Anul 2016 va fi unul de referinţă pentru economia mondială, în condiţiile în care Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite urmează să înceapă procesul de normalizare a dobânzilor după şapte ani de relaxare monetară fără precedent în istorie, se arată într-un raport al "Credit Suisse", potrivit Mediafax.
Începerea procesului de înăsprire a politicii monetare de către Fed se va produce într-o economie globală în care există divergenţe record de strategie între cele mai dezvoltate economii şi o intersectare a problemelor structurale cu dinamica normală a ciclurilor, afirmă, în raport, Ric Deverell, director pentru cercetare la "Credit Suisse".
Deverell explică faptul că în loc să urmeze modelul Fed, aşa cum s-a întâmplat în ciclurile economice precedente, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Japoniei vor relaxa, probabil, politicile monetare, în timp ce autorităţile din China continuă să combată excesele investiţiilor din trecut.
"Credit Suisse" anticipează că Fed va majora dobânda de politică monetară de patru ori în 2016, iar perspectivele economice în lume vor fi divergente.