Cota finală de zahăr a UE ar putea fi redusă cu 1,16 milioane de tone în 2010

C.P.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 27 februarie 2008

Cota finală de zahăr a UE ar putea fi redusă cu 1,16 milioane de tone în 2010

Sectorul zahărului din ţările Uniunii Europene (UE) se confruntă cu o posibilă reducere finală a cotei cu 1,16 milioane de tone în 2010, pe baza renunţărilor la cote din această etapă, în cadrul fondului revizuit de restructurare a industriei zahărului, informează Comisia Europeană. Repartizarea pe state membre a acestei posibile reduceri finale va fi prezentată în cursul acestei săptămâni statelor membre şi părţilor interesate, pentru a se facilita decizia întreprinderilor în a doua etapă din 2008/2009. Potrivit CE, sistemul de restructurare a fost conceput pentru a se obţine echilibrul structural al pieţei zahărului pe termen mediu, dat fiind că exporturile sunt limitate în temeiul angajamentului OMC (1.374 milioane de tone) iar importurile din ţările cel mai puţin dezvoltate ar trebui să crească substanţial. Reducerea fixată ca obiectiv este de 6 milioane de tone. Până în prezent s-a renunţat la 4,8 milioane de tone în cadrul sistemului de restructurare, din care 2,2 milioane în 2006 şi 2007, 5 milioane tone în prima etapă a anului 2008/2009 şi 100.000 tone pentru 2009/2010. CE anunţă că, în cazul în care până în 2010 nu s-a renunţat la un volum suficient al cotei în cadrul sistemului de restructurare, poate impune reduceri obligatorii ale cotei, fără nicio compensare financiară. Pe baza cantităţii de 4,84 milioane de tone la care s-a renunţat în această etapă, volumul reducerii din 2010 va fi de 1,16 milioane tone. "Aceste reduceri vor varia în funcţie de cantitatea la care a renunţat fiecare stat membru şi fiecare întreprindere în cadrul sistemului opţional de restructurare. În această săptămână, în cadrul Comitetului de gestionare a zahărului, serviciile Comisiei vor prezenta repartizarea probabilă între statele membre a reducerii finale posibile de 1,16 milioane de tone", se arată în comunicatul CE.

Informaţiile legate de reducerea cotei de zahăr vor fi trimise Comitetului european al producătorilor de zahăr şi Asociaţiei europene a producătorilor de sfeclă-de-zahăr, în vederea sensibilizării actorilor economici. Astfel, întreprinderile vor putea decide să renunţe la cotă, fie înainte de 31 martie 2008, în condiţiile generoase aplicabile pentru 2008/2009, fie în anul următor, în condiţii mai puţin favorabile, sau îşi pot asuma riscul unei reduceri finale fără nicio compensaţie. Reducerile suplimentare din cadrul sistemului de restructurare vor contribui la diminuarea volumului reducerii finale. În plus, Comisia va trebui să ia o decizie până în februarie 2010 pe baza datelor disponibile la acea dată şi ţinând seama de echilibrul pieţei de la acel moment. În urma examinării tuturor informaţiilor disponibile, inclusiv a opiniilor diferitelor parţi interesate, şi având în vedere faptul că s-a renunţat la cote în valoare de 2,5 milioane de tone de zahăr şi de izoglucoză în prima etapă a sistemului de restructurare 2008/2009, iar în a doua etapă sunt prevăzute alte renunţări pentru 2008/2009, comisarul Mariann Fischer Boel a decis că, în acest moment, nu există nicio justificare a unei "retrageri de zahăr" pentru 2008/2009. În fiecare an, până la 16 martie cel târziu, Comisia poate decide o retragere (obligatorie) a cotei de zahăr şi de izoglucoză, dacă perspectivele pieţei indică necesitatea acestei acţiuni. Termenul de luare a deciziei este stabilit încât să permită producătorilor să ajusteze suprafeţele însamânţate cu sfecla-de-zahăr pentru a evita obţinerea unor stocuri în exces. În cadrul sistemului îmbunătăţit de restructurare, producătorii de zahăr şi de izoglucoză au renunţat la cote în valoare de 2,5 milioane de tone în prima etapă pentru 2008/2009, care s-a încheiat la 31 ianuarie 2008. Întreprinderile care au renunţat în prima etapă la cel puţin nivelul retragerii preventive aferente lor din 2007/2008 au dreptul să participe la a doua etapă până la 31 martie 2008 şi să îşi reducă în continuare cota în condiţiile favorabile aplicabile pentru 2008/2009.

CE estimează că în această a doua etapă se va renunţa la cantităţi suplimentare. Pe baza acestor estimări, luarea unei decizii privind "retragerea preventivă" în martie nu este considerată necesară. Cu toate acestea, în cazul în care rezultatele celei de-a doua etape a sistemului de restructurare pentru 2008/2009 nu sunt suficiente, iar piaţa este afectată de o supraofertă masivă, Comisia poate fi nevoită să revină asupra deciziei privind retragerea în luna octombrie a acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb