Piaţa de asigurări va consemna o etapă de reaşezare, în acest an, atât din punct de vedere al afacerii, cât şi legislativ, consideră vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu.
Prezent la o conferinţă de profil, reprezentantul ASF a menţionat, citat de Agerpres: "Apreciez că, după o perioadă de turbulenţe pe piaţa de asigurări, anul 2018 va consemna o etapă de reaşezare, atât din punct de vedere al business-ului, cât şi din punct de vedere legislativ, ca rezultat al eforturilor tuturor celor implicaţi în această industrie. Sper ca sfârşitul anului să confirme că, într-adevăr, suntem pe drumul cel bun, încurajaţi fiind de rezultatele anului 2017".
Potrivit acestuia, anul trecut a fost înregistrată o scădere a ratei daunei combinate pe clasa MTPL (asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule) de la 139,12% în 2015 la un minim istoric al pieţei româneşti de 99,46% în 2017, şi o creştere a primelor brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă cu 20%.
De asemenea, SCR (Solvency Capital Requirement) şi MCR (Minimum Capital Requirement) au fost supraunitare pentru toate companiile, atât la finalul anului 2017, cât şi la sfârşitul lui 2016. La nivelul pieţei, SCR a înregistrat în 2017 o creştere cu 6%, iar rata MCR la nivelul pieţei s-a majorat cu 12% comparativ cu anul precedent.
Fondurile proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate aveau, la finalul anului 2017, o valoare de 5,15 miliarde lei, în creştere cu 12%, faţă de finalul anului 2016.
La nivel de piaţă, a fost consemnată o creştere a activelor cu 6% în 2017, comparativ cu 2016, în timp ce datoriile au crescut numai cu 3%, excedentul activelor faţă de datorii fiind de 5,05 miliarde lei anul trecut (plus 13% faţă de finele lui 2016).
"Societatea mutuală de asigurare reprezintă o formă juridică consacrată în alte ţări din Uniunea Europeană, acest tip de societăţi reprezentând circa un sfert din pieţele unde această formă este uzitată. Societăţile mutuale au dovedit faptul că pot contribui la crearea de locuri de muncă şi sunt un factor de coeziune socială. În acelaşi timp, promovează valorile cheie ale statului social activ: solidaritatea, nediscriminarea, accesul egal şi funcţionarea în beneficiul membrilor. În contextul ultimei crize financiare, aceste societăţi au dovedit rezilienţă prin faptul că nu sunt orientate direct către profit", a explicat oficialul ASF.
El a vorbit şi despre "inovarea tehnologică" care va urma şi în asigurări, menţionând că multe societăţi de asigurare se pregătesc să utilizeze tehnici de analiză predictivă, automatizare a proceselor.
Vicepreşedintele ASF a subliniat că obiectivele autorităţii în 2018 se concentrează pe crearea premiselor dezvoltării sănătoase a pieţei şi pe consolidarea funcţiei de supraveghere prin dezvoltarea instrumentelor specifice supravegherii pe bază de risc.