Coroana Regală a României a fost expusă la Sala "Memorie"

Teona Tomoiagă
Cultură / 21 octombrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Coroana Regală a României a fost depusă, ieri, de Victor Rebengiuc, în Sala "Memorie" a HUB-ului FNT din Centrul Vechi al Capitalei (Hanul Gabroveni), actorul fiind însoţit de membri ai Asociaţiei Tradiţia Militară. Coroana va putea fi admirată în perioada desfăşurării Festivalului Naţional de Teatru.

"În an centenar, avem onoarea să găzduim cel mai de preţ simbol al Independenţei şi al Unirii României, precum şi bucuria să oferim publicului bucureştean ocazia unică de a admira, între 20 şi 28 octombrie, acest simbol al tuturor românilor: Coroana Regală", spun organizatorii.

Această Coroană este cea care l-a însoţit în decembrie, anul trecut, pe Majestatea Sa Regele Mihai pe ultimul său drum, de la Castelul Peleş din Sinaia, oprindu-se un moment sub Arcul de Triumf, la Palatul Regal din Capitală şi mai apoi la Necropola Regală de la Curtea de Argeş.

În 20 octombrie 2018, Coroana Regală a României va lua din nou drumul Bucureştilor unde va fi întâmpinată cum se cuvine, pentru a fi aşezată în inima Festivalului Naţional de Teatru - la HUB-ul de la Hanul Gabroveni, care devine în acest an locul principalelor evenimente ce însoţesc cea de-a 28-a ediţie a FNT.

Prezenţa Coroanei Regale în Festival constituie, în an centenar mai mult decât oricând, un simbol al spiritului României moderne, al curajului, demnităţii, rezistenţei şi unităţii românilor.

"Tot ce-mi doresc este să păstrăm în minte şi în suflet amintirea Regelui Mihai", a spus Victor Rebengiuc după depunerea coroanei la Arcub.

La dorinţa Regelui Carol, Coroana a fost făurită (după schiţele lui Theodor Aman) din oţelul unui tun care a fost capturat în bătălia de la Plevna, în timpul asaltului redutei Griviţa, în data de 30 august 1877. După recunoaşterea Independenţei, Carol I a fost încoronat Rege al României, pe 10 mai 1881. În cadrul ceremoniei, Regele declara: ,,Cu mândrie primesc această Coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noştri şi care a fost sfinţită de Biserică. O primesc ca simbol al independenţii şi puterii României".

Publicul va avea posibilitatea să îi admire măiestria lucrăturii şi frumuseţea detaliilor în perioada 21 - 28 octombrie, între orele 10.00 şi 19.00.

A 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura la Bucureşti, între 19 şi 29 octombrie 2018 şi este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu, ediţie desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, potrivit News.ro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. D-le Rebengiuc faceti cit mai sinteti pe aici teatru si film. Ca veti ramine in amintirea noastra cu Moromete si nu ca facind politica regalista. Cred ca sinteti in stare sa cititi putin istoaria si sa va dati seama ca intre Dragbea si clica sa e o asemanare perfecta intre regii Romaniei si camarilele lor. Zic totusi Cu respecte, d-le Moromete.!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb