Cotaţiile aurului au pierdut peste 3% într-o săptămînă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 martie 2005

Dolarul a înregistrat cea mai mare creştere săptămînală din ultimele trei luni în raport cu euro

Moneda SUA s-ar putea aprecia pînă la 1,25 unităţi/euro în următoarele trei săptămîni

Preţul aurului a înregistrat, în perioada 21-25 martie, pe piaţa din New York, cea mai mare scădere săptămînală din acest an, ca urmare a aprecierii dolarului în raport cu euro. Săptămîna trecută, cotaţiile aurului au pierdut 3,4%, în condiţiile în care moneda unică europeană s-a depreciat cu 2,8% faţă de dolar. În perioada 14-18 martie, preţul metalului preţios scăzuse cu 1,6%.

Preţul aurului cu livrare în aprilie a fost de 424,80 dolari/uncie în ultima zi a săptămînii trecute, la divizia Comex a New York Mercantile Exchange. Amintim că preţul aurului a atins, la data de 2 decembrie 2004, nivelul maxim al ultimilor 16 ani - 458,70 dolari/uncie, ca urmare a deprecierii puternice a monedei SUA în raport cu euro.

"Evoluţia preţului aurului este influenţată de cea a valutelor", declară Tom Boustead, analist la "Refco LLC" din New York. Pe de altă parte, specialiştii aşteaptă raportul privind situaţia şomajului pe luna martie, care, la rîndul său, va influenţa dinamica monedei SUA. Aceştia anticipează că, în situaţia în care rata şomajului va continua să fie mare, dolarul va scădea şi, în consecinţă, preţul aurului va creşte din nou.

Menţionăm că dolarul a consemnat, în perioada 21-25 martie, cea mai mare creştere săptămînală din ultimele trei luni, în raport cu euro, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora presiunile inflaţioniste vor determina banca centrală a SUA (Rezerva Federală - Fed) să-şi majoreze dobînda într-un ritm mai rapid decît cel planificat. Săptămîna trecută a sporit cererea pentru bancnota verde tocmai ca urmare a majorării dobînzii Fed (cu 0,25%, la 2,75%). Atît traderii, cît şi investitorii aşteaptă ca Fed să-şi majoreze la 4% dobînda pînă la finele acestui an.

În ultima zi a săptămînii trecute, dolarul era cotat la 1,2960 unităţi/euro, cîştigînd, în intervalul 21-25 martie, 2,8% faţă de moneda unică. Analiştii sînt de părere că moneda americană s-ar putea aprecia pînă la 1,25 unităţi/euro în următoarele trei săptămîni.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb