Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere modificarea Legii Taximetriei, în urma recentelor cazuri de violenţă, semnalată de reprezentanţii companiilor de taximetrie, se precizează într-un comunicat remis astăzi Redacţiei.
Reprezentanţii COTAR solicită parlamentarilor modificarea legislaţiei în domeniu taximetriei, în urma recentelor incidente violente iscate între taximetrişti şi şoferi ai companiei de transport UBER. COTAR susţine în acest sens: "Am ajuns la bătăi de stradă şi la anarhie, din cauza intereselor politicienilor are au blocat în ultimii ani modificarea Legii Taximetriei. Asistăm la începutul haosului în România, ca urmare a incompetenţei politicienilor din ultimii ani. Se ştie cine conduce firma UBER în România, se ştie că se face lobby, fără a exista o lege în acest sens în România, dar niciun politician nu doreşte să modifice legea, astfel încât să lase autorităţile să oprească pirateria. Ordonanţa de urgenţă promisă de ultimii trei miniştri ai Transporturilor nu s-a mai dat, iar pentru noi este foarte clar că nu există voinţă politică în acest sens."
În comunicat se mai precizează că "Transporturile au rămas reglementate printr-o ordonanţă din anul 2011 [....] parlamentarii au interesul să nu se modifice legislaţia Transporturilor, tocmai pentru a se păstra afacerile nelegale care funcţionează de mai mulţi ani, fără ca aceste afaceri să fie măcar deranjate de controale sau sancţiuni", membrii COTAR considerând că "Aceste fapte sunt posibile tocmai pentru că legislaţia a lăsat mai multe posibilităţi de interpretare în favoarea celor care nu vor să respecte legea".
COTAR salută totodată că recentele decizii din domeniu ale Primăriei Capitalei: "considerăm corectă decizia PMB de a exclude taximetriştii neautorizaţi şi nelicenţiaţi, precum şi dispeceratele neautorizate".
Referitor la funcţionarea aplicaţiilor mobile pentru comenzi, COTAR afirmă că "Aplicaţiile se vor putea folosi în continuare, dar oricine va dori să facă această formă de business va trebui să respecte legea, adică să se autorizeze ca oricare alt dispecerat şi, pe cale de consecinţă, să respecte legislatia din Romănia."
Totodată confederaţia cere luarea unor "măsuri de urgenţă", anunţând că "va continua protestele, în perioada următoare, pentru eliminarea din lege a sintagmei «în mod repetat», cea care din 2015 face imposibilă intervenţia organelor competente pentru amendarea şi eliminarea de pe piaţă a celor care fac piraterie în transporturile rutiere de persoane".