Costurile de împrumut ale Franţei au crescut semnificativ vineri, după ce, în ziua precedentă, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treaptă ratingul suveran al ţării, la "AA", de la "AA+", cu perspectivă stabilă.
S&P a retrogradat Franţa pe motiv că nu se aşteaptă ca reforma fiscală a guvernului, piaţa muncii, a produselor şi servicilor să ridice perspectivele de creştere pe termen mediu. Agenţia preconizează că datoria generală guvernamentală netă a Franţei va ajunge la nivelul record de 86% din PIB în 2015, iar rata şomajului se va menţine peste nivelul de 10% până în 2016.
În condiţiile date, randamentul obligaţiunilor guvernamentale franceze pe zece ani a urcat la 2,389% în prima parte a zilei de vineri, de la 2,158% joi. Ulterior, randamentul a mai coborât, ajungând la 2,18%.
Ministrul francez al finanţelor, Pierre Moscovici, a declarat, după anunţarea deciziei S&P, că "regretă raţionamentele neadecvate şi critice făcute de agenţia de evaluare financiară". Oficialul de la Paris a spus: "Decizia agenţiei reafirmă hotărârea întregului Guvern de a urma calea stabilită deja pentru reducerea deficitului public, de a restabili competitivitatea şi a sprijini creşterea economiei şi crearea de locuri de muncă".
Dar, specialiştii agenţiei de evaluare consideră că avansul mai lent al economiei Franţei va constrânge capacitatea Guvernului de a îmbunătăţi situaţia finanţelor publice şi va minimaliza impactul reformelor.
Amintim că, în ianuarie 2012, Franţa a pierdut ratingul de top "AAA" atribuit de S&P, după care şi celelalte agenţii majore - Moody's Investors Service şi Fitch Ratings au retras acest calificativ acordat ţării.
Economia Franţei a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, înregistrând o creştere peste aşteptări, de 0,5%, dar analiştii se întreabă dacă acest ritm va putea fi menţinut până la sfârşitul anului.