Şi Simona Halep, care joacă la Adelaide, a fost întrebată dacă va face vreo donaţie. Ea a răspuns că ea nu poate să ofere o sumă rezultată din numărul de aşi serviţi, pentru simplul motiv că ea reuşeşte mai rar să facă punct direct din serviciu. S-a angajat, în schimb, să-şi calibreze donaţia pe numărul de observaţii critice pe care i le va face antrenorul Daren Cahil! Originală românca...
Deocamdată, a donat 20.000 de dolari. În ultimul moment am aflat că Maria Sharapova a donat 25.000 de dolari...şi Serena Williams 40,000 de dolari.
1. Ambasador în era 9?
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2020, 06:56)
Țările sărace dau campioni cu excepția a două genii: elvețianul și americanca?