Covid 19, pentru săraci: bogaţii lumii, mai bogaţi

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iulie 2021

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

  • document ataşat Grafic deţineri financiare ale HNWI
    apasă aici pentru a descărca.

    Bogaţii lumii au devenit şi mai bogaţi în timpul pandemiei de Covid 19, banii de buzunar ai celor 20,8 milioane de high net-worth individuals - HNWI (faţă de 19,6 milioane în 2019) ajungând, la finalul lui 2020, la 79,7 trilioane de dolari, în creştrere de la 74 de trilioane de dolari - cât valorau deţinerile HNWI în anul anterior crizei sanitare, potrivit Raportului Capgemini aferent anului 2020.

    Covid 19, pentru săraci: bogaţii lumii, mai bogaţi

    Sumele de bani deţinute de HNWI depăşesc cu 16,2 trilioane de dolari totalul datoriilor publice globale, de aproximativ 63,5 trilioane de do­lari, valoare anunţată de Institute of International Finance pentru finalul anului trecut (datoria globală, ce include, pe lângă datoria guvernamentală şi datoriile private - gospodării, corporaţii - se situa, la finalul primul trimestru al acestui an, la 288,8 de trilioane de dolari).

    Astfel, în ciuda volatilităţii extreme cauzate de Covid-19 în ultimele 18 luni, populaţia globală de high net-worth individuals (HNWI) a crescut cu 6,3% în 2020 faţă de anul precedent, iar deţinerile HNWI - cu 7,6%

    Creşterea a fost sprijinită în mare parte de avansul istoric al burselor, care au urcat în anumite cazuri chiar şi cu peste 90% faţă de minimele Covid-19 din luna martie 2020. Segmentul ultra-HNWI (persoane care deţin peste 50 de milioane de dolari) a înregistrat un ritm de creştere superior, de 9,6% la nivelul populaţiei şi de 9,1% la nivelul averii.

    În ultimii 25 de ani, conform rapoartelor Capgemini, populaţia HNWI a crescut cu 300%, de la 5,2 milioane în 1997 la 20,8 milioane în 2020, iar averea HNWI a urcat cu 315,8%, de la 19,1 trilioane de dolari la 79,6 trilioane de dolari.

    Datele istorice consultate de BURSA arată că avansul constant al economiilor din anii ce au urmat Războiului Rece şi creşterea gradului de financializare a economiilor au produs un boom general pentru deţinătorii de active financiare, care şi-au majorat puternic deţinerile pe fondul mediului macroeconomic favorabil capitalului. În ceea ce priveşte cursa istorică între regiuni, trebuie menţionat că America de Nord a condus detaşat în anii 1990, în materie de creştere a populaţiei HNWI şi avere. Europa a parcurs anii 1990 aproape de SUA pe fondul integrării economice europene, iar Asia-Pacific s-a situat pe locul al treilea. Din 1999 până în 2002, America de Nord a întâmpinat dificultăţi pe fondul unei pieţe bursiere volatile (manifestarea bulei dot-com), în timp ce Europa şi Asia au ieşit din perioada tumultoasă a noului început de mileniu relativ neafectate. Europa a reuşit să depăşească America de Nord în materie de deţineri ale HNWI în finalul lui 1999, însă pe măsură ce economiile majore din Europa au întâmpinat probleme pe parcursul lui 2003, America de Nord a revenit pe primul loc după redresarea post-bula- dot-com.

    Pe parcursul următorilor ani, portofoliile investiţionale ale HNWI au devenit mai diversificate internaţional. Prin urmare, când pieţele financiare globale s-au prăbuşit în 2008, principalele trei regiuni au suferit pierderi majore în materie de populaţie HNWI şi avere a acestora. Inclusiv ţările concentrate pe export din Asia-Pacific au fost lovite sever, iar până la finalul lui 2008 populaţia HNWI înregistra un declin anual de aproape 15%, în timp ce averea HNWI - un declin de aproape 20%. Anterior, numărul HNWI aproape se dublase, în finalul lui 2007 (momentul de debut al procesului de spargere a bulei imobiliare din SUA), comparativ cu numărul din 1997, la fel ca averea HNWI, după care a revenit şi depăşit nivelurile pre-criză, abia în 2010.

    Europa a continuat să sufere pe fondul apariţiei crizei datoriilor suverane în 2009, Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania şi Cipru fiind recipientele ajutorului FMI pe parcursul următorilor ani, ajutor care a îngropat, de altfel, cel puţin o generaţie a poporului grec. Deşi Vestul Europei a fost mai puţin afectat de criza datoriilor suverane, băncile europene fiind salvate prin replata datoriilor cu banii FMI, Europa, per total, a ieşit încet-încet din cursa HNWI în ciuda faptului că tendinţa generală a continuat să fie de creştere. Regiunea Asia-Pacific a trecut, ulterior, pe primul loc la nivel de populaţie HNWI, în 2015, pe fondul avansului economic puternic.

    America de Nord a revenit pe primul loc în 2020, ca nivel al populaţiei HNWI, după cinci ani de dominaţie din partea regiunii Asia-Pacific, cu ritmuri de creştere de 10,7% (populaţie) şi 11,9% (avere). Pentru HNWI din America de Nord, acţiunile ca clasă de active au o pondere mai mare în portofoliu, comparativ cu HNWI din Europa (24%) sau Asia-Pacific (22%), respectiv 38%.

    Avansul constant al populaţiei HNWI în ultimii 25 de ani, constatat de Capgemini, este concomitent cu o adâncire a discrepanţelor de avere, subliniată în mai multe rapoarte internaţionale în ultimii ani. De exemplu, un raport Credit Suisse Research Institute din noiembrie 2016 arăta că 1% din populaţia planetei deţinea, în 2015, 50,8% din averea globală, în timp ce categoria celor 10% avea 89,1% din avere.

    Potrivit unui studiu finanţat de Societe Generale şi publicat în urmă cu câţiva ani, "populaţia" HNWI influenţează puternic "lumea investiţiilor, piaţa bunurilor de consum, piaţa proprietăţilor şi acţiunile caritabile", în timp ce alte studii afirmă că HNWI controlează o parte consistentă din resursele economice ale planetei.

    Potrivit specialiştilor de la Credit Suisse, 1% cei mai bogaţi oameni ai lumii deţineau, în anul 2000, 49,6% din avuţia planetară, acest procent scăzând, în 2009, la 45,4%, urmând ca, în anul 2014, averea deţinută de cei 1% să depăşească nivelul de la începutul secolului.

    Josef Stadler, autorul principal al unui raport UBS/PwC din 2017 asupra miliardarilor lumii, explică, la rândul său: "Suntem într-un punct de inflexiune. Concentrarea bogăţiei este la fel de ridicată ca în 1905, iar miliardarii sunt îngrijoraţi. Problema este puterea de multiplicare, ce face ca banii mari să fie şi mai mari şi întrebarea este în ce măsură este viabil acest lucru şi în ce moment va interveni societatea şi va reacţiona advers".

    Dincolo de populismul anilor anteriori, de evenimente din viitor şi de planurile actuale de taxare mai ridicată a HNWI, ceea ce este clar este că financializarea economiilor, globalizarea (libera circulaţie a capitalurilor şi internaţionalizarea pieţei muncii), represiunea inflaţiei şi a volatilităţii, politicile băncilor centrale şi, în general, reforma Thatcher-Reagan pornită în anii "80 au sprijinit masiv capitalul şi HNWI, în detrimentul muncii, care a cunoscut o scădere a ponderii în PIB-ul global. Pe lângă politicile guvernamentale de reducere a taxelor pe câştigurile de capital, practicile de evitare a taxelor şi tolerarea acestora au favorizat, la rândul lor, majorarea discrepanţelor.

    Opinia Cititorului ( 19 )

    1. Trebuie confiscate marile averi. E o sfidare că, în timp ce lumea moare de foame, Bezos zboară în cosmos...

      Pe spinarea cui au fost create toate aceste averi? 

      1. Ti-a raspuns Lenin, cu o suta de ani inainte. El il cita pe Marx, care iti raspunsese cu o jumatate de secol inainte. Deci, care este intrebarea?

        D-LE , EU NU-I IUBESC SI NU-I URASC !!! CEL DE LA nr 1 : INTREABA-TE , TE ROG , ALTCEVA : EL ARE IN CAP , CE ARE IN CAP ! EU AM IN CAP , CE AM IN CAP ! AVEM 2 CAPETE , DA ??? BUN ! DE CE AL LUI , E ASA CUM E ??? DE CE EU , NU JUDEC CA EL ??? DE CE EL , E MAI DESTEPT DE 50.000 DE ORI , CA MINE ??? DE CE JUDECA ALTFEL ??? DE CE UNII , LA SCOALA SI LA LICEU , IAU NOTE DE 9 SI DE 10 PE LINIE , LA TOATE MATERIILE , SI MAREA MAJORITATE A CELORLALTI , IAU NUMAI NOTE DE 4 SI 5 ??? DE CE UNELE CAPETE JUDECA , SI ALTELE NU ??? NU CA NU VOR , NU POT !!! NU MEMOREAZA , NU RETIN MATERIA , PUR SI SIMPLU !!! DE CE ??? SE PARE CA , DIN NASTERE , NU SANT FACUTI , NU SANT CREATI PENTRU SCOALA !!! SI NU E VINA LOR !!! ATATA POT EI !!! INTELEGI ??? DEGEABA TIPA SI URLA LA EI , PROFESORII !!! MAI RAU AI INTIMIDEAZA , MAI RAU AI SPERIE !!! CAT SANT EI DE PROFESORI , ATAT SANT DE TAMPITI !!! DE CE ??? FIINDCA NU-I INTELEG PE COPII !!! CA FIECARE , ATATA POATE !!! ATAT JUDECA MINTEA LUI !!! NU-I NIMIC , NU MOARE NIMENI DE FOAME !!! SE VOR MARI , SI VOR INTRA IN PRODUCTIE , LA CIOCAN SI LA DALTA , LA LOPATA SI TARNACOP !!! PE NOI , ROMANII , COMUNISMUL NE-A TAMPIT , SI NE-A TEMBELIZAT , DE-A LUNGUL ZECILOR DE ANI !!! S-A PROMOVAT IN SPECIAL , MUNCA FIZICA !!! PLUS CA NE SCOTEAU DIN PRODUCTIE , NE INCARCAU CA PE OI IN CAMIOANE , SI NE DUCEAU FORTAT , LA MUNCA PATRIOTICA !!! IN AFARA BUCURESTIULUI , LA SAPAT DE SANTURI , LA UDAT CU CANA SI CU GALEATA , FIECARE STIULETE DE PORUMB LA RADACINA , LA CULES DE VIE , LA SAPAT GROPI PENTRU MORTI , CACI LE-A VENIT STRALUCITA IDEE SA DEZGROAPE MORTII DE LA STRAULESTI 2 , SI SA-I MUTE LA CHIAJNA , SUTE SI SUTE DE GROPI , POTE MII , AM SAPAT ATUNCEA , 1.20 METRIi / 2 METRII DIMENSIUNE , etc , etc !!! CE SA FACI CU BANII CASTIGATI ATUNCEA , CA NU EXISTA DECAT CEC-ul COMUNIST , SI ATAT !!! DUPA MOARTEA CELOR 2 BANDITI , INCET-INCET , LUMEA S-A MAI DESTEPTAT , LA TELEVIZOR AU INCEPUT SA APARA SI ALTE CANALE , AFARA DE PROGRAMELE 1 SI 2 , APOI A APARUT INTERNETUL !!! CE E ALA INTERNET ??? O GASELNITA CAPITALISTA MURDARA , TOVARASI !!! FERITI-VA DE EL !!! SANT ACOLO NUMAI CHESTII PORNOGRAFICE SCARBOASE , CARE STRICA POPULATIA !!! ASA ??? PAI ATUNCI , SA NE UITAM SI NOI !!! CA DIN 1944 , INCOACE N-AM AVUT PARTE DECAT DE MUNCA !!! DAR HAI , CA MA PIERD IN ALTE LUCRURI !!! D-LE DE LA NUMARUL 1 !!! NU TREBUIE SA FII CUMVA INVIDIOS PE BOGATASI !!! DIMPOTRIVA , LUPTA-TE SA DEVII SI DUMNEATA CA EI !!! SI A-TI GARANTEZ CA , DACA PUI BANI LA O PARTE LUNA DE LUNA DIN SALARIU , SI APOI CUMPERI CU EI ACTIUNI LA BURSA , IN TIMP , O SA AJUNGI DEPARTE !!! LA BANII TAI , O SA SE ADAUGE ALTI BANI , CARE LA RANDUL LOR OR SA FACA ALTI BANI , SI TOT ASA !!! CHEIA E , SA AI RABDARE !!! MULTA RABDARE !!! SI TUTUN !!!!!!!!!

        TI-AI FACUT O IDEE , D-LE DE LA NUMARUL 1 , CAT DE INAPOIATI SANTEM NOI FATA DE TARILE CU ADEVARAT CAPITALISTE , DUPA 31 DE ANI DE HAOS , DIN 1990 INCOACE ??? CACI IN ROMANIA DE ACUM , INCA NU E CAPITALISM !!! E O BABILONIE GENERALIZATA , IN CARE DOAR SECTORUL PRIVAT SE ZBATE SA FACA CEVA !!! MAI E DE MIRARE CA LUMEA FUGE DIN TARA CU MILIOANELE , ORIUNDE , NUMAI SA DISPARA ODATA DE AICI ??? TARA DE AZI , A DEVENIT TARA NIMANUI , BUNA DOAR DE JEFUIT , DE CATRE UNII !!!

        CU BUCURIE , AM AUZIT LA TELEVIZOR , UN LUCRU MINUNAT PENTRU ROMANIA : A MURIT COMUNISTUL CARE AVEA 78.000 DE LEI , PENSIE '''''' SPETIALNAI '''''' !!! CA SI-AU FACUT LEGI , EI PENTRU EI !!! TARANA GREA , AI DORESC , DIN TOT SUFLETUL MEU !!! SA AIBE PARTE , PE LUMEA CEALALTA , NUMAI DE NECAZURI !!! TOVARASE COMANDANT DE INCHISOARE , TRECI SI TU LA MUNCA !!! E RANDUL TAU !!!!!!!!!

        Esti redus mintal. Nici o moarte nu este motiv de bucurie.

        A vrut sa spuna "satisfactie" sau "usurare". Atunci de ce se legalizeaza eutanasierea?

        "Eutanasierea" lui 1.6. să se extindă și să se aplice obligatoriu, fără consimțământ, tuturor celor de pe lista "obezilor" îmbuibați cu pensii nemeritate, speciale, nesimțite -căpătate prin furt de la contribuabili, tertipuri și legi hoațe. --(exclusiv cele obținute pe baza contributivității, oricât de mari ar fi).

        Acea Putere Supremă, Divinitatea, să îi trimită urgent "DINCOLO" în iad, pe toți acești nemernici din țară --și pe făcătorii acelor legi-- , să repare Sistemul Național de Pensii, să însănătoșească moral societatea românească.  

        "Bucuria și veștile minunate pentru România", ale lui STATY...  

        să fie zilnice, multiplicate, pentru a băga groaza în șobolanii roșii și multicolori, în câinii turbați ai clasei politice actuale, în de'formatorii de opinie... tuturor făcătorilor de corupție generală în țară.

        1.5. , sigur Nu este redus mintal !, dar e needucat și probabil a fost corigent la logică /raționează greșit! Să-l iertați, vă rog!  

      Ce scurt e graficul ala!

      Dincolo era mai lung! 

      Am zis sa mai dau o tura astazi prin Bucuresti sa vad care e treaba cu santierele... 

      Ce crezi ... macarale intepenite!!! 

      Unde sunt aia de aberau ci "investitorii", Romanii cumpara... ca au puputit toate preturile si speculele... 

      Mai este o bula de propagat intre toamna 2021 si anul 2022 Bula preturilor la consum!!! 

      Urmata de bula impozitelor, taxelor, accizelor 2022-2024!! + etc legi  

      semnat comenturi "cretine" 

      1. Sa inteleg ca nu ai subscris la ONE?

        N-are cum! De data asta e altfel! Alta teapa, alti fraieri!

        Intim ce bociti tocmai am intrat cu totii incepand cu 2018 in cea mai mare bula financiara ca expresie in nominal nevalorizat corculat!!!

        Pentru Romania GARANTAT 100% a inceput ciclu nou de BULA!!! 

        Pana la urmatoarea pocnite in nominal pe termen lung mai este cale LUNGA, foarte LUNGA!!! 

        In nominal preturile tot vor urca; si urca; si urca pana leul nostr se face iar ferfelita!!! 

        Cu corecti sau fara corectie se intra in inflatie devalorizare masa monetara circulata !!! 

        Impact e mai ieftin ca ONE!!! 

        Macaralele intepenite au o CORECTIE 1-2-3 ani max... bagati vasilina pe ele ca boomul istoric nu este finalizat inca!! :))). 

        Bula taxelor pe ascendent inseamna umflare bula in financiar!!! 

        In termeni reali a fost minim 2012-2018!!! de aici exista o singura directie (atentie depinde de piete!!!). 

        Index pret consum real 100 p = din 2012 pana in 2017 septembrie; (a balansat intre 99 si 100) index mai 2021 + 14,5 = 114,5! 

        Acest ciclu ADORMIT TOCMAI A FOST SCULAT DIN SOMN!!! 

        Pana la urmatoarea corectie mai este cale lunga pe trend!!! 

        Acelasi ciclu a avut in 90 si cv pana in 99 corectie de index 100 balansat intre 99 si 100 pe urma a accelerat pana la DUMNEZEU (sau pana au pocnit CDS-urile). 

        Generatia 30-40 de ani tocmai preiau activele generatiei imbatranite; acest ciclu este ciclul lor de asumare riscuri si dezvoltare natie pana la urmatoarea corectie cand ponderea lor vor intra in varste de 46-50 ani!!! 

        Bursa va urca la paritate 2 sau 3 cu inflatia din piata!!! 

        Cine mai calatoreste prin lume: 2012 un meniu la fast food in USA era 6 dolari acum costa 14 dolari in exact acelasi loc = inflatie masa monetara circulata = bursa in bula la paritate cu piata reala; deci usa nu are inca DEFLATIE REALA in PIATA ( a avut intre 2005-2009). 

        Dubai a avut corectie din 2015 pana in 2019 termeni reali!!! acum intra pe boom real la paritate cu inflatia masei monetare in circulatie! 

        Bancile au terminat cu STARILIZREA!!! acum e inversata politica!!! 

        Vor arde valoare nominala datorata in trecut prin inflatie masa monetara si posibil adaugari de zerouri in coada la bancnote (depinde de tari). 

        Ce alege lumea? 

        Banii care nu sunt bani sunt credit in circulatie sau etc forme de "active"? 

        semnat comenturi "cretine" 

        Scrii mult si fara rost! Ai impresia ca esti destept, dar te tradeaza scrisul. Cind mai dormi si te trezesti in bula ta inceasca sa nu-i mai disperi si pe altii!

        stiu

        multumesc 

        semnat comenturi “cretine” 

      Orice avere peste 1 milion de euro trebuie confiscată pentru că e realizată pe spinări de sclavi.

      Jeff Bezos scos în afara legii cu zburatul lui în spațiu, confiscat tot ce are iar imperialismul american desființat la nivel mondial.

      Presa slugarnică lăsată fără finanțare. 

      1. Mai Staline, mie mi se pare ca un milion este prea mult. Tu cum ai facut calculul?

        Prostovane, lasa glumele cu Stalin. Pana si un unul ca tine ar trebui sa stie ca, dupa de trec de anumit prag al averilor, leprele astea nu mai platesc un cent impozit. Am lasat portite in legi si fac slalom printre ele. Daca taceai, filozof ramaneai. Te-a mancat in cur sa faci tu glume. Glumetule care esti!

        Corect!

        Legea e facuta sa plateasca Creditarea si sa pedepseasca Economisirea!!! 

        Dar... un mare DAR...  

        Depinde foarte mult din ce CADRAN ECONOMIC desfasori actiunile pro sau contra favorabile politicilor bancare si guvernalentale! 

        Cititi istoria economica ca sa aflati cum gov si piata fie au tolerat fie nu au tolerat formarile accelerate de capital nominal (masa monetara devalorizata) pe trend. 

        In ambele situatii isoric sunt perioade cand cei putini detin tot si cand cei multi detin si ei cv. 

        Cand aia multi detin mult, in realitate piata totala e prabusita ca pondere. 

        semnat comenturi “cretine” 

        Crezi ca daca scrii asemenea imbecilitati anonim fiind, te crede lumea destept!

        Nu saracia cretinule a dus societatea in situatia ca orice idiot sa aiba un smartphone si sa poata scrie orice tembelism. 

        In general saracia vine din lipsa de vointa, lene si prostie.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb