Crăciun de poveste în Alsacia: Colmar, învăluit în poveştile de la gura sobei

GEORGE MARINESCU
Internaţional / 24 decembrie 2023

Crăciun de poveste în Alsacia: Colmar, învăluit în poveştile de la gura sobei

Tradiţiile de Crăciun, sărbătorite în Alsacia de la Advent până la Bobotează, capătă o dimensiune aparte în oraşul francez Colmar, aflat la o aruncătură de băţ de Strasbourg. Magia Crăciunului la Colmar este dată de atmosfera din Centrul Vechi, zonă luminată şi împodobită ca în basmele din copilăria noastră. Zona istorică a localităţii Colmar este în această perioadă împodobită cu aura sărbătorii Naşterii Domnului, sărbătoare care prilejuieşte în fiecare an organizarea a şase târguri de Crăciun în pieţele principale ale oraşului.

Târgurile de Crăciun din Colmar sunt pline de lumină, de bucuria copiilor, a adulţilor şi a turiştilor, sunt decorate cu obiecte strălucitoare şi conţin cadouri care nu pot fi găsite în altă parte, dar şi cu specialităţi culinare pline de arome delicioase de scorţişoară şi alte condimente.

În Colmar, "arta şi tradiţie" sunt cuvintele cheie pentru fiecare târg de Crăciun, iar, ca atare, în toate zonele întâlneşti produse făcute de artizanii locali sau din regiune, care oferă atât jucării hand-made, cât şi prăjituri, produse de patiserie şi dulciuri tradiţionale, preţurile fiind pentru toate buzunarele, potrivit organizatorilor.

Cele şase târguri tradiţionale de Crăciun sunt situate în centrul localităţii Colmar, iar fiecare dintre ele are propria tematică şi o tonalitate vizuală diferită care le permite să se identifice, dar să şi creeze un mozaic al bucuriei prilejuite de Sărbătoarea Naşterii Domnului. Căsuţele de lemn pentru comercianţi şi meşteşugari au fost proiectate de arhitecţi şi decoratori în vederea integrării perfecte în diferitele pieţe, respectând şi evidenţiind în acelaşi timp moştenirea care le înconjoară. Ele oferă fiecărei pieţe mici imaginea unui sat în miniatură, care trebuie descoperit la pas de toţi cei care calcă pragul localităţii Colmar.

Astfel, târgul de Crăciun din Place des Dominicains, situată la poalele bisericii dominicane din secolul al XIV-lea, dominată de magnificele vitralii iluminate la căderea nopţii, are o dimensiune mai "spirituală". Târgul de Crăciun din Place de l'Ancienne Douane (n.red. - Vechea Vamă) şi clădirea reprezentativă Koifhus, care a ilustrat iniţial ponderea economică şi socială a oraşului, este orientat către o varietate multiplă de produse oferite turiştilor. În curtea interioară a Koifhus, artizanii îşi expun marfa în apropierea fostelor săli medievale.

Târgul de Crăciun din Place Jeanne d'Arc oferă o selecţie de produse culinare care pot fi gustate acolo sau pot fi luate la pachet, acasă, obiecte şi cadouri artizanale.

În târgul de Crăciun din cartierul pitoresc Mica Veneţie, copiii vor găsi multe cadouri, dulciuri şi locuri de distracţie. În zona numită Mica Veneţie, este amplasată în fiecare an o cutie poştală uriaşă a lui Moş Crăciun, care permite tuturor copiilor să vină şi să-şi lase corespondenţa. Dacă expeditorii menţionează clar adresa personală pe spatele plicului, atunci vor primi răspuns la solicitarea lor, afirmă organizatorii târgului de Crăciun din Colmar. Pentru a reuşi acest lucru, corespondenţa este colectată în fiecare zi şi apoi sunt extrase la întâmplare două litere. În fiecare miercuri la ora 16, mai mulţi copii vor primi un cadou oferit de expozanţi din toate pieţele de Crăciun din Colmar. Cel de-al şaselea târg de Crăciun din Colmar, situat în Rue de la Montagne Verte, este plin de arome, fiind practic un sat dedicat în întregime pentru a satisface papilele gustative ale fiecăruia dintre cei care ajung acolo. Vorbim despre un adevărat spectacol culinar, asigurat de bucătari renumiţi chiar în centrul târgului. 9 cabane, 9 bucătari şefi, care crează produse culinare divine, de la aperitiv la desert, stridii şi alte specialităţi alsaciene.

Magia Crăciunului din Colmar se află şi în Place Rapp, drapată într-o atmosferă distractivă şi magică: în mijlocul unui decor de iarnă presărat cu brazi şi căsuţe unde găseşti diferite produse locale, se află un patinoar iluminat, care reprezintă unul din principalele locuri de distracţie în sezonul de iarnă, atât pentru copii şi tineri, cât şi pentru adulţi sau chiar pentru persoanele de vârsta a treia.

Centrul oraşului Colmar, în esenţă pietonal, ascunde nenumărate bogăţii arhitecturale, inclusiv monumente, biserici, muzee şi chiar alei, care au fost construite majoritatea începând cu Evul Mediu până în secolul al XIX-lea. Dintre ele ies cu adevărat în evidenţă casa Pfister, muzeul Unterlinde, Mica Veneţie, Casa Capetelor şi Colegiul Saint-Martin.

Muzeul Unterlinden, situat într-o fostă mănăstire din secolul al XIII-lea, este conectat printr-o galerie subterană de noua clădire proiectată de arhitecţii Herzog & de Meuron unde e află vechile băi municipale de la începutul secolului al XX-lea. După ce şi-a dublat spaţiul expoziţional de la sfârşitul anului 2015, muzeul expune colecţii pe aproape 8.000 metri pătraţi. Este vorba despre colecţii arheologice, etnografice, de arte plastice, arte grafice, arte decorative, artă contemporană, de fotografie, istorie, ştiinţă şi tehnică.

Casa Pfister a fost construită în 1537 de pălărierul Ludwig Scherer, care îşi făcuse avere din comerţul cu argint în Val de Liepvre. În ciuda caracteristicilor sale medievale, imobilul este primul exemplu de arhitectură renascentist din Colmar. Cu ferestrele de colţ pe cele două etaje, galeria de lemn, turnul octogonal şi picturile murale care reprezintă scene biblice şi seculare, casa Pfister a devenit unul dintre simbolurile vechiului Colmar. Îşi datorează numele familiei care l-a restaurat şi ocupat din 1841 până în 1892. Faţada şi acoperişul acestei clădiri au fost restaurate în 2012.

Pe lângă aceste activităţi, locuitorii oraşului participă în această perioadă la un concurs vesel de decorare, care le pune în valoare imaginaţia în împodobirea faţadelor caselor şi vitrinelor magazinelor. Mai mult, târgul de Crăciun de la Colmar reprezintă un prilej pentru desfăşurarea unor expoziţii, conferinţe, concerte şi alte activităţi stradale care, de la Advent şi până la Anul Nou, punctează sărbătorile de sfârşit de an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O descriere frumoasa si pitoreasca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb