Avuţia privată mondială va spori cu 40% până în 2019, la 369.000 de miliarde de dolari, iar mai bine de un sfert din creştere va veni de pe pieţele emergente, conform unui raport publicat ieri de banca elveţiană "Credit Suisse Group" AG.
Documentul notează că avuţia mondială se va majora cu 7% pe an - ritm superior avansului economiilor naţionale -, ceea ce va conduce la creşterea numărului milionarilor în dolari în următorii cinci ani până la 53 de milioane, de la 35 de milioane în prezent.
"Aşteptăm să asistăm la o îmbunătăţire semnificativă a poziţiei economiilor emergente, în următorii cinci ani", scrie raportul "Credit Suisse", care menţionează: "Asia, în special China, va fi responsabilă pentru cea mai mare parte din noua avuţie creată pe pieţele emergente".
Conform raportului, ponderea pieţelor emergente în avuţia globală ar urma să ajungă la peste 20% peste cinci ani, în condiţiile în care, în China, numărul milionarilor se va dubla, iar în ţări precum India, Indonezia şi Mexic va creşte cu peste 50%.
Ponderea acestor state a scăzut după criza financiară din 2008, pe fondul decelerării creşterii economice.
Potrivit raportului, SUA va rămâne cea mai bogată ţară din lume, cu o avere privată de peste 114.500 de miliarde de dolari în 2019, comparativ cu 83.700 de miliarde în acest an. China va devansa Japonia, urcând pe locul al doilea în 2019. Documentul menţionează că Elveţia îşi va păstra poziţia de lider în ceea ce priveşte avuţia per capita. Anul acesta, avuţia per capita a fost de peste 580.000 de dolari în Elveţia.
Potrivit "Credit Suisse", numărul persoanelor ultra-bogate din SUA a sporit cu 9.500 de la mijlocul lui 2013 la jumătatea anului curent, iar avuţia totală globală a crescut cu 8,3%, la 263.000 miliarde dolari. În SUA, cea mai mare economie a lumii, trăiesc aproape 50% din cele 128.200 de familii super bogate de la nivel mondial.
Potrivit "Credit Suisse", persoanele ultra-bogate au averi de cel puţin 50 de milioane de dolari.