Costurile de finanţare ale Greciei, tot mai mari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 ianuarie 2015

Costurile de finanţare ale Greciei, tot mai mari

Randamentul obligaţiunilor de referinţă a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Costurile de finanţare ale Greciei au continuat să crească ieri, randamentele obligaţiunilor de referinţă - cele cu maturitatea la zece ani - atingând cel mai ridicat nivel din iulie 2013 până acum, pe fondul îngrijorărilor create de măsurile economice anunţate de noul premier Alexis Tsiparis. Investitorii se tem că aceste măsuri ar putea pune în pericol acordurile Greciei cu creditorii internaţionali.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu scadenţa la zece ani a urcat în prima parte a zilei cu 0,52 puncte procentuale, la 11,039%, faţă de un randament mai mic de 9% înregistrat săptămâna trecută.

Costul la care Grecia se împrumută pe pieţele internaţionale a început să crească după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 25 ianuarie, câştigate de partidul de extremă stângă Syriza, condus de Tsiparis.

Noul guvern format de Tsiparis a prezentat deja o serie de măsuri anti-austeritate, precum creşterea salariului minim şi reangajarea mai multor persoane care au fost concediate după declanşarea crizei financiare.

Premierul elen vrea să renegocieze termenii pachetului de finanţare de 240 miliarde de euro, semnat de autorităţile elene cu UE, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional, şi a sistat două importante programe de privatizare din cadrul programului convenit cu partenerii externi: Autoritatea Portuară Pireu şi compania de electricitate PPC.

Tsipras vizează restructurarea datoriei publice a Greciei, care în prezent se ridică la aproximativ 312 miliarde de euro.

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a pus sub supraveghere ratingul Greciei şi a avertizat că ar putea să-l retrogradeze, dacă noul guvern nu ajunge la un acord cu creditorii săi.

"Considerăm că unele dintre politicile economice şi bugetare pe care le promovează noul guvern grec sunt incompatibile cu termenii conveniţii de guvernul precedent şi creditorii oficiali ai Greciei", potrivit S&P.

Ratingul de ţară atribuit Greciei de către S&P este "B", aflat în categoria nerecomandată investiţiilor.

S&P consideră că incertitudinile politice şi creşterea economică slabă reprezintă un risc cu privire la capacitatea Greciei de a susţine datoria pe care o are faţă de creditori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb