Creatorii prezenţi pe TikTok îşi îndeamnă fanii să-i găsească pe alte site-uri de socializare înainte de 19 ianuarie, când aplicaţia pentru video scurte se confruntă cu suspendarea în SUA. Dacă aplicaţia va fi suspendată, YouTube, Facebook şi Instagram ar urma să fie cei mai mari câştigători ai măsurii, potrivit CNBC.
Jack Nader, în vârstă de 21 de ani, a trecut de la a fi barista la Starbucks în Chicago, la a deveni un creator de conţinut de succes pe TikTok. În 2023, Nader a început să posteze serios videoclipuri de beauty pe platformă, iar în câteva luni a reuşit să adune peste jumătate de milion de urmăritori.
Veniturile sale din sponsorizări şi din partea sa de venituri din reclame i-au permis să renunţe la jobul său şi să îşi închirieze propriul apartament.
"Acesta este jobul meu de zi cu zi", spune Nader, care câştigă între 1.000 şi 12.000 de dolari pe lună.
Cu toate acestea, noua sa viaţă nu este nici pe departe stabilă. TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, se află sub ameninţarea unui interdicţii în Statele Unite, dacă nu va fi vândută până pe 19 ianuarie, scrie CNBC.
Deja, Nader şi alţi creatori de conţinut se pregătesc pentru posibilitatea de a-şi pierde atât urmăritorii, cât şi veniturile.
"Nu toţi urmăritorii mei de pe TikTok vor veni şi pe alte platforme, şi asta mă întristează", a spus Nader.
Această incertitudine a apărut după semnarea unei legi de către preşedintele Joe Biden, care obligă ByteDance să vândă TikTok până la jumătatea lunii ianuarie sau riscă interzicerea platformei în SUA. Dacă nu se va ajunge la un acord, Apple şi Google vor fi forţate să elimine aplicaţia din magazinele lor de aplicaţii.
De asemenea, preşedintele ales Donald Trump, care a susţinut interzicerea TikTok în timpul primului său mandat, a cerut recent Curţii Supreme să amâne implementarea acestei interdicţii, notează CNBC.
În faţa acestei incertitudini, Jack Nader a început să îşi descarce zilnic videoclipurile de pe TikTok pentru a le transfera pe alte platforme precum Instagram Reels şi YouTube Shorts. Cu toate acestea, el nu câştigă încă bani de pe aceste platforme şi recunoaşte că va trebui să reconstruiască tot ce a realizat pe TikTok.
Danisha Carter, o altă creatoare de conţinut din Los Angeles, a avut "o revelaţie" în mijlocul nopţii, în noiembrie, realizând că trebuie să îşi diversifice prezenţa pe alte platforme înainte de a pierde accesul la TikTok. Carter, care câştigă aproximativ 4.000 de dolari pe lună de pe TikTok, a început să îşi anunţe urmăritorii că o pot găsi pe YouTube, Instagram şi Patreon.
TikTok ar putea în continuare să rămână activă în SUA, dar, dacă aplicaţia va fi suspendată, experţii estimează că YouTube, Facebook şi Instagram vor fi marii câştigători, având deja o bază mare de utilizatori activi.
În prezent, TikTok are aproximativ 115 milioane de utilizatori activi lunar în SUA, cu mult sub YouTube (258 milioane) şi Facebook (253 milioane).
În faţa acestei ameninţări, mulţi creatori de conţinut încep să îşi îndemne fanii să-i urmeze şi pe alte platforme, dar unii se tem de "shadow banning" din partea TikTok, care ar putea reduce vizibilitatea lor dacă promovează prea mult alte aplicaţii, menţionează CNBC.
"Nu contează ce se va întâmpla, voi încerca să îmi continui cariera pe alte platforme, la fel cum am reuşit să o fac pe TikTok", spune Nealie Boschma, o creatoare de 27 de ani din Los Angeles. Boschma are 2 milioane de urmăritori pe TikTok, dar doar 278.000 pe YouTube, iar dacă TikTok dispare, plănuieşte să le ceară fanilor să o urmeze pe alte platforme.
Această incertitudine a devenit un semnal de alarmă pentru toţi creatorii de conţinut, care sunt acum mai conştienţi decât niciodată de necesitatea de a-şi diversifica audienţele pentru a supravieţui în faţa schimbărilor din peisajul digital.
Opinia Cititorului