Creditele acordate companiilor şi gospodăriilor din zona euro au scăzut cu 0,5% în decembrie, dar într-un ritm mai lent decât în luna precedentă, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a confirmat lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă în valoare de 1.100 de miliarde de euro menite să prevină stagnarea economiei zonei euro, transmite Reuters, conform Agerpres.
Potrivit datelor publicate ieri de BCE, creditele acordate sectorului privat au scăzut cu 0,5% în decembrie, după o contracţie de 0,9% în luna precedentă. În schimb, masa monetară M3, un indicator al lichidităţii existente în economie, a crescut cu 3,6% în luna decembrie în ritm anual.
Băncile din zona euro, în special în ţările afectate de criză, au restrâns creditarea în aşteptarea noilor norme de capital şi a testelor de stres în timp ce companiile au redus investiţiile.
Luni, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat că este puţin probabil ca programul de relaxare cantitativă dezvăluit de BCE să urce câştigurile băncilor din zona euro sau să relanseze creditarea, însă acesta reduce riscul unei deflaţii prelungite.
"Credem că este puţin probabil ca relaxarea cantitativă să stimuleze creditarea în economiile afectate de criză din zona euro, în pofida debutului echilibrării şi revenirii în unele ţări. Perspectiva economică este încă fragilă, astfel încât cererea de credite este posibil să rămână la un nivel modest, iar înăsprirea reglementărilor face şi mai dificilă creşterea creditării pentru bănci", conform Fitch.
Agenţia de evaluare apreciază că o creştere a creditului este şi mai puţin probabilă în sudul Europei având în vedere că majoritatea băncilor din regiune sunt într-un proces de reducere a portofoliului de credite cu probleme.