Creditele pentru populaţie au depăşit pragul de siguranţă

Oana Scîntee
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 ianuarie 2004

Fiecare familie ar putea să contracteze credite pentru care să plătească lunar 2,5 milioane lei, dacă avem în vedere faptul ca venitul mediu net per gos-podărie (formată din două persoane) este de 10 milioane lei lunar, iar cheltuielile pentru trai sînt de 7,5 milioane lei (valoarea coşului lunar minim de trai per familie). Ţara noastră numără 4,6 milioane gospodării cu cel puţin două persoane ocupate. Aceste gosopodării, luate în totalitate, au capacitatea să plătească lunar rate de 1.150 miliarde lei, iar într-un an de 13.800 miliarde lei. La o dobîndă de creditare de 25% pe an, creditul anual minim ar fi de 55.500 miliarde lei.

La sfîrşitul lunii octombrie 2003, creditele acordate în lei şi valută persoanelor fizice, pe termen mediu şi lung, se ridicau la 57.267 miliarde lei. Am putea spune prin urmare că nivelul de creditare a persoanelor fizice a depăşit pragul de siguranţă.

Raportînd aceste credite la numărul gospodăriilor cu cel puţin două persoane ocupate, rezultă că fiecare gospodărie ar avea contractat un credit bancar în valoare de circa 12 milioane lei.

În acelaşi timp, cifrele statistice arată că, la valoarea totală a creditelor acordate populaţiei pe primele zece luni ale anului trecut, fiecare salariat ar avea un împrumut în valoare de circa 13 milioane lei, în timp ce raportat la numărul total al populatiei, valoarea creditelor pe cap de locuitor ar fi de 2,6 milioane lei.

Indicatorul nu este însă prea relevant, făcînd referire şi la categorii ale populaţiei care nu au acces la un credit bancar (copii pînă în 18 ani, şomeri, bătrîni).

Nu mai este o noutate dorinţa Băncii Naţionale să frîneze viteza de creştere a creditelor pentru persoanele fizice. Triplarea volumului de credite de consum înregistrată la finele anului trecut, precum şi explozia consemnată pe segmentul creditelor ipotecare şi imobiliare au determinat oficialii Băncii Naţionale să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte viteza de creştere a acestor împrumuturi, mai ales că, după spusele BNR, aceste credite au contribuit la creşterea deficitului de cont curent.

La sfîrşitul anului trecut, unu din patru români avea contractat un credit bancar, conform cifrelor vehiculate pe piaţa bancară, ceea ce înseamnă că 25% din populaţia ţării înregistra, la acel moment datorii către bănci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb