Costurile de finanţare ale Greciei au continuat să crească ieri, randamentele obligaţiunilor de referinţă - cele cu maturitatea la zece ani - atingând cel mai ridicat nivel din iulie 2013 până acum, pe fondul îngrijorărilor create de măsurile economice anunţate de noul premier Alexis Tsiparis. Investitorii se tem că aceste măsuri ar putea pune în pericol acordurile Greciei cu creditorii internaţionali.
Randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu scadenţa la zece ani a urcat în prima parte a zilei cu 0,52 puncte procentuale, la 11,039%, faţă de un randament mai mic de 9% înregistrat săptămâna trecută.
Costul la care Grecia se împrumută pe pieţele internaţionale a început să crească după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 25 ianuarie, câştigate de partidul de extremă stângă Syriza, condus de Tsiparis.
Noul guvern format de Tsiparis a prezentat deja o serie de măsuri anti-austeritate, precum creşterea salariului minim şi reangajarea mai multor persoane care au fost concediate după declanşarea crizei financiare.
Premierul elen vrea să renegocieze termenii pachetului de finanţare de 240 miliarde de euro, semnat de autorităţile elene cu UE, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional, şi a sistat două importante programe de privatizare din cadrul programului convenit cu partenerii externi: Autoritatea Portuară Pireu şi compania de electricitate PPC.
Tsipras vizează restructurarea datoriei publice a Greciei, care în prezent se ridică la aproximativ 312 miliarde de euro.
Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a pus sub supraveghere ratingul Greciei şi a avertizat că ar putea să-l retrogradeze, dacă noul guvern nu ajunge la un acord cu creditorii săi.
"Considerăm că unele dintre politicile economice şi bugetare pe care le promovează noul guvern grec sunt incompatibile cu termenii conveniţii de guvernul precedent şi creditorii oficiali ai Greciei", potrivit S&P.
Ratingul de ţară atribuit Greciei de către S&P este "B", aflat în categoria nerecomandată investiţiilor.
S&P consideră că incertitudinile politice şi creşterea economică slabă reprezintă un risc cu privire la capacitatea Greciei de a susţine datoria pe care o are faţă de creditori.