Coronavirusul a infectat şi piaţa imobiliară

Emilia Olescu
Companii #Construcţii / 3 aprilie 2020

Coronavirusul a infectat şi piaţa imobiliară

Ion Radu Zilişteanu: Această criză va schimba comportamente, iar tabloul va fi altul

Piaţa imobiliară nu a rămas neinfectată de virusul chinezesc, ci, dimpotrivă, resimte deja febra pandemiei şi se pare că, potrivit specialiştilor, îşi va reveni mai greu decât economia.

Implicaţiile sociale şi efectele asupra pieţei imobiliare a COVID-19 ar putea fi resimţite şi în anii următori, deoarece vor avea loc schimbări semnificative asupra modului de a trăi şi de a lucra, apreciază experţii din cadrul JLL. Aceştia arată că munca la dis­tanţă, cumpărăturile online, deglobalizarea lanţurilor de aprovizionare, iniţiativele de sustenabilitate şi integrare a tehnologiei ar putea fi modificate fundamental de această criză globală. Raportul "COVID-19: Real Estate Implications" realizat de JLL menţionează: "Focarul COVID-19 are un impact semnificativ asupra economiei globale. În acest moment, toată lumea este de acord că acesta va fi un şoc puternic pentru economie în prima jumătate a anului 2020, urmat de o revenire în lunile ce vor veni. În acelaşi timp, cu cât focarul creşte şi persistă o perioadă mai mare de timp, cu atât şansele unui impact de mai lungă durată asupra economiei globale şi, prin extensie, asupra pieţelor imobiliare sunt mai mari". Din punct  de vedere investiţional, în general, sectorul imobiliar rămâne într-o poziţie favorabilă, beneficiind de capital semnificativ înainte de acest şoc, sunt de părere specialiştii citaţI, adăugând: "Aceşti factori ar trebui să contribuie la o conservare a valorii activelor imobiliare şi ar putea ajuta la o revenire rapidă a pieţei.

Însă, investitorii vor redeveni precauţi, având în vedere nivelul de incertitudine, şi îşi vor îndrepta atenţia, probabil, către activele care le oferă venituri mai stabile (birouri şi multihousing) sau celor de genul data center.

De asemenea, aceştia vor examina mai atent a activele precum hoteluri, retail şi spaţii de birouri flexibil (co-working)".

În aceste condiţii, experţii JLL văd o scădere a apetitului pentru investiţii în retail şi în active din domeniului hotelier, sectoare care au reprezentat aproximativ 24% din activitatea globală de investiţii imobiliare din 2019.

Întreruperea lanţurilor de aprovizionare globale reprezintă un impact major asupra sectorului industrial şi logistic. Lanţurile de aprovizionare sunt revizuite, consolidate sau reînnodate acolo unde au fost perturbate.

Mutarea către cumpărături online, în special pentru alimente, ar putea rămâne permanent o caracteristică a sectorului de retail, ceea ce la rândul său va stimula cererea de spaţii logistice, conchid sursele citate.

Proiectele mari, în general cele care ţin de domeniul public, continuă încă, dar cu dificultăţile aferente, ne-a spus Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societatilor din Construcţii (FPSC) şi proprietar al companiei Construcţii Erbaşu. Domnia sa ne-a explicat că, în acest moment, trebuie respectate regulile impuse de ordonanţele militare, atât în ceea ce priveşte transportul şi modul de organizare pe şantier, dar şi interacţiunea şi distanţă socială. Toate acestea sunt impedimente care se regăsesc în desfăşurarea activităţii pe şantiere. În ceea ce priveşte munca de birou, şi companiile de construcţii s-au reorganizat, angajaţii încercând să lucreze de acasă, în funcţie de posibilităţile tehnice ale firmelor, ne-a mai spus Cristian Erbaşu, apreciind: "Multe impedimente se vor agrava pe măsură ce starea de urgenţă va continua. Este bine că există unele facilităţi, dar şi acestea rezolvă doar o parte din probleme, nu foarte multe. Companiile, chiar dacă au scăpat poate de povara salariilor şi a altor cheltuieli, totuşi rămân cu unele cheltuieli pe care nu au cum să le acopere. Ceea ce trebuie reţinut este faptul că, pentru constructori, este posibil ca perioada şi mai grea din punct de vedere economic să urmeze după criză, la o anumită distanţă, pentru că până nu apar proiecte de lucrări pe piaţă, aceştia vor parcurge o perioadă destul de lungă şi grea, în care nu vor avea de lucru".

Urmare a acestei crize, creditele neperformante vor creşe în volum, estimează expertul imobiliar Ion Radu Zilişteanu, doctor în sconomie, subliniind că agenţiile imobiliare au problema că potenţialii clienţi nu mai vor să meargă pe teren să vizioneze.

În acest context, perspectivele sunt destul de sumbre, preconizează domnia sa, adăugând: "Epidemiologii spun că în toamnă vom mai avea un val de virus, nu la fel de important ca acesta. Este foarte important cum va reporni, ulterior, economia. Perspectivele sunt destul de negre, mai ales în contextul în care o parte din proiectele imobiliare s-au oprit. Criza din 2008 a schimbat comportamente. Şi această criză va schimba comportamente, dar tabloul va fi altul, după terminarea ei".

Freedom Group: Activitatea agenţilor imobiliari s-a diminuat, în martie, cu aproximativ 75%, la nivelul Capitalei

Activitatea agenţilor imobiliari s-a diminuat, în martie, cu aproximativ 75% la nivelul Capitalei, ca volum al investiţiei, arată specialiştii de la Freedom Group. Aceştia au realizat o cercetare de piaţă care evidenţiază că mai mult de jumătate dintre agenţii imobiliari care activează în Bucureşti generează cifre de afaceri brute mai mici de 2.000 euro lunar. Lucrarea citată menţionează: "7% dintre respondenţi generează în mod normal comisioane brute de peste 100.000 euro anual, cu o scădere estimată de peste 50% în 2020, dacă măsurile luate prin instaurarea stării de urgenţă se vor prelungi pentru câteva luni".

Octavian Bădescu, fondatorul Freedom Group, a transmis: "Piaţa tranzacţionărilor rezidenţiale este în prezent cvasi îngheţată, iar singurele proiecte de tranzacţionare în derulare sunt cele care începuseră înainte de declanşarea acestei crize. Agenţii imobiliari, care şi până acum se confruntau cu problema discrepanţei dintre venituri şi volumul de muncă, vor avea destul de mult de suferit, dacă această situaţie se va prelungi dincolo de iunie. În prezent, pe piaţa rezidenţială au început deja să apară speculatorii de oportunităţi, dar deocamdată acest fenomen este abia la început şi nu a prins avânt, deoarece oamenii nu sunt dispuşi să scadă din preţurile imobilelor. Estimez că, în următoarele trei luni, vom asista la o diminuare probabilă mai ales a numărului de tranzacţii, într-o măsură mai mare decât a preţurilor".

Pe lângă garantarea comisionului, cele mai importante nevoi identificate de agenţii imobiliari includ: necesitatea unor oportunităţi de business primite din partea agenţiei (53% dintre respondenţi); accesul la programe de training şi mentorat; suportul pentru promovarea proprietăţilor listate; punerea la dispoziţie a unor instrumente tehnologice pentru eficientizarea activităţii; facilitarea oportunităţilor de colaborare cu alţi agenţi; existenţa unui suport juridic puternic, precum şi unuia administrativ şi de racordare la informaţiile din piaţă.

Mediul de afaceri din China a fost primul afectat de epidemia de Covid-19, dar scăderea rapidă a cazurilor noi în ultimele săptămâni oferă speranţe de revenire a situaţiei în a doua jumătate a anului, cu impact pozitiv şi pe piaţa de real estate, reliefează consultanţii de la Colliers, apreciind că, pe baza situaţiei din China, o evoluţie similară ar putea fi aşteptată şi la noi, susţinută de comerţul online. Sursele citate estimează chiar că actuala situaţie poate aduce oportunităţi pentru unele industrii, inclusiv segmente ale pieţei de real estate.

Specialiştii Collilers au transmis: "Chiar dacă o mare parte dintre angajaţii companiilor din China au lucrat, în primul trimestru al acestui an, din afara birourilor, şi deşi multe companii au fost afectate de epidemia de coronavirus, 85% dintre proprietarii clădirilor de birouri intervievaţi susţin că nu au existat intenţii de a renegocia contractele de închiriere din partea chiriaşilor. Totuşi, 92% dintre chiriaşi şi-au anulat planurile de extindere pentru 2020.

Unele domenii, în general cele online, precum cumpărăturile, educaţia şi jocurile, dar şi produsele farmaceutice şi asistenţa medicală sunt mai puţin lovite de criza provocată de noul coronavirus şi vor stimula cererea de închiriere de birouri în China, ceea ce poate fi o referinţă pentru o recuperare potenţială după epidemie şi în alte părţi ale lumii".

În acest context, consultanţii Colliers International consideră că proprietarii de clădiri de birouri ar trebui să se uite mai atent la aceste sectoare de business şi să îşi diversifice mixul de chiriaşi.

Conform unui sondaj realizat în China de specialiştii de la Colliers, aproximativ 59% dintre proprietarii de clădiri de birouri intervievaţi cred că acestea se vor menţine relativ stabile, în timp ce 29% se aşteaptă la scăderi. Rata de neocupare rămâne şi ea neschimbată, sunt de părere 40% dintre proprietarii de clădiri de birouri. În general, 34% dintre companiile din China care au răspuns sondajului Colliers International consideră că afacerea lor va rămâne neafectată de coronavirus în acest an, în timp ce 19% afirmă că au fost deja afectate negativ, iar 26% se aşteaptă să le fie afectată activitatea în perioada următoare. Efectele negative ale epidemiei de Covid-19 asupra companiilor mici şi mijlocii sunt mult mai evidente, 54% declarând că au resimţit impact negativ asupra activităţii în contextul coronavirusului.

Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory la Colliers International România, arată: "Există unele asemănări între pieţele de birouri din România şi cele din China, cum ar fi trecerea timpurie la un sistem de lucru de acasă şi impactul mare asupra economiei oraşelor regionale. Pe de altă parte, în China statul deţine mare parte din piaţa imobiliară şi 80% dintre companii sunt chineze. Astfel, statul s-a concentrat mai mult asupra redresării rapide a economiei şi a redus riscurile de relocare a afacerilor în alte ţări".

Epidemia i-a afectat serios pe chiriaşii din segmentul de retail din China, veniturile scăzând cu 60% până la 100% de la izbucnirea acesteia, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

Opinia Cititorului ( 64 )

  1. piata va reveni la normal.....

    1. Continua sa creasca preturie caci bancile sunt disperate sa toarne in piata tot plafonul de creditare ieftin.

      Anul acest pana in 2021 este maximul plafonului de creditare varsat in piata, concomitent cu cheltuielile exagerate de guver adancind deficitul de cont curent in egala masura cu asccendentul de creditare. 

      Populatia trebuie sa invete doua lucruri primordiale: 

      Piata este dictata si manipulata de: Banci centrale si Guverne, aceste doua dicteaza preturile, nu cererea dicteaza preturile. 

      Banii sunt creati pe contrapartida principala de IOUs emisa intre Guverne si Banci, in urma aceste IOUs se varsa in banci valuta; pe baza lor se fractioneaza rezervele bancare, unde din 10 lei se creeaza de 9 ori mai multi bani din neant, pe furma de contracte cu caracter de credit si plata viitoare. Care plata viitoare daca se aduna toti banii din piata dobanda totala tot nu se poate achita, caci asa este sistemul asta corupt creat. Sistem ce nu tine seama de comunism, capitalism, democrat, republican, etc. 

      Este unsistem perpetua inca din antichitate, Roma a batut la fel monede, Imperiul Otoman, si multe alte imperii; reusind sa fure valorile reale din mana cetatenilor si dand in schimb hartii nominale ce pierd valoarea mult mai accelerat. 

      Poporul Roman este inca odata furat, cu vrajeala unui salariu mai mare in europa, la sfarsitul vietii o sa constate ca valorile au fost artificial creeate, exact ca in 1930, ca in 1960, 1990-1994, caci valorile se muta mereu in piata din imobiliare in consum, din consum in servicii, din servici in mana angajatilor, dar de cele mai multe ori se pastreaza intre banci si guverne. 

      Forta de munca a 5 milioane de Romani vanduta in lume pe o vrazeala a valorii nominale mult mai mare ca sa cumpere aici o casa. 

      In loc ca poporul Roman sa refuze formele de sclavism Europene si Occidentale, in care trebuia ca natie sa stam si sa construim noi tara asta inca odata de la zero, fara sa asteptam promisiuni. 

      Nu vedeti manipularea? De 10 ani de munca in europa, tara noastra incepe chipurile sa ajunga europa la nominal salariu, dar puterea reala, puterea reala a banilor a crescut in tara? 

      A crescut puterea banilor munciti? 

      Nu a crescut ci a scazut, si continua sa scada, fortand alte turme de oi pe credite sa plece cu carca in alte tari sa mentina visele unor propietati cumparate pe specule. 

      Romania trezirea si hai sa construim o tara nu sa o indatoram copii copiilor nostri, Romania noastra draca mereu a fost calcat in picioare de altii (atat economic cat si militar), caci Romania este o tara bogata, frumoasa, calda, umila, fara istoric de mari cuceritori in razboaie economice sau militare. 

      Tocmai modul nostru de a sta linistiti a permis altora sa ne tot calce in picioare, nu vedeti ca pe fiecare specula de credite ieftine date in piata incet incet mai multi oameni raman fara propietati? 

      Caci nu esti propietar la banca ci chirias, propietar esti atunci cad ai un activ nu un pasiv. 

      Voi chiar nu vedeti cum umpleti buzunarele bancilor prin fiecare virare de numerar in conturi? 

      Cum poate un popr sa pedepseasca conducatorii? 

      Prin schimbarea valute interne pe mai multe valute externe si pe aur si argint, prin reducere cheltuielii inutile, prin proteste pasnice si inteligente, prin constientizarea aberatiilor de tin „Stai la casa ta” pe varf de specula. 

      Romani ce nu au pic de educatie financiara, nu stiu cel putin o socoteala, o matematica simpla sa faca pe foaie, nu inteleg psihologia manipularii maselor prin controlarea fluxurilor numerare emise in piata de catre banci centrale si legi guvernamentale. 

      Guvernul genereaza cheltuiele de multe ori sa pedepseasca leul economisti in conturi sau sub saltea, furand din puterea de cumparare, cum te aperi de acest fenomen? Cumparan aur, argint si alte valute. 

      Nu vede nimeni puzderia de copii mici prin orase? Ce inseamna asta?

      Inseamna un trend descendent la imobiliare pe 10-20 de ani, populatia nu o sa aibe timp de alte cheltuieli decat de cele cu industria ce priveste familia, gata cu speculatiile imobiliare in orasele centrale oe 10-20 de ani. 

      Nu vede nimeni puzderia de mamici cu copii si bunici?

      Din 2020 - 2030 2 miliarde de oameni peste 65 de ani din 7,5 miliarde 

      Din care 1 miliard copii sub 12 ani, mamici in rotatie pe somaj.. 

      Toate aceste fenomene apasa economia reala.... 

      Ratele de dobsnda FED intr pe teritorii negative rau, cu cateva zecimale pe minus, ce vor pune presiune pe dobanzile la termen scurt in piata repo market (adica tind catre zero). 

      Aceste penomene vor naste alte politici monetare, vor genera conflicte, caci in USA inflatia la CPI o sa rada o mare parte din averile agonisite in conduri de oameni. 

      Vor aparea pe glob mai multe politici de tip nationalism socialism, caci multi oameni vor protesta vazand ca numerarul emis in cascada in piata le distruge puterea lor de economisire. 

      Vor venii vremuri istorice, imobiliarele sa fie ultima grija. 

      Mai bine sa fim atenti la Leul nostrul caco o sa umble salbatic pana in 2025, atat in preturi cat si in valori, o sa faca un dezastru, investitorii vor fugi de frica devalorizarii si a taxelor in credtere. 

    Se vede cu ochiul liber.

    Suntem cei mai mari proprietari de case din Europa si Bucureștiul e plin de macarale. 

    Adica mult prea multe case. 

    Blocurile vechi sunt mai bine gandite ca cele noi, adica acum 2 asa zis camere sunt cat o garsonieră veche, in cele noi nu ai niciun spatiu de anexa iti duci gunoiul... 

    Stimularea consumului adica 

    La noi dobanzile sunt mari si la o mica recesiune cu ceva somaj ce faci cu atatea locuinte ?

    Piata are potențialul la criza economica mai serioasă in care dispar veniturile banii din piata sa duca la 1/2 preturile actuale fiindca este prea multa marfa pe piata. 

    1. Apartament cu 4 camere, 85 mp utili platesc între 60 si 100 lei caldura pe luna. Doar caldura fără apa si restul. In blocul vechi plăteam cate 300-400 pe luna la 2 camere doar caldura. Deci blocurile noi sunt mult mai avantajoase din punct de vedere al confortului.

      La 2 camere probabil aveai 55 mp si in mod normal la bloc izolat cu repartitoare costul caldurii iarna este aprox 100 lei.

      La cele 4 camere ale tale termic iarna la sub 0 grade imposibil 60 lei caldura cu temperatura normala in toata casa. 

      Orice termist iti demonstreaza cu calcule. 

      La căldură Radet nu ai nevoie de centrala termica, instalatii caldura si gaze, proiecte, autorizari, verificari la 2 ani la centrala si retea gaze. Centrala la 10 ani o schimbi. Griji si multi bani. 

      Asa ca aia 60 lei caldura/luna sunt cu caloriferele cam inchise prin casa, si mult mai multi tinand cont de toate costurile.

      Si cât au costat cei 85 mp si unde sunt poziționati si cata vegetatie si priveliște ai ? 

      Nu vor scadea la jumate, ci poate cu 20-30%. Vor fi constransi de piata sa se plieze pe veniturile noastre reale! Iar in ce priveste blocurile vechi s-o lasam mai moale. N-are cum sa fie gandita mai bine soacra mea decat fiica mea !

      De multe ori soacra e msi buna de p..la fata de fiica sa...deci

      Detin mai multe apartamente pe care le inchiriez . Cele vechi de lux sunt cele mai grozave din toate punctele de vedere( zona , suprafata ,izolatie , lux , priveliste .....

      Gerontofilule esti tare! Hai ca ti-o trimit si pe soacra-mea.

    "piata imobiliara" din romania este precum virusul asta care ne macina acum pe toti. poate chiar mai grav de atat... o manipulare perpetua, o phisoza mioritica sustinuta de mafia bancara si cea politica. constructii infecte implantate peste tot unde s-a put gasi un metru patrat de teren, cu o arhitectura de ferentari, ridicate de afaceresti dubiosi. preturi abracadabrante pentru un produs de foarte proasta calitate. din pacate romanilor le lipseste o educatie economica minima si in general.... educatia.

    poate momentele astea si lunile sau anii ce vor urma - stapaniti de coronavirus - sa-i faca pe romani mai intelepti si mai chibzuiti. sanatatea fizica si finaciara este infinit mai importantata nu doar in momente de criza. 

    1. Asa este. Prima casa va dispărea și odată cu ea și prețurile aberante. Ce se întâmplă cu creditacii prima casa falimentari? Cine își va asuma succesul programului prima casa? Statul roman normal, adică noi. Sa vezi atunci jale. Oricum, acum prețurile sunt rupte de realitatea economică, însă vor reveni la normal, ba chiar tind sa cred că se vor prăbuși în gol.

    Cine scrie orice articol despre cum o sa fie evolutia imobiliarelor , ca preturile nu o sa scada sau cine stie ce aberatii, ca din contra preturile o sa creasca! Mafie pe fata.Preturile vor scadea cu cel putin 30%-50% si asa vor face profit.ROmanii platesc niste preturi la case sau apartamente care nu au legatura cu realitatea.Imobiliarele in ROmania au imbogatit peste noapte multi interlopi, oameni politici, banci si lista poate contiunua.DIn pacate a trebuit ca omenirea sa fie lovita de acest virus ca preturile sa scada.Multe persoane care au dat avansul o sa ramana fara nimic, bancile recupereaza primele baguba, sunt multi “dezvoltatori” care nu au suficienti bani sa termine proiectele, bancile or sa dea bani imprumut extrem de greu. O sa vedem toate astea din pacate de prin Octombrie.Global sunt milioane de persoane fara loc de munca.

    1. eu deja am dat drumul la frigider pe scari....acuma arunc toata bucataria, si apoi am sa vad cam cit mai iau pe 3 camere ultracentral, si apoi ma sinucid

      Stai calm ca daca mor clienti o sa ploua cu bani ca in ani 20 :)) cine o sa cumpere daca multi mor

      MAI BINE ,NU !

    Abia astept sa cada piata imobiliara si mai ales cea bancile. In sfarsit, imi voi lua si eu casa (cu banu' jos)...

    Realitatea este ca preturile platite de romani sunt cu mult peste salariile noastre, dar ai de ales: platesti chirie sau cumperi scump pe 30 de ani?!

    De abia astept sa-i vad pe acesti “dezvolatori” cum se duc de rapa, sa vada cum este in papucii altuia, vroiau sa faca avere peste noapte talharii, multi dintre ei nu dispun de cash, angajatii deja le-au plecat la unii de pe santier, au migrat la aia mai “mari” o sa piarda si Ce nu Au avut  

    Buna ziua,

    Se pare ca multi nu citesc carti de istorie economica, nu urmaresc ratele dobanzii de referinta a: FED-ului, a Bancii Centrale, a BEC, nu urmarest PMI-ul unei tari, rata de creditare consum, GDP-ul strans legat cu velocitatea numerara in piata, s.a.m.d.p. 

    Se pare ca multi tineri nu au stat de vorba cu bunicii si parintii lor. 

    Exista perioade ciclice in economia globala, aceste perioade ciclice sunt cuprinse in perioade mai mari ciclice. 

    In toata istoria economica in aceste perioade cicice mari au existat: 

    - bule agricole (bula terenurilor) 

    - bule tehnologice (bula tractoarelor si a masinilor) 

    - bula metalelor pretioase (aur si argint) 

    - bula fortei de munca (sclavism si migratii forta de munca) 

    - bula imobiliara 

    - bula creditelor de consum 

    - bula bursiera 

    - bula internetului 

    - bula serviciilor online 

    - bula textilelor.... 

    Toate aceste fenomene sunt angrenate in primul rand de robinetul principal al fluxului numerar, nou, curs in piete. 

    Cine varsa acest flux numerar, conform teoriei rezervelor fractionate, el se creaza "din nimic" legal. 

    Prin forma de IOUs Guvern catre FED (sau banca centrala) se face swap, in urma acestui swap apare in conturi "valuta". 

    Pe baza "valutei" si ateoriei fractionate se revarsa in piata prin Obligatiuni, titluri de stat, imprumut, etc, fluxul numerar nou creat. Cu cat fluxul numerar nou creat se invarte in piata, din mana in mana, din cont in cont, cu atat creste "velocitatea", cu atat creste GDP-ul. 

    Cu cat creste gdp-ul cu atat se incalzesc, sau reincalzesc, activele intrinseci in piata, chiar daca acrivele emotionale, perisabile, nu se incalzesc atat de mult (adica cresc sau descresc). 

    Aceasta relatie nu este data, in radacina problemei, de investitori sau consumatori de ordin final, ci de relatia Primordiala intre GUVERNE si BANCI CENTRALE. 

    Guvernul este principalul si marele cheltuitor, el nu o sa lase pe durata mandatelor politice ca prezentul sa cada nominal mai jos fata de trecut, decat la o cota tolerata de partile implicate. - asta poate insemna deflatie sau starea de criza, depresie economica. 

    Guvernul trebuie sa creasca mereu cheltuiala ca sa tina pasul cu cota barte acceptata de parti pentru a nu cadea intr-o depresie economica de lunga durata. (10-20 ani) Exemplu Japonia. 

    FED a reusit cu injectii numerare sa incalzeasca mai toate activele globale a celor ce au ca forma de imprumut catre statul emitent Obligatiuni Statale denominate in USD FED. 

    USA este obligata sa exporte inflatia numerara prin QE, MMT, si mai nou Q Infinity, caci altfel risca sa faca in interiorul tarii hiper inflatie (exemplu romania '90-98). 

    O alta fata a acestor bule este ca ele sunt trecatoare, nu pot sa existe la infinit, in istoria trecuta, sunt date clare care demonstreaza ca au existat perioade de existenta si posibilitati de achizitie locuinta gratis sau ci 1-10 salarii. 

    Bunicii si Strabunicii au avut perioade in viata cand au reusit sa construiasca pe gratis case si sate intregi (cu pretul razboiului), mana de la mana. 

    Prin forte propii au reusit sa ridice active intrinseci, iar pe baza si in jurul acelor active au reusit sa rasara si CARuri sau Banci. Pe baza aparitiei activelor intrinseci se pot genera alte forme de imprumut ce contribuie la inflatia preturilor viitoare in piata. 

    Cand actvele imobiliare sufera salturi astronomice inseamna ca este inflatie, dar nu inflatia declarata nominal in cosul de consum, ci inflatia reala nedeclarata. 

    Caci fluxurile numerare intrate in piata nu mint piata, velocitatea cu care incalzesc activele demonstreaza repetarea accelerata a bancilor de a fractiona rezervele la cote speculative pentru a avea o rata de recuperare mai rapida a profiturilor. 

    DAR cand AURUL incepe sa creasca, bancile incep sa tremure, aurul este registrul suprem contabil, ascensiunea aurului a demonstrat mereu urmatoarea criza. 

    Bancile nu se tem de AUR, se tem de observarea pietei asupra absortiei aurului in raport cu inflatia data de jocul fluxurilor numerare in piata. Cand bancile sesizeaza astam incep sa se uite mai bine in balantele interne, incep sa observe randamente in scadere la unele obligatiuni, active, etc, din portofolii; incep sa ceara avansuri mai mari de 15% la credite, respectiv 25%-30-40%.  

    Cand o banca cere avans 30% la achizitia unui activ imobiliar, fara sa iti ofere posibilitate de achizitie la 5%, 10%,15% (fara prima casa ci ipotecar) atunci inseamna ca esti pe varful speculei si imediat si in prabusirea speculei. 

    Caci banca nu cere degeaba 30-40%, cere ca sa fie sigrura ca ea nu se arde, ci daca e sa te arzi tu, ea are cash deja de la tine, in caz de imposibilitate din partea ta, te executa si plaseaza dosarul. 

    Cine doreste, sa invete, cum functioneaza cu adevarat economia, imobiliarele, cum sa nu fie tepuit, pacalit, trebuie sa invete sa urmareasca cuvinte precum: FED, rata dobanda referinta, salturile procentuale a salariului minim converit in alte cosuri valutare si aur/argint; de urmarit obligatoriu DEFICITUL si EXCEDENTUL Guvernului (cu cat mai mare deficitul - cu atat lai scump activele intrinseci in piata; cu cat mai mare excedentul - cu atat mai ieftine activele intrinseci in piata); cand un guvern anunta stagnari salarii, taieri, concedieri (semn ca te afli deja in depresie economica ce tinde catre criza economica); cad vezi macarale Lenese la orizont (inseamna ca vin Vulturii "criza"; vulturii sunt oportunistii ce au rabdat cuminti). 

    Vinzi cand piata cere, cumperi cand piata plange. 

    Cumperi ieftin - vinzi scump!!! 

    Sper ca aceste informatii gratuite sa va ajute in viitor; si sper sa nu fie sterse de moderator. 

    PS: aveti obligatia morala fata de societate sa educati populatia si nu sa o furati de bunurile si drepturile ce ii revin. Cu cat este furata si indatorata cu atat mai mult copii nostri vor avea de platit, trudit, mai mult; chiar daca aparent GDP-ul in crestere ofera o falsa senzatie de crestere (care in realitate inseamna consum resurse in crestere, malinvestment, ecaderea calitatii vietii, inghesuirea in locuri cat mai stranse a populatiei).

    1. Comentaul dumneavoastra postat si pe imobiliare ro, la sectiunea imobiliare stiri, a generat la o postare peste 60000 de mii de vizualizari.

      Se pare ca multi panicati urmaresc ce se intampla acum cu piata si economia, multi care au imobiliare pe bule creditate, stau acum si se roaga sa intervina guvernul sa salveze SA-urile si SRL-urile din imobiliare. 

      Este freamat mare in spatele usilor inchise. 

      Comentul dumneavoastra perita o postare si o explicatie mai amanuntita caci nu am vazut la tv sa se discute in asa profunzime de mecanismul financiar al hartiilor de valoare. 

      Comentaul dumneavoastra postat si pe imobiliare ro, la sectiunea imobiliare stiri, a generat la o postare peste 60000 de mii de vizualizari.

      Se pare ca multi panicati urmaresc ce se intampla acum cu piata si economia, multi care au imobiliare pe bule creditate, stau acum si se roaga sa intervina guvernul sa salveze SA-urile si SRL-urile din imobiliare. 

      Este freamat mare in spatele usilor inchise. 

      Comentul dumneavoastra perita o postare si o explicatie mai amanuntita caci nu am vazut la tv sa se discute in asa profunzime de mecanismul financiar al hartiilor de valoare. 

      Super comentarii , sunt surprins placut ! Economistii nostrii de 2 bani nu spun adevarul ! Pretul la real estate este artificial facut de banci ! Iar sist este intocmai cum a-ti spus

      sunt in germania de 7 ani , si am aici 4 apartamente,.. de ceva vreme am cautat sa mai investesc ceva si acum s-a ivit ocazia, in sensul ca pretul la imobiliare stagneaza de cateva luni, lucru care nu sa mai intamplat de 5 ani cel putin,,dar chiar daca pretul nu mai este ascendent la imobil, intermediarii(maklarii,) au scazut de 2 luni , comisionul care era standard de la 3,7 % la 2,5%,,, ceea ce inseamna pt mine, scaderea vanzarilor... oare va urma si o scadere de pret a imobilelor? aici viata sa reluat cam in toate astectele ei, totul este deschis, industria functioneaza normal ( desi in lunile aprielie si mai sau inregistrat 600 000 de persoane in Kurzarbeit ,adica somaj ), sa ne asteptam totusi la un afect intarziat al crizei?

      cu stima Vio 

    Buna ziua,

    Se pare ca multi nu citesc carti de istorie economica, nu urmaresc ratele dobanzii de referinta a: FED-ului, a Bancii Centrale, a BEC, nu urmarest PMI-ul unei tari, rata de creditare consum, GDP-ul strans legat cu velocitatea numerara in piata, s.a.m.d.p. 

    Se pare ca multi tineri nu au stat de vorba cu bunicii si parintii lor. 

    Exista perioade ciclice in economia globala, aceste perioade ciclice sunt cuprinse in perioade mai mari ciclice. 

    In toata istoria economica in aceste perioade cicice mari au existat: 

    - bule agricole (bula terenurilor) 

    - bule tehnologice (bula tractoarelor si a masinilor) 

    - bula metalelor pretioase (aur si argint) 

    - bula fortei de munca (sclavism si migratii forta de munca) 

    - bula imobiliara 

    - bula creditelor de consum 

    - bula bursiera 

    - bula internetului 

    - bula serviciilor online 

    - bula textilelor.... 

    Toate aceste fenomene sunt angrenate in primul rand de robinetul principal al fluxului numerar, nou, curs in piete. 

    Cine varsa acest flux numerar, conform teoriei rezervelor fractionate, el se creaza "din nimic" legal. 

    Prin forma de IOUs Guvern catre FED (sau banca centrala) se face swap, in urma acestui swap apare in conturi "valuta". 

    Pe baza "valutei" si ateoriei fractionate se revarsa in piata prin Obligatiuni, titluri de stat, imprumut, etc, fluxul numerar nou creat. Cu cat fluxul numerar nou creat se invarte in piata, din mana in mana, din cont in cont, cu atat creste "velocitatea", cu atat creste GDP-ul. 

    Cu cat creste gdp-ul cu atat se incalzesc, sau reincalzesc, activele intrinseci in piata, chiar daca acrivele emotionale, perisabile, nu se incalzesc atat de mult (adica cresc sau descresc). 

    Aceasta relatie nu este data, in radacina problemei, de investitori sau consumatori de ordin final, ci de relatia Primordiala intre GUVERNE si BANCI CENTRALE. 

    Guvernul este principalul si marele cheltuitor, el nu o sa lase pe durata mandatelor politice ca prezentul sa cada nominal mai jos fata de trecut, decat la o cota tolerata de partile implicate. - asta poate insemna deflatie sau starea de criza, depresie economica. 

    Guvernul trebuie sa creasca mereu cheltuiala ca sa tina pasul cu cota barte acceptata de parti pentru a nu cadea intr-o depresie economica de lunga durata. (10-20 ani) Exemplu Japonia. 

    FED a reusit cu injectii numerare sa incalzeasca mai toate activele globale a celor ce au ca forma de imprumut catre statul emitent Obligatiuni Statale denominate in USD FED. 

    USA este obligata sa exporte inflatia numerara prin QE, MMT, si mai nou Q Infinity, caci altfel risca sa faca in interiorul tarii hiper inflatie (exemplu romania '90-98). 

    O alta fata a acestor bule este ca ele sunt trecatoare, nu pot sa existe la infinit, in istoria trecuta, sunt date clare care demonstreaza ca au existat perioade de existenta si posibilitati de achizitie locuinta gratis sau ci 1-10 salarii. 

    Bunicii si Strabunicii au avut perioade in viata cand au reusit sa construiasca pe gratis case si sate intregi (cu pretul razboiului), mana de la mana. 

    Prin forte propii au reusit sa ridice active intrinseci, iar pe baza si in jurul acelor active au reusit sa rasara si CARuri sau Banci. Pe baza aparitiei activelor intrinseci se pot genera alte forme de imprumut ce contribuie la inflatia preturilor viitoare in piata. 

    Cand actvele imobiliare sufera salturi astronomice inseamna ca este inflatie, dar nu inflatia declarata nominal in cosul de consum, ci inflatia reala nedeclarata. 

    Caci fluxurile numerare intrate in piata nu mint piata, velocitatea cu care incalzesc activele demonstreaza repetarea accelerata a bancilor de a fractiona rezervele la cote speculative pentru a avea o rata de recuperare mai rapida a profiturilor. 

    DAR cand AURUL incepe sa creasca, bancile incep sa tremure, aurul este registrul suprem contabil, ascensiunea aurului a demonstrat mereu urmatoarea criza. 

    Bancile nu se tem de AUR, se tem de observarea pietei asupra absortiei aurului in raport cu inflatia data de jocul fluxurilor numerare in piata. Cand bancile sesizeaza astam incep sa se uite mai bine in balantele interne, incep sa observe randamente in scadere la unele obligatiuni, active, etc, din portofolii; incep sa ceara avansuri mai mari de 15% la credite, respectiv 25%-30-40%.  

    Cand o banca cere avans 30% la achizitia unui activ imobiliar, fara sa iti ofere posibilitate de achizitie la 5%, 10%,15% (fara prima casa ci ipotecar) atunci inseamna ca esti pe varful speculei si imediat si in prabusirea speculei. 

    Caci banca nu cere degeaba 30-40%, cere ca sa fie sigrura ca ea nu se arde, ci daca e sa te arzi tu, ea are cash deja de la tine, in caz de imposibilitate din partea ta, te executa si plaseaza dosarul. 

    Cine doreste, sa invete, cum functioneaza cu adevarat economia, imobiliarele, cum sa nu fie tepuit, pacalit, trebuie sa invete sa urmareasca cuvinte precum: FED, rata dobanda referinta, salturile procentuale a salariului minim converit in alte cosuri valutare si aur/argint; de urmarit obligatoriu DEFICITUL si EXCEDENTUL Guvernului (cu cat mai mare deficitul - cu atat lai scump activele intrinseci in piata; cu cat mai mare excedentul - cu atat mai ieftine activele intrinseci in piata); cand un guvern anunta stagnari salarii, taieri, concedieri (semn ca te afli deja in depresie economica ce tinde catre criza economica); cad vezi macarale Lenese la orizont (inseamna ca vin Vulturii "criza"; vulturii sunt oportunistii ce au rabdat cuminti). 

    Vinzi cand piata cere, cumperi cand piata plange. 

    Cumperi ieftin - vinzi scump!!! 

    Sper ca aceste informatii gratuite sa va ajute in viitor; si sper sa nu fie sterse de moderator. 

    PS: aveti obligatia morala fata de societate sa educati populatia si nu sa o furati de bunurile si drepturile ce ii revin. Cu cat este furata si indatorata cu atat mai mult copii nostri vor avea de platit, trudit, mai mult; chiar daca aparent GDP-ul in crestere ofera o falsa senzatie de crestere (care in realitate inseamna consum resurse in crestere, malinvestment, ecaderea calitatii vietii, inghesuirea in locuri cat mai stranse a populatiei).

    Toti cei flamanzi, care au stat doar in chirie sau in 2 camere cu mamica, taticul , catelul, purcelul sau care locuiau in vre un cotet spera acum cu ocazia virusului sa locuiasca in apartament sau casa moderna la pret decent. Vise mai copii, cererea inca e mai mare decat oferta. Daca scade cu 10-15% piata pretul imediat se vinde tot. Eu unul daca ar scadea cu peste 5% mi-as lua imediat inca 2-3 apartamente. Treziti va la realitate ????

    1. Esti clar unul dintre cei care spera sa-si vanda imobiliarele la supra pret, trezeste-te din orice ai ingerat, inhalat sub ratul puturos. Romania nu stie de Unde sa imprumute bani mai repede de la Banca Mondiala sau FMI si tu visezi sa-ti vinzi cotetele cu profit 150%?! Mars de aici spurcaciune ordinara

      am dat bookmark la articolul asta pentru ca vreau sa-ti scriu si pe la sfarsitul anului cand o sa plangi. Un sfat: ia tata si vinde tot acum, daca mai ai cui. P/S: Nu pot sa cred ca nu ti-a intrat nimic in capatana dupa ceea ce s-a intamplat in criza din 2009 care a fost de fapt un fel de jucarie comparativ cu ce este acum. Deja, 200 milioane de joburi pierdute la nivel mondial. In Romania deja 1 milion sunt in zona de risc, e mult la nivelul tarii noastre. Cine naiba crezi ca mai are chef sa se arunce in datorii pentru un spatiu de rahat intre 4 pereti.

      Din ce sa mai iei,dacă defapt o sa fii pe minus?Deja ești falit dar nu te-ai trezit din propriul vis.

      Ori esti vreun copil Prost si nu ai ce face ori esti drogat cum a scris si persoana de mai sus.Deja unii dezvoltatori au scazut cu €3000_€4000 pretul fata de acum 1luna, ce crezi ca urmeaza?Cine o sa aibe curajul sa cumpere o locuinta in situatia asta? Chiar si daca preturile scad cu 50% nu o sa fie bani lichizi.Criza din 2008 o fost nimic pe Langa ce o sa fie, Statele Unite au o rata de somaj extraordinara deja si sunt la inceput ei,Romania are 1milion, de unde crezi ca economia tarii poate sustine asa ceva?Care economie de fapt? Deja gevernantii cauta disperati sa imprumute, o sa fim datori cel putin 20 de ani de acum incolo.

      Multi sub acoperire aici care fac comentarii, deci astia care vindeti apartamente si visati sa vindeti la supra pret, treziti-va, o sa va rugati sa cumpere cineva , Franta deja a anuntat oficial ca este in recesiune, deficit de minim 6% a 2 a putere economica din Europa, daca ei sunt in recesiune oare Romania care nu are absolut nici o putere economica ce se va intampla? Sincer ma bucur ca a venit momentul ca acesti profitori de pe urma poporului roman sa piarda daca pot spune asa, fac profit ban la ban multi dintre ei.

      Corect

    Fiecare bula are un ac!

    #historical_rate_fed  

    #piramida_populatiei_romania  

    #anuarul_romanie  

    #ins_statistici  

    #bula_imobiliara_cade  

    #rata_de_referinta_bnr 

    #Def icit_in_crestere_active_imobil iare_in_crestere 

    #Excedent_in _crestere_active_imobiliare_in _scadere/ieftine/stagnare 

    #co nversii_valutare_a_salariului_ minim_in_alte_relatii_valutare  

    #calucularea_saltului_procen tual_al_salariului_minim 

    #cal cularea_saltului_procentual_al _salariului_minim_in_raport_cu _aur_sau_argint 

    #calcularea_m etru_patrat_locuibil_in_raport _cu_alte_valute_si_metale_atat _la_data_calculului_cat_si_la_ trecut 

    #calcularea_procentelo r_comisionate_de_agenti_imobil iari_procente_mici_volum_mare_ procente_mari_volum_mic 

    #infl atia_si_deflatia_valorilor_in_ piata_in_raport_si_cu_alte_val ori_si_active_circulate 

    #infl atia_si_deflatia_fortei_de_cum parare 

    #valori_nominale 

    #val ori_reale 

    #trend_ascendent 

    # trend_descendent 

    #relatii_de_ balante_economice_ce_tind_catr e_infinit_nu_exista_bula_plesn este 

    #rada_de_acordare_imprum uturi_de_larg_consum_populatie _inseamna_unflare_bula

    1. Asteptati pandacilor cu Imobiliarele ca si militienii in curba cu radarul, aveti vise de Hollywood in cap? Nu va uitati ce se intampla in jurul lumii? Ce spune oare sefa FMI si cei mai bogati oameni din lume? Pai voi pandacilor care asteptati sa jumuliti niste bieti oameni care muncesc zi si noapte prin straini sa cumpere o casa si voi bagati adous intre 200-350%? Gata cu manevrele astea de interlopi cu acte. Se duc imobiliarele si ele cu voi!

    Cad imobiliarele dupa alegeri.

    Cad si cand euro leu ajunge la 5,5 lei. 

    Cade cand leul urmeaza sa faca denominare.

    1. Nu Numai Imobiliarele vor pica, mult mai multe domenii, am cunostiinte care au apartamente in chirie, deja din 5 apartamente, 4 iau plecat , au plecat sa locuiasca cu parintii din nou, este trista situatia, s-a instalat autoconservarea, plus ca foarte multi au ramas fara munca, chiar Daca nu scad acum si unii tin tare de pret, Imobiliarele vor scadea cel mai mult conform specialistilor, preturile erau mult prea mari oricum, in urmatoarele 6luni o sa fie rau de tot , Europa e gata, deja este recesiune oficial, Romania si insectele de la guvern alearga ca gaina fara cap sa imprumute bani de oriunde. USA are deja 17 milioane de someri, marile companii de croaziera Sunt pe butuci, unele au luat deja miliarde cash imprumut si tot nu se stie cate vor supravietui, ot sa fie cumparate de altii, arabii probabil, conpaniile aeriene sunt gata si sunt aici comentarii din partea unor slugi din Imobiliare ca preturile scad?! Nu aveti absolut nici minimul de cunostiinte cand vine vorba de economie dar aveti imobiliare, asta-i Romania! Sper ca multi dintre acesti tepuitori, interlopi agharici sa ajunga la cules de floarea soarelui

    Criza economica ce urmeaza este mult mai mare decat cea din 2008 iar piata imobiliara va scadea cu 70%-80% in cel mult 1 an!!!

    1. Nu stiu daca cu 70 sau 80% Dar nu are cum sa se mentina la preturile actuale, chiar Daca iese vaccinul in Octombrie, urmarile sunt catastrofale, este greu de anticipat Cand lucrurile vor revenii la normalitate. Sper ca guvernantii astia inapti sa aibe grija de cei mai necajiti nu de teparii din imobiliare

      Mariile companii din aproape orice industrie sunt pe “avarii” Franta KLM si Olanda KLM au probleme serioase au nevoie de cel putin 10miliarde cash unele companii cu valori de peste 1 miliard au declarat deja faliment peste tot in lume si nu pica sarlatanii care au cateva blocuri?! Ce gluma buna, tipic romaneste, din pacate multi oameni de rand vor suferi pt ca au dat avans iar lichelele astea nu au bani lichizi sa rezista lá criza ce urmeaza, bancile nu le vor da credit, sarlatanii vor declara faliment sau vor vinde la altii doar sa scape cumva. Era momentul sa se intample Asta , preturile erau exagerate mult, adaos comercial de 500% nemernicii

      De acord. Momentan sunt disperati si se agata de preturile de pana acum ... ramane de vazut cat vor sta asa. Erau obisnuiti cu profituri uriase si le vine greu acum sa conceapa ca nu va mai fi la fel. Sunt constructii incepute cu termene de livrare care acum au santierele inchise sau lucreaza cu forta de munca la minim. Si cum a spus cineva mai sus, din pacate, multi oameni care ca au dat avans vor fi cei mai afectati.

      Of Doamne cati rupti in cur care sunt mega experți si le stiu pe toate...

      Probabil te referi lá majoritatea care Au comentat ca fiind “rupti in cur” sigur esti sau ai imobile lá vanzare , pai mai agariciule care ai cateva imobile, Au picat deja companii care valorau miliarde si nu pica o sluga ca tine? Este o realitate greu de acceptat pentru unii. Asa ca vinde repede daca ai cui inapt economic Ce esti.

      Mai mega expertule, rupt in cur o sa fii tu daca nu vinzi repede

      " fara titlu" tu chiar crezi ce ai scris!?

      Crezi ca daca cineva are la vanzare o garsoniera de 40 mii de euro o v- a vinde cu 8 mii de euro! ?  

      Momentan piata imobiliara este inghetata, scenariile pe care le faceti aici sunt apocaliptice , nefondate.  

      Probabil preturile vor scadea in imobiliare dar nu atat de mult incat sa dai pe o garsoniera cat pe un logan!

      In plus ca tot ziceau unii pe aici ca " interlopii" care acum construiesc vor saraci va dezamagesc sa va spun ca nu vor vinde " moca" , in cel mai rau caz vor ingheta santierele in conservare asteptand infuzia de lichiditati pe care guvernul impreuna cu bancile o vor face astfel incat sa incepeti iar sa luati credite! Va fi greu pt toata lumea , unii vor da faliment, vor aparea altii, unii se vor muta la tara la parinti sau la bunici altii isi vor cumpara penthouse. Stati linistiti ca nu e apocalipsa! In piata imobiliara nu e ca la aprozar, cererea si oferta se regleaza altfel!  

      Iar bagi pastila cu pret de loga ca in 2008?

      In 2010 am cumparat casa cu teren la 2000 euro (doua mii euro) si acum valoreaza 30000 mii lejer. 

      Cat despre vrajeala cu pret de logan, e veche si proasta. 

      Vezi ca este un coment mai jos care explica si perioada din 2008. 

      Si vezi draga agent imobiliar ca trendul de creditare pe 30 de ani in Romania este descrescator. 

      Roaga la UE sa mai mearga saracii la sparanghel ca sa poata exista cererea asta artificiala; caci daca iar ca in 1990-1999 cu 8 milioane forta de munca in interiorul tarii o dam de pamant cu inflatia in cpi si deflatia in activele real. 

      La asta e buna UNIUNEA Europeana la o specula in masa si o mafie a bancherilor in furtul continu al valorilor muncite. 

      Vezi ca sunt explicate mai toate mecanismele in comenturi. 

      Putina istorie economica pentru pandarii imobiliari:

      Acel fenomen (credit / debit) de schimbare a politici monetare perpetuata pe 40-75 ani are un final conflictual de mari proportii.  

      Caci se trece din creditare masiva in achitare masiva ca trend.  

      A se cauta istoria leului 1860 - 1916 urmata de inflatia ce a furat din averea economisita; urmat de razboaiele ce au incinerat plafoanele trecute de creditare, razboaie ce au distrus activele real si odata cu ele incinerarea biletelor de ordin ipotecar emise asupra propritarilor de drept ipotecat.  

      Pe urma perioada scurta a Regelui inainte de abdicare, perioada in care Romania a fost furata de active real (teritorii si aur) acest fenomen a pus presiune pe balantele comerciale caci socoteala trebuia raportata la prezentul respectiv.  

      Momentele alea au pus presiune pe multi tarani (clasa muncitoare) in mai multe state vecine, o noua ideologie a venit exact, perfect, manusa, cu noua forma de achitare datorii.  

      Oamenii au fost pacaliti cu o politica Comunista, perioada in care tara a fost in continuare furata de banci si Guvern, in continuare romanii au trebuit sa exporte mai mult.  

      Romania exporta pentru 80 milioane de oameni cereale, iar acum cand auzi nemernici ce zic ca vine seceta si nu e grau sau bani.  

      Romania si in vreme de seceta are cereale si rezerve sa hraneasca 2 ani populatia, doar ca o mare parte din cereale sunt implicate pe contracte guvernamentale de export.  

      Dar sa revenim la subiect...  

      Si comunismul a furat valoarea agonisita, in 89 lovitura a fost data caci balantele comerciale nu mai rezistau, trendul demografic al populatiei trecea din producator exportator in consumator importator (ca pondere data si de varsta populatiei ce imbatranea).  

      Iar 90-99 perioada in care guvernul si bancile au ras toate activele construite de poporul roman, au facut o deflatie a activelor real si comercial concomitent cu cresterile in CPI consum.  

      A fost o perioada de ciordire in masa a valorilor nominale economisite la banca sau saltea.  

      Concomitent in piata UE ia nastere si pacturile implementarii monedei Euro.  

      Chipurile aduca o crestere economica dar in realitate sa peguiasca valoarea muncita si leul nostru pe conversie ca plata creditare valutara pe piata externa.  

      Acum avem Euro in 15 ani intram la egalitate, cu ce ajuta?  

      Cu nimic, este doar o forma de fond ce s-a folosit ca paritate pierdere valoare interna in avantajul fluxului de importuri.  

      Dar sa nu ne intristam Romania mereu este furata cu perioade istorice de glorie foarte putine, rare, exceptand perioada Dacilor.  

      PS: in 1800 exista Francul Francex ce peguia zona europeana  

      1600 era o moneda a Tarilor de Jos tot o forma de conventie pe jumatatea europei, ca aliante valutare impotriva Francezilor.  

      Din 1975 (de cand Nixon a scos dolarul de pe aur) USD a dexenit noua conventie internationala, conventie ce ii suna sorocul, moneda euro este doar un amortizor al dolarului castigand-ui timp.  

      Cine urmeaza, ce urmeaza, cand urmeaza?  

      Nu stim, dar in vietile noastre o sa vedem cum se scrie istoria in fata noastra.  

      Vom fii martorii propiei naivitati caci din lene nu dorim sa citim si sa ne educam constant.  

      Trebuie inteles ca si astia din imobiliare fac ceea ce vrea guvernul si bancile centrale, caci datoria lor e sa conglomereze populatia, statul sa creasca taxele, impozitele, legile de control; toate in timp ce umil mergi la munca sustinand un vis efemer.

      Si culmea e ca tot pe dezvoltatori si bancheri rasplateste statul prin reduceri de taxe si rascumparari credite, iertari, amanari, pe seama taxelor viitoare a populatiei. 

    Imobiliarele intrasera in blocaj din T4 2019 in Arad, Suceava, Cluj, Bacau.

    De cum a umblat BNR la creditare de atuci au inceput scaderile la imobiliare credit, dar au inceput sa mai rasara unii cu cash. 

    Prost sa fii sa nu ii arzi :))). 

    Piata incepe sa oblindeasca perfect comportamentele din 2007-2008 si 1996-1997, ca sa nu mai vorbim ca in 2007 maximul celor cu putere de creditare a fost 18-20% in timp ce in 2019 a atins valoarea exagerata de 70% din cei cu putere de indatorare; exact ca in 1997. 

    Dupa 2021 toata lumea o sa se prinda ca urmeaza o criza economica severa, iar toti sarantocii vor fi nevoiti sa vanda case si terenuri in pierdere ca in 1998-2000, de foame. 

    Sa ai impresia ca o creditare a populatiei merge la infinit este aberant, multumesc bunicului care imi povestea anii 70 -80 si speculele de atunci cu valute, haine si terenuri. 

    Sunt foarte multumit ca stau pe cash si propietati, atat la tara cat si la oras, nu am credit si nu imi doresc. 

    Am facut bani din vanzare de vise, nu am remuscari cati bunicul m-a invatat sa fac ceea ce cere piata, cand piata vrea, si sa nu fac ceea ce piata face, cand piata face. 

    Imi pare rau pentru ghetoisti si tigani ce vor vinde propietatiile ca sa fuga la tara, din lipsa de bani si putere de supravietuire in orasele ce vor devenii din ce in ce mai scumpe in taxe, impozite si consum. 

    Rabdare sa treaca alegerile astea, sa va impacheteze frumos parlamentarii natiei si pe urma sa vezi distractie. 

    Tic, Tac- Tic, Tac 2021.... 

    PS: sunt agenti ce abereaza ca sa sustina dezvoltatorii, eu nu aberez, spun exact cum sta treaba.

    Si o sa astept in 2022 in Decembrie un coment la comentul meu. 

    1. Cred cá esti un mincinos ordinar Marcel si esti un sarantoc care probabil stai in chirie sau in vreun container de metal , dar Sunt de acord cu tine , criza Ce urmeaza o sa fie foarte rea, cea mai rea pe care am vazut-o cu totii din pacate. No vor suferi doar sclavii Imobiliarelor vom suferi cu totii

      Deci cu un deficit de minim 7% preturile la Imobiliare nu o sa scada? ????????????????????

      Tineti atunci de preturi sa vedem cine o sa cumpere si cu ce! Sa vedem ce bani dau bancile. Treziti-vá cocalarilor din imobiliare, Covid-19 va scoate impresiile de infecti din cap. O sa vindeti voi si cu -50% de Ce este acum cá altfel mergeti lá sapa in Germania 

      "anonim" cu ce mint?

      Esti atat de inapt sa cauti in agentiile din alte orase rapoartele de tranzactii? 

      Termina cu visele astea ca nu covidul este de vina de criza ci banii dati usor in piata pe tot mapamondul. 

      Cum spune si domnul de mai sus in coment. 

      La comentul lui anonim exista surse sa verifici informatiile.

      Exista pe youtube in iarna Mugur Isarescu anuntase maximul creditarii atins in T4 2019 in oglinda cu 1997.

      Cauta naiba si pe net, sunt informatii publice, nu trebuie sa ma crezi pe mine. 

      Majoritatea care ati scris aici Aveti in mare parte dreptate, nu trebuie sa fi un geniu sa-ti dai seama ca preturile in Imobiliare vor scadea dramatic, deja sunt unii care au inceput sa scada preturile, dar asta nu este singura noastra grija , din pacate multe domenii foarte multe vor fi afectate, vor fi familii distruse, casniciile pe interes se duc, o sa fie ca un efect domino. Cel mai rau vor suferii ca de obicei cei mai sarmani oameni. Nu-i plangeti voi pe cei din Imobiliare, au profitat ani si ani de pe urma romanilor

      Cati dintre voi aveti deja probleme cu banii lichizi? Cine a luat prima de Paste? Mai Bine zis cati dintre voi ati luat salariul intreg? Nu, numai ca vor scadea preturile la imobiliare, o sa fie vremuri foarte grele pentru multi dintre noi, asta o sa o simtim in aproximativ 6luni de acum, dar in 2021 se adanceste treaba, care aveti bani lichizi aveti grija mare de ei, nu e momentul sa cumparati imobiliare asta este clar.

      Imobiliarele sa fie ultima grija a romanilor, normal ca o sa scada preturil, oricum nu aveau legatura cu realitatea, dar problema romanilor nu o sa se termine cu niste falimente din Imobiliare, o sa fie grav de tot , s-a revizuit deficitul bugetar si este de cel putin-8% dar atentie acest -8% a fost calculat fara majorarea pensiilor In Septemberie cu 40% a peste 5milioane de romani, daca vor marii pensiile arunci sarim de 10% deficit bugetar, acum Ce credeti ca urmeaza ? Cresteri sau scaderi in imobiliare? Scaderi majore normal, numai stati si ascultati Ce zic toate slugile din Imobiliare inclusiv siteul imobiliare.ro care minte romanii de ani de zile, totul este o mafie politica , aveti acces la informatii, informati-va, cautati, sapati, fiti curiosi ca altfel astia ne mananca de vii pe toti, oricum vom fi datori pe minim 15-25ani de acum incolo , numai puneti “botul “ lá orice site, ziar, persoane experte SAMD, nu uitati cá informatia e putere, cautati bine orice, aveti acces lá internet nu vá mai lasati manipulati de oricine

    “Manole scria zilele trecute că preţurile apartamentelor au scăzut la jumătate faţă de 2008. Ştirea a mai fost comentată şi prin alte locuri, şi au apărut deja corijenţii la matematică ce strigă:

    „Stai, nenicule, că euro a crescut din 2008 ! Care 50% ? Şi cu cei 25% pierduţi prin creşterea euro ce facem ? Da’ cu chiria plătită cei 4 ani ? Hai că v-am prins, voi ăştia de vreţi case la preţ de Logan, sărăntocilor !” 

    Păi hai să vedem, Einstein: 

    La 1 iunie 2008, 1 € = 3,6082 RON; la 1 iunie 2012, 1 € = 4,4648 RON. Creştere euro faţă de leu: 23,74%. Până aici omul pare să aibă dreptate, la naiba, ne-a făcut de râs ! Poate mai avem o şansă, totuşi: să facem o simulare de calcul (de fapt nu simulăm, chiar facem calculul) pentru cele 2 credite (în 2008 şi 2012): 

    Să considerăm un credit imobiliar în valoare de 75.000€ necesar cumpărării unui apartament de 2 camere, să zicem în Cluj, în 2008. Perioada de creditare 30 de ani, dobândă de 7,2%. Rezultă o rată lunară de 509€, adică 1837 lei (509 x 3,6082 lei), total de plată în cei 30 de ani – 183.272 € (661.000 lei). 

    (completare ulterioară nr.1, 25 aprilie 2013: de ce oi fi calculat suma totală de returnat (în lei ) la cursul mic din 2008, nu ştiu, pentru că odată cu creşterea cursului şi rata a crescut, prin urmare suma de returnat băncii e mai mare de 661.000. O lăsăm totuşi aşa, nu strică argumentaţia). 

    4 ani mai târziu, preţul în euro a ajuns la jumătate. Dar în lei ? 

    La 1 iunie 2012, 1 € = 4,4648 RON. Creditul pentru acelaşi apartament, în valoare de 37.500€, cu o dobânda marca Prima Casă de 5%, duce la o rată de 398€, adică 1776 lei (mai puţin cu vreo 60 de lei faţă de creditul din 2008), însă perioada creditului este de doar 10 ani, în loc de 30 ! Suma totală de returnat este de 42.730€ (213.000 lei). 

    Pentru cei ce au chiulit la matematică, să recapitulăm: 

    preţ (în euro) la jumătate fată de 2008 (37.500€ versus 75.000€). Cârcotaşii vor dori să adăugăm și chiria plătită în aceşti 4 ani. Să le facem pe plac: 250€ chirie lunară înseamnă în 4 ani 12.000€, prin urmare avem un preț total în 2012 de 50.000€ faţă de 75.000€ cât era în 2008. Dar stai, asta nu-i tot ! 

    împrumut de 10 ani în loc de 30 (dacă mai punem la socoteală şi cei 4 ani de chirie – 2008-2012 – avem 14 ani până apartamentul este al nostru) 

    sumă totală de returnat (în lei): 213.000 lei în 2012 faţa de 661.000 lei în 2008, adică mai puţin de o treime ! (completare ulterioară nr.2, 25 aprilie 2013: de fapt suma totală plătită în cazul achiziţiei din 2008 este şi mai mare de 661.000 lei, conform comentariului nr.1 de mai sus).

    Evident, asemenea calcule sunt de-a dreptul meschine, vorba cuiva implicat în imobiliare. Cum e şi mai meschin să spui că preţurile sunt încă prea mari şi că vor scădea şi mai mult odată cu oprirea Primei Case. Dar cine stă să calculeze aşa ceva dacă a zis la ştiri că acum e cel mai bun moment să cumperi o locuinţă ? Sau în ziar scria ? Nu mai ţin minte, maică, dar dacă zicea, zicea !” 

    Speculă financiară, credite ipotecare și dreptul la locuire

    Ca parte a acțiunilor comune ale Coaliției Europene de Acțiune pentru Dreptul la Locuire și la Oraș, Frontul Comun pentru 

    Dreptul la Locuire** a pornit pe 5 octombrie o campanie de informare și conștientizare despre efectele financializării.* 

    În cele ce urmează, vom încerca să definim acest termen și vom urmări în ce fel acționează asupra locuirii și cum se reflectă 

    în viețile noastre de zi cu zi. 

    Ce este financializarea 

    Este reorganizarea economiei, instituțiilor, statelor și inclusiv a locuirii conform pieței financiare. 

    Această reorganizare se bazează pe o schimbare în modalitatea de creare a profitului, care nu mai este extras din comerț și 

    din producție (tipice economiilor industriale), ci din tranzacții cu instrumente financiare. Mai simplu spus, o economie care 

    nu se bazează pe ceea ce produc oamenii, ci pe scheme financiare, pe credite de consum și pe specula nevoilor oamenilor. 

    Financializarea este un proces în continuă creștere la nivel global din anii ’70 (deși vizibilă încă din secolul 19) și: 

    include slăbirea regulilor, limitelor și controalelor impuse instituțiilor financiare 

    este promovată agresiv de instituții financiare transnaționale (bănci și fonduri de investiții) 

    instituțiile financiare au ajuns să monopolizeze toate domeniile de tranzacții și producție: profiturile (și, în general, 

    veniturile) din tot ce se produce sunt tranzacționate la bursă, reinvestite prin fonduri de investiții, depozitate în bănci, 

    transferate prin bănci. 

    În acest context, financializarea locuirii înseamnă că locuințele sunt tratate și tranzacționate ca mărfuri, ca obiecte pentru 

    speculă imobiliară și financiară și ca mod de a obține profit. Aceasta în detrimentul și prin ignorarea locuirii ca nevoie 

    socială și ca drept de bază al oamenilor. 

    Acest proces este sprijinit de instituțiile statului, prin diverse politici publice (economice, sociale, de locuire). 

    Instituțiile financiare fac presiune pe guverne și influențează strategiile și programele publice; tot ele, “eliberate” de 

    reglementări, au devenit tot mai puternice, iar impactul lor în politicile publice (care să le avantajeze) e tot mai mare. 

    Guvernele, deși au bani, nu investesc în programe sociale din cauza cerințelor impuse de structurile financiare 

    transnaționale și din cauza avantajelor pe care clasele politice le acumulează răspunzând acestor cerințe. 

    Financializarea locuirii 

    Financializarea locuirii îmbracă mai multe forme. Una dintre acestea este sistemul de credite ipotecare pentru accesarea 

    proprietății private. Cu cât creditele ipotecare se dau mai ușor, cu atât prețul locuințelor va crește și familiile se vor îndatora 

    din ce în ce mai mult. Totodată, persoanele cele mai sărace și vulnerabile sunt excluse complet din acest proces, rămânând 

    să se descurce pe piața speculativă a chiriilor. 

    O altă formă de financializare este prin investițiile speculative ale fondurilor de investiții, corporațiilor și industriei 

    imobiliare. Aceste investiții speculative determină creșterea prețului locuințelor și a chiriilor și îngreunează accesarea unei 

    locuințe. 

    Aceste procese de creditare și speculare imobiliare sunt încurajate și sprijinite de către stat prin: 

    garantarea creditelor ipotecare și încurajarea accesului populației la credite, în detrimentul altor modalități de acces la 

    locuință 

    privatizarea fondului public de locuințe, facilitând acumularea de proprietăți și, prin urmare, speculația imobiliară 

    parteneriate public-private, prin care resurse publice sunt direcționate către sectorul privat de dezvoltare imobiliară în 

    schimbul alocării, pe o perioadă limitată, a unui procent din apartamente ca locuințe sociale. 

    Actorii pricipali ai financializării lucrează simultan pe trei niveluri diferite: 

    actorii transnaționali (Uniunea Europeană și instituțiile sale, instituțiile financiare precum Fondul Monetar 

    Internațional, Banca Mondială, Banca Centrală Europeană, bursele internaționale) 

    statele naționale și instituțiile guvernamentale 

    consiliile municipale și/sau locale. 

    De ce ne interesează toate aceste lucruri 

    În estul și sudul Europei, creditele sunt considerate mai riscante, deci impun rate mai mari, ceea ce înseamnă profituri mai 

    mari față de creditele din vest. 

    În același timp, riscurile sunt transferate celor care iau credite; în cazul în care nu mai pot plăti ratele, oamenii își pierd 

    bunurile cu care au garantat (inclusiv casele), care reintră în circuitul de profit al băncilor. 

    Dat fiind că nu oricine poate obține credit ipotecar și că valoarea chiriei este de cele mai multe ori cât un salariu minim, 

    trebuie să ne întrebăm ce face statul pentru a răspunde nevoii de locuire a unei populații din care 40% se află sub pragul de 

    sărăcie. În timp ce mii de dosare de locuințe sociale rămân nesoluționate prin primării, statul sprijină sectorul bancar. 

    Astfel, în România, din 2001, locuințele ANL (Agenția Națională pentru Locuințe) sunt construite pentru a fi cumpărate 

    doar prin credite, împreună cu bănci precum BRD. Guvernul a alocat milioane de euro pentru construirea și vânzarea de 

    locuințe prin bănci. Acest program este destinat persoanelor sub 35 de ani, dar nu este orientat în funcție de venit, astfel că 

    cei cu veniturile cele mai mici și cea mai mare nevoie de locuințe accesibile sunt excluși. Programele care favorizează băncile 

    („Prima Casă” și Banca pentru Locuințe în parteneriat cu BCR și Raiffeisen) și condiționează accesarea unei locuințe prin accesarea de credite au primit peste 21 miliarde lei, adică peste 96% din totalul cheltuit pentru subvenționarea locuințelor 

    din bugetul de stat. 

    Pe când programele de locuințe sociale, locuințe pentru chiriași evacuați, pentru combaterea marginalizării au avut alocate 

    mai puțin de 800 milioane lei, adică doar 3.7% din totalul cheltuit pentru subvenționarea locuințelor din bugetul de stat. 

    Criza și restructurările economice au dus la pierderea sursei de venit pentru multe familii, iar îndatorarea masivă la bănci și 

    chiriile exorbitante au avut drept consecințe executări silite și evacuări. 

    Cum ne afectează pe noi 

    Suntem și vom deveni tot mai dependenți de credite și bănci pentru a putea accesa o locuință în timp ce prețurile la locuințe 

    cresc artificial și nu ne mai permitem să închiriem sau să cumpărăm o casă. 

    Autoritățile nu dau bani către programe de locuințe publice pentru lucrătorii cu venituri mici, dar direcționează banii către 

    programe realizate împreună cu băncile ceea ce face ca puterea băncilor de a-și impune propriile condiții să crească (de 

    exemplu, rate mult mai mari decât în vest, rate flexibile, chiar contestarea legii dării în plată, etc.) 

    Persoanele fără acces la o locuință (personală sau socială) devin tot mai vulnerabile (impactul este uriaș, în Londra, de 

    exemplu, speranța de viață la persoanele care locuiesc în condiții dificile este cu peste 25 de ani mai mică decât a celor care 

    locuiesc în condiții bune). 

    Din ce în ce mai mult crește inegalitatea economică dintre persoanele care au o locuință și cele care nu au locuință și nici 

    acces la chirii pe piața imobiliară (lucrătorii cu veniturile cele mai mici). Chiar și cei care au un credit ipotecar sunt 

    vulnerabili în fața crizelor economice sau la scăderea venitului.

    Cum sa manipulezi urmatoarea generatie de oameni?

    Daca te infiltrezi acolo unde mintile oamenilor sunt atente si modelate, acolo unde gandurile se nasc in urma ideiilor plantate de informatiile bombardate. 

    Acorda mai putina atentie cand oamenii acorda prea multa atentie si acorda mai multa atentie cand oamenii nu acorda atentie. 

    O garsoniera cf 1 va fi în toamna 4 500 de dolari, un ap cu 2 camere, 6000 și tot nu se vor găsi cumpărători. Mâncarea va fi o prioritate. Haideți sa fim rezonabili, nu vor mai fi câini imo cu covrigi în coada.

    1. In primul rand in perioada aia Romania trecea din faza de exportator in faza de importator, ca balanta economica. Ca pondere a balantelor comerciale. Am trebuit sa distrucem valoare activelor financiare (industrie, firme, etc) ca sa coboram sub rata procentuala acceptata de dolarul imprumutat. Caci el dicta puterea interna pe vremea aia.

      Acum Romania este importatoare ca pondere, acum Romania este mai increditata, increditare mai multa inseamna inflatie in active financiare (imobiliare, afaceri, corporatii). 

      Dar chiar si in vreme de criza, guvernul este fortat sa taie din deficit si implicit sa incinereze o parte din plafonul creditarii ca sa poata debloca alt plafon viitor la o cota mai mare. 

      O asezare de un nou pret psihologic in piata o sa existe mai mult ca sigur, cu cat, nu stim, dar preturile se vad din luna ca in Romania sunt umflate cu pompa. 

      Un 30-50% maxim.... zic urmat de o revenire unde se inchide portita (scenariul cel mai pozitiv).. 

      In context covid, 10 - 18 luni pana la vaccin, in acest timp rata de invartire a numerarului in piata incetineste, preturile la consum cresc, pterea de cumparare scade, guvern fortat sa atace prin inflatie numerica, oamenii tot nu vor avea putere de cumparare, pe termen scurt, imobiliarele incep sa scada 50-65%, dar num mai mult de rata de reciclare a creditarii la nivel de tara fata de balantele externe. 

      Trebuie de inteles, ca imobiliare cadere 80% este astronomic si in economia reala, nu doar financiara, este o prabusire catrastofala cu o rata de recuperare economica foarte lenta 5-7 ani, ca sa nu zic de 10 ani ca in marea depresiune Americana. 

      Toate cele bune si grija in momentele astea de bani, sanatate si familie; caci urmeaza vremuri istorice.

      Dragule, virusul corona este virusul racelii comune. Covidul este doar o mica mutatie. S-au incercat sa se faca vaccine pana acum pt raceala comuna. Stii de ce nu au reusit? Pentru ca in studiile pe sobolani toti sobolani au murit. Deci chiar nu stiu cum or sa faca un vaccin care nu dauneaza sanatatii in 18 luni cand nu au reusit sa il faca in 20 de ani.

      Nu contest cirusul si priopietatile lui, cum nu contest natura lui biologica.

      Eu vorbesc de cauzalitatea acestor comportamente din partea tertilor asupra economiei reale. 

      Sub o forma sau alta consecintele economice sunt deja propagate in piata ca efect de cauzalitate dat de comportamentul conductorilor asupra acestu virus. 

      Nu contest ca e virue pericolos sau nepericulos, nu mai intereseaza economic sa intru in detaliile de natura biologica asupra acestui subiect. 

      Asa cum nu contrazic si nu exclud nici celelalte variante, posibilitati, opiniii asupra acestui tip de virus, sunt constient de ele si le mentin pe toate in balante cu observarea concomitenta a propagari in domino in piata. 

      Cand un stat blocheaza economia, blocheaza invartirea in piata a fluxurilor numerare, blocheaza GDP-ul, blocheaza puterea de creditare pe termen scurt, blocheaza puterea de cumparare, blocheaza companii ce nu pot sa ruleze fluxuri numerar in timp ce au credite de platit, angajati, parteneri economici; angajati ce primesc mai putin salariu, mai putini bani in piata, mai multe bunuri de consum (alimente utilitati) ce concureaza pentru pai putin bani in piata. 

      Doar in Primavara urmatoare o sa putem zice daca ne asteapta o depresiune economica de lunga durata sau una de scurta durata, caci daca statul perpetueaza un comportament de incradire a activitatii economice, e ca si cum motorul este in viteza 1 si cineva tot trage cate putin frana de mana. 

      Aceasta franare "artificiala" (din punct de vedere economic) dar reala (din punctul de vedere al celor in biologie, sanatant) incing placutele (tensioneaza comportamentul intre firmele mici), cand masina se opreste cu totul placutele incinse se racesc si de multe ori apare o gripare temporara a sabotilor (asa se intampla in economie, griparea ieste pornirea ingreunata data de lipsa fortei date de fluxul numerar ce nu mai curge in piata la viteza trecuta). 

      Cu virus, fara virus, economia globala intra oricum in ultima faza a ciclitatii scurte de expansiune economica; data de comportamentul economit perpetuat in piata intre credit debitor, productivitate cerere;  

      Ciclul creditatii in piete a atins un maxim ce trebuie sa faca o resetare. 

      Toti cei care au achizitionat active financiare pe credit, in urmatorul trend descendent vor avea o presiune mare in raport cu ratele in crestere si cu scaderea cerereii concomitenta. 

      Cei cu rezerve de cash valutar vor trece cu bine de aceasta depresie, caci nu tine la infinit; poate sa fie scurta poate sa fie lunga, dar nu tine la infinit. 

      Mare atentie Leul nostru are o nota de plata la datoria publica-guvernamentala creeata in sistem, pe trendul trecut de creditare; pe trendul descendent o cota parte din datorie se incinereaza pe seama populatiei; in scumpiri alimente consum, in mai multe taxe si impozite in crestere, in crestere cost cu utilitatile si in scadere pe termen scurt a valorilor activelor financiare.

    Sunt curios ce decizii vor lua pensionarii sau urmasii lor, care detin cate 2-3 apartamente, mostenite de pe vremea comunismului in schimbul unei ciocolate si o cafea, lasate goale si nelocuite 10-15-20 ani, si care pentru a-si scoate investitia ciocolatei si cafelei, cer la ora actuala 30.000 euro, in care trebuie sa mai bagi 10,000 ca sa-l faci locuibil, intr-un oras relativ sarac, in care deja firmele mari au lasat oameni fara locuri de munca.

    In acest oras, daca nu vrei apelezi la banci, trebuie sa cumperi la marginea orasului, cu 10.000 euro, unde locuiesc mexicanii si restul romanilor fortati de costurile mult prea ridicate. 

    Bineinteles, intra in calcul si chiria bomba pe care nu o vezi decat in orase mai mari, daca vrei sa stai in zona buna. 

    Un apartament 3-4 camere, pus la punct in mare parte, variaza intre 50-75.000. 

    Mi se pare ridicol si cum cer cate 30.000 euro pe un apartament la parter, 2 camere, sume mult prea mari, cu motivul "PRETABIL CA SPATIU COMERCIAL". 

    Asta in contextul in care se deschid micro-intreprinderile si se inchid dupa 2-3 luni. 

    Daca mergi 17km din oras, pana in resedinta de judet, DEVA, deja, preturile mai sus mentionate se incadreaza in categoria garsonierelor-apartamentelor cu 2 camere.

    De pretul caselor nu mai zic... unele ating si depasesc 200.000 euro in oras sau la margine 150.000. 

    1. Ce trebuie sa retinem?

      Romania este popor de proprietari 99% pana in 1999. 

      Cota a ajuns in prezent la 94% propietar fizic si diferenta 6% propietar ipoteca sau prima casa, adica chirias la banca. 

      Ce pierde romanul din vedere cand face credit sau vinde o locuinta? 

      Cel ce vinde este nevoit de mediu si economie sa plece, de neajunsuri, de nevoi; iar ascendentul speculativ in piata ii gadila calicia interioara facand-ul sa intre in joc la vanzare. 

      Ce nu stie creditantul care cumpara? 

      Se nimereste de multe ori sa cumpere scump cu o rata exagerata; dar asta nu e tot. 

      Naiv da banii stransi pe avans in loc sa faca o socoteala pe foaie, matematica simpla intre costul de chirie si costul de propietate pe termen scurt (cat trece specula si se ieftineste creditul). 

      Dar nuuu, angrenat de emotii isi varsa avansul muncit in 3-5 ani, anticipabil in piata de banci acest efort mediu de economisire pe baza mai multor formule de calcul si pe baza cadrurilor, depozitelor, ale populatiei. 

      El cumpara pe credit scump, iar la distanta de 1-3 ani chiria se ieftineste ca pondere din salariu, creditul la fel, doar rata lui continua sa creasca la creditul vechi accesat pe specula. 

      Si uite asa ii fura aproape cu 25-50% din portofel pe urmatorul trend descendent, fiind nevoit Ghita sa plece la Nemti, Italieni, Spanioli, sa traga cu carca sa poata sustine un vis efemer. 

      Caci daca mai avea rabdare 3 ani reusea sa stranga cash si sa cumpere exact pe depresie un apartament rezonabil. 

      Vai de capul nostru, aceste specule le face si Partidul Comunist in cardasie ce CEC-ul, BNR-ul trecut in anii "68-73", "77-82"... 

      Naiba nu este atat de greu sa iti dai seama cand au fost pereu in Romania bule imobiliare. 

      Se iau ponderea livrarilor de locuinte la datele livrate, simplu. 

      Toti anii aia cat mai comuni au fost ani de boom economic, doar ca pe vremea aia Romanii chiar aveau putere de cumparare cu ca acum. 

      Pe vremea aia cererea mare tinea pretul la cota tolerata de achitare caci poporul avea si alte nevoi urgenta nu doar locuinte; mobila, etc. 

      Iar partidul stia de toate aceste mecanisme, reusind sa fanipuleze piata in avantajul afaceristului sau in avantajul poporului (un mecanism idiot cei drept). 

      Acum poporul plange ca s-a trezit cu o avere ce ii este furata in timp de catre afaceristii bancheri in cardasie directa cu Guvernul Roman ce da legi tot mai in defavoarea cetateanului de rand; cumparand-ul mai nou, acum cu legea Amanarii Ratelor pana in Decembrie 2020. 

      Vai de capul nostru, popur fara educatie financiara, spalat pe creier de comunism si aburit acum de mizeriile politice. 

      Cine are posibilitate sa plateasca ratele si sa nu amane, cine are posibilitate sa cumpere angro pentru 1-2 ani consumabile neperisabule, caci ne paste o inflatie la preturi si rate la banca in viitor. 

    Singura valoare reala data de Dumnezeu pe Pamant este Aurul si Forta de Munca!!!

    Aveti griza pe ce va vindeti valoarea si ce lasati mostenire copii copiilor nostri....  

    Si nu uitati ca perioada "90-95 or sa se repete in viitor, nu obligatoriu militar, dar economic or sa se repete, asa cu o sa se repete si perioada 84-89...  

    Mecanismele financiare nu tin seama de guverne socialiste, totalitare, comuniste, democrate, etc, ele se vor plia pe fiecare sistem si vor perpetua mereu furtul continu al valorilor muncite de oameni.  

    Continuam sa votam o minciuna efemera, ce perpetueaza mere furtul la scara larga a populatiei ce detine active reale si nu pasive, prin ademenirea cu credite mari pe aprobari usoare, ca bancile sa mute imobilele in portofoliile lor, unde in 20-30 de ani vor detine o pondere covarsitoare de propietati centrale, unde vor reusii sa manipuleze si mai puternic guverne, alegeri si politicieni. 

    Nu vede nimeni? Jocul se repeta iar si iar, acum cartea ca pondere este in mana populatiei dar se pare ca pierde treptat, treptat, puterea in avantajul bancilor in cardasie cu guvernele ciorditoare, unde ii mozolesc la bot cu pensii si salarii crescute pe indatorarea reala a oamenilor in piata. 

    Da pentru ca banii reali din guvern nu exista, aia sunt bani creati pe munca si indatorarea reala a poporului, caci daca poporul refuza la unison orasele. Si se intorc in munti si vai sa cultive si sa manance ce da pamantul guvernele turbeaza, bancile fac crize, vor venii dupa ei sa ii ademeneasca. 

    Nu vede nimeni ce face SUA cum a interzis populatiei sa nu cumpere seminte de legume, fortanduii sa stea in continuare la cheremul supermarchetelor, dar cat mai dureaza pana plesneste si la ei puroiul? 

    10-20 de ani? nu sti, caci au o strategie noua creata numita EURO, zona euro, unde valoarea noastra reala muncita, chipurile o sa inceapa sa absoarba din datoriile nemernicilor alora. 

    Deja bancile din Germania au absorbit active toxice din 2009, Italia a fost fraiera din perioada 2000-2007, Spania are si ia parte ei de cardasie, Grecia unde guvernul a furat ca nesimtitul puterea reala muncita a populatiei, unde au pus propire pe conturi si au furat banii oamenilor. 

    Romania nu vede, e oarba, toate aceste mecanisme se repeta iar si iar, unde poporul este iar si iar furat. 

    Nemernici imobiliari ce continua se creada ca vrajeala lor functioneaza si pe ciclul depresiv, hai sa va vad cu fugiti in case si la sparanghel in Germania pe urmatorii 4-5 ani, lichele si scarbe ce fac banii din vanzarea de vise. 

    This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly

    De Carmen M. Reinhart, Kenneth S. Rogoff  

    De dat asta e diferit! - vechea zicala repetata mereu in fiecare criza economica...  

    In cartea de mai sus se vorbeste si de Romania trecuta.... lectura placuta 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb