CORINA POPESCU, TRANSELECTRICA "Resping o soluţie copy/paste pentru sistemul de energie curată"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2017

"Resping o soluţie copy/paste pentru sistemul de energie curată"

"Este foarte greu să dezvolţi proiecte de energie regenerabilă în reţeaua din România din cauza cadrului legislativ actual"

Ţara noastră trebuie să fie pregătită pentru trecerea la un sistem de energie curată, afirmă doamna Corina Popescu, directorul general a Transelectrica, subliniind că soluţia potrivită României va fi găsită în urma unor cercetări.

Domnia sa a declarat vineri, în cadrul unei dezbateri: "În trecerea de la sistemul vechi de energie la cel nou, de enegie curată, trebuie să fim pregătiţi. Trebuie să găsim cea mai bună soluţie pentru România, nu să avem una copy/paste".

Transelectrica, alături de Centrul Român al Energiei (CRE), este implicată în proiectul "RE-SERVE - Renewables in a Stable Electric Grid", care beneficiază de finanţare europeană şi care cercetează unele concepte noi ale sistemelor energetice, implementate ca servicii suport de sistem, permiţând controlul distribuit şi la niveluri multiple al sistemului energetic, prin utilizarea codurilor de reţea uniforme la nivel european.

Doamna Popescu a afirmat: "Avem nevoie de acest proiect de cercetare ca să putem face faţă provocărilor pe care le are sistemul energetic în transformarea sa către energia curată. În acest proiect, Transelectrica are rolul să furnizeze toate informaţiile importante cu privire la posibilitatea creării unui sistem energetic care să funcţioneze cu 100% energie regenerabilă. Studiul încearcă să definească nişte scenarii şi urmează să vedem până unde putem duce aceste scenarii, ce anume trebuie făcut ca acest lucru să fie fezabil tehnic, cu menţinerea securităţii în alimentarea cu energie. Vom analiza care sunt costurile, implicaţiile şi dacă procesul de trecere la energia curată este fezabil cu tehnologia actuală. Este un prim pas, dacă ne gândim către viitor".

Potrivit doamnei Popescu, în trecerea la un nou sistem de energie, sunt necesare integrarea resurselor regenerabile în sistem şi sustenabilitatea frecvenţei în sistem. În plus, spune domnia sa, trebuie modificat cadrul legislativ din domeniu.

"Pentru noi este o oportunitate să participăm la acest proiect pentru că Transelectrica are proiecte de dezvoltare a reţelei, pe care şi le-a propus de foarte mulţi ani, dar care se realizează foarte greu", a spus doamna Popescu, subliniind: "Este foarte greu să dezvolţi proiecte de energie regenerabilă în reţeaua din România din cauza cadrului legislativ actual".

Oficialul Transelectrica a atenţionat că "liniile noastre electrice sunt comparabile cu autostrăzile, fiind la fel de «dezvoltate»".

La acelaşi eveniment, Mihai Păun, vicepreşedintele CRE, a afirmat că proiectul RE-SERVE are două obiective interconectate: realizarea de noi coduri de reţea armonizate la nivel european, precum şi definirea de noi servicii auxiliare inovative care să răspundă integrării de până la 100% a surselor regenerabile de energie în reţeaua de transport a energiei electrice.

"Intenţionăm să dezvoltăm un set armonizat de reguli menite să adreseze mai bine guvernanţa fluxurilor transfrontaliere de energie în Europa", a declarat domnul Păun, adăugând: "Mai mult, noile coduri de reţea vor susţine dezvoltarea Uniunii energetice europene, prin concentrarea asupra celor trei niveluri ale pieţei interne de electricitate: operaţional, conexiuni şi pieţe".

În proiectul RE-SERVE, CRE este partener cu Transelectrica, Universitatea Politehnică Bucureşti şi cu alte organizaţii reprezentative din Germania, Irlanda şi Italia. Proiectul, lansat în noiembrie 2016, se desfăşoară pe o perioadă de 36 de luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb