Creditorii nu-şi vor recupera toţi banii de la Oltchim

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 31 mai 2013

Creditorii nu-şi vor recupera toţi banii de la Oltchim

Solicitare preliminară de intenţie pentru investitori

Creditorii Oltchim nu-şi vor recupera toate sumele datorate de combinatul Vâlcean, au declarat, ieri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, şi Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari. Domnul Piperea a explicat: "Creditorii vor încasa bani din vânzarea Oltchim 2, care va acoperi doar o parte a datoriei. Nu este un compromis, ci un efect normal al insolvenţei. Banii vor fi distribuiţi proporţional creditorilor. Acest Oltchim 2 va cuprinde activele viabile ale combinatului, angajaţii, contractele în derulare, drepturile de proprietate intelectuală şi brevetele pentru invenţii. Actualul Oltchim va deţine în proporţie de 100% acest Oltchim 2, care nu va avea datorii. Pes-te aproximativ o lună vom avea rezultatele evaluării şi vom şti exact ce intră în Oltchim 2. În viziunea noastră, acest SPV va fi aproape identic cu actualul Oltchim".

Avocatul Piperea a precizat că nu se poate spune procentul pe care îl vor recupera creditorii: "Băncile - din păcate pentru toată lumea, dar pentru că se impune acest lucru - şi-au provizionat aceste sume şi pentru ele sunt deja pierderi. Ceea ce înseamnă că şi un leu dacă se recuperează înseamnă un profit pentru băncile respective. Băncile, însă, ca şi ceilalţi creditori care au garanţii, cu excepţia celor care au garanţii vulnerabile, care vor fi desfiinţate de noi, vor fi cumva favorizate pentru că asta este ordinea de plată stipulată în lege. Realmente sacrificaţi vor fi creditorii chirografari, cei care aveau contracte cu Oltchim, pentru că nu sunt prioritari la plată".

Preţul solicitat pentru Oltchim 2 va trebui să ţină cont de evaluare şi de votul creditorilor. Administratorii Oltchim susţin că există un portofoliu de proprietate intelectuală la Oltchim (brevete pentru invenţii), care doar acesta valoarează câteva zeci de milioane de euro.

Ieri, ministrul Vosganian a anunţat că luni va fi lansat anunţul pentru o solicitare preliminară de intenţie pentru a tatona intenţiile investitorilor interesaţi de combinatul vâlcean: "Am decis să devansăm termenul de negociere şi să realizăm o solicitare preliminară de intenţie pentru a tatona aşteptările pieţei şi să ne ajute să realizăm o listă scurtă a posibililor investitori. Oferta va fi publicată luni pe site-ul ministerului. Un astfel de investitor ar trebui să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancare şi de confort de la o bancă sau de la un consorţiu de prim rang şi să acopere măcar 25% din suma care trebuie angajată. Investitorii trebuie să aibă experienţă în domeniul chimiei şi pertrochimiei şi o reţea globală în care să se integreze".

Administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO) au declarat că, până în prezent, opt companii şi-au arătat interesul ferm pentru Oltchim şi că sunt în curs de finalizare şi perfectare procedurile necesare obţinerii unei finanţări de 25 milioane de euro (schemă complexă ce implică, furnizori şi clienţi ai combinatului, bănci şi societăţi de leasing). Această schemă de finanţare trebuie supusă aprobării Comitetului Creditorilor Oltchim.

Varujan Vosganian a arătat că obiectivul pentru Oltchim este ca, în septembrie-noiembrie 2013, să fie suficient de credibil pentru a putea acoperi activitatea pe anul 2014 prin contracte ferme.

Ziarul BURSA a publicat în exclusivitate informaţia că Oltchim este foarte aproape de obţinerea finanţării necesare creşterii capacităţii de producţie. Planul administratorilor judiciari ai combinatului este să implice investitorul interesat cu o finanţare de 50 milioane de euro încă din această etapă de restructurare a Oltchim, în care trebuie crescută producţia. În schimb, investitorul primeşte managementul Oltchim 2 (creat în iunie) şi un drept de opţiune în etapa finală a reorganizării (bineînţeles, dacă în toamnă acest plan întruneşte votul creditorilor şi al judecătorului sindic). Finanţatorul are şanse ca, în etapa finală, să aibă unul sau mai mulţi competitori. Finanţatorul are dreptul să egaleze oferta cea mai mare din faza finală, iar dacă nu doreşte acest lucru, atunci îşi va recupera primul inves-tiţia, cu o dobândă negociată.

Fondul de investiţii israelian "Fortissimo Capital" a depus o ofertă pentru finanţarea Oltchim, după cum ne-au declarat, recent, surse apropiate situaţiei. De combinat mai sunt interesaţi chinezii care deţin Borsodchem Ungaria, Africa Israel Group (proprietarul mall-urilor AFI din ţara noastră), PCC (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim, cu o participaţie directă şi indirectă de aproape 33%), SCR Grup deţinut de Ştefan Vuza, SOCAR şi grupul rus TISE. Sursele noastre afirmă că administratorii Oltchim s-au întâlnit deja cu PCC (care ar fi tentat să se alieze cu grupul controlat de Ştefan Vuza şi grupul InterAgro condus de Ioan Niculae), iar în perioada următoare sunt programate discuţii cu azerii de la SOCAR şi cu grupul rus TISE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb