• Cristian Pârvan, PIAROM: "Mă întreb care a fost atitudinea Consiliului Concurenţei atunci când Primăria Capitalei a înfiinţat cele 22 de companii municipale"
O parte dintre IMM-urile din ţara noastră nu cunoaşte activitatea Consiliului Concurenţei (CC) şi nici nu este familiarizată cu legislaţia din domeniu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Cosmin Belacurencu, secretar de stat, consilier de concurenţă, în cadrul Consiliului Concurenţei.
Domnia sa a afirmat că autoritatea de concurenţă derulează activităţi de informare şi familiarizare a mediului de afaceri autohton cu activitatea CC, însă remarcă faptul că nu toate firmele sunt interesate de acest aspect, iar după ce încalcă legea, invocă faptul că nu au ştiut că este ilegal să se înţeleagă între ele pentru a fixa preţurile, ori pentru a-şi împărţi piaţa, spre exemplu.
Secretarul de stat a afirmat: "În ceea ce priveşte gradul de cunoaştere a legislaţiei concurenţei, companiile din România se împart în două mari categorii: companiile mari, în special cele multinaţionale - care au cultura concurenţei de la firmele-mamă şi sunt asistate de marile case de avocatură din România, şi ştiu cum trebuie să reacţioneze când se confruntă cu o inspecţie inopinată - şi companiile mici şi mijlocii (mai ales cele din afara Bucureştiului), care, să fiu sincer, nu prea cunosc regulile ce trebuie aplicate de Consiliul Concurenţei şi, de multe ori, se comportă în mod straniu dacă se confruntă cu o inspecţie".
Domnul Belacurencu a spus că autoritatea de control organizează întâlniri cu mediul de afaceri, în fiecare judeţ al ţării, dar că au fost şi unele evenimente la care numărul firmelor prezente a fost redus, iar ulterior, când întreprinderi din zonele respective au fost audiate, reprezentanţii acestora au spus că nu cunosc legislaţia concurenţială.
Potrivit doamnei Daniela Bădilă, director general al Consiliului Concurenţei, sancţiunile aplicate pe fondul nerespectării prevederilor legii concurenţei pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri totală a firmei amendate.
Cosmin Belacurencu a sfătuit firmele de la noi să parcurgă legislaţia în domeniul concurenţei, după care să apeleze, în măsura posibilităţilor, la o casă de avocatură şi să participe la evenimentele, seminariile şi întâlnirile pe care autoritatea de concurenţă le organizează în teritoriu, tocmai în scopul de ale familiariza cu legislaţia.
Specialiştii prezenţi la eveniment au afirmat că, spre deosebire de companiile mari, care au o cultură a concurenţei, firmele mici sunt interesate, primordial, de dezvoltarea afacerii, şi ignoră unele aspecte esenţiale legate de legislaţia concurenţială.
• Cristian Pârvan: "Mediul de afaceri are unele incertitudini în privinţa politicii de concurenţă"
Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), a subliniat, în cadrul conferinţei de ieri, că mediul de afaceri are unele incertitudini în privinţa politicii de concurenţă.
Mai exact, domnia sa se întreabă care a fost atitudinea Consiliului Concurenţei atunci când Primăria Municipiului Bucureşti a înfiinţat cele 22 de companii municipale, fapt ce a impactat întregul mediu de afaceri autohton.
Domnia sa a declarat: "Mediul de afaceri protestează din această cauză şi are o problemă concretă - cum se poate aşa ceva?! Este clar că autoritatea de concurenţă a lipsit din acest caz, pe fondul unor considerente politice. În plus, în timp ce mediul de afaceri nu găseşte forţă de muncă, Primăria Capitalei nu are probleme în a-şi acoperi necesarul de personal pentru aceste companii nou înfiinţate şi ştim şi de ce".
Domnul Pârvan a subliniat că mediul de afaceri din România este, în continuare, îngrijorat de faptul că unele aspecte din legislaţia primară permit interpretarea discutabilă a Consiliului Concurenţei.
Nu în ultimul rând, Cristian Pârvan a precizat că intervenţiile de la nivel politic subminează autoritatea Consiliului Concurenţei, ceea ce face ca aplicarea normelor legale din domeniu să fie una discutabilă, deşi există instituţii şi legi care vizează acest domeniu.
Conform preşedintelui PIAROM, multe dintre firmele din ţara noastră nu pot face faţă avalanşei de reglementări legale.