Creditorii Oltchim - convocaţi să voteze modificarea planului de reorganizare

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 noiembrie 2018

Creditorii Oltchim au fost convocaţi de Consorţiul de administratori judiciari compus din BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv SPRL să voteze modificarea planului de reorganizare a combinatului din Râmnicu Vâlcea. Adunarea Generală a Creditorilor Oltchim urmează să aibă loc în 28 noiembrie 2018, la ora 14.00, conform anunţului postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Modificarea planului de reorganizare a companiei este unicul punct de pe ordinea de zi a şedinţei convocate de administratori.

Modificarea propusă se referă la dis-tribuirea efectivă către creditori, prin plan, a sumelor încasate cu titlu de preţ, în urma finalizării contractelor de vânzare active încheiate cu Chimcomplex SA şi Dynamic Selling Group SRL.

Oltchim a notificat, săptămâna trecută, Chimcomplex Borzeşti că data finalizării tranzacţiei pentru Pachetele 1-5 şi parţial 7 ale combinatului din Râmnicu Vâlcea, care înseamnă plata preţului şi transferul dreptului de proprietate pentru activele vândute, este 12 decembrie 2018.

Totodată, Oltchim a anunţat că au fost îndeplinite ultimele condiţii sus-pensive prevăzute în contractul de vânzare active, respectiv avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi Decizia Consiliului Concurenţei privind autorizarea operaţiunii de concentrare economică.

Iniţial, fostul Ministru al Economiei, Dănuţ Andruşcă anunţase că tranzacţia va fi finalizată până la data de 17 decembrie 2018.

Activele achiziţionate de Chimcomplex SA reprezintă terenuri şi clădiri (atât finalizate, cât şi investiţii în curs de execuţie), drepturi de proprietate intelectuală, precum şi alte bunuri mobile, reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii şi alte bunuri similare, utilizate de Oltchim în procesele de producţie. Activele pot fi folosite la fabricarea diferitor produse chimice, precum şi la activităţi conexe acestora (producţia, furnizarea şi distribuţia de utilităţi şi materii prime, transport prin vagoane de cale ferată etc).

Dănuţ Andruşcă a menţionat, în urmă cu o săptămână: "Combinatul şi peste 1.200 de locuri de muncă vor fi salvate. Este o victorie importantă pentru Minister, pentru Guvern şi pentru societatea românească.

Astfel, se încheie un proiect reuşit de reorganizare judiciară a combinatului chimic, prin integrarea unui nou model de business în cadrul Chimcomplex, prin angajarea unui număr de 1.250 de angajaţi şi prin dezvoltarea capacităţilor de producţie achiziţionate. Finalizarea şi implementarea tranzacţiei reprezintă dovada reală a faptului că o societate comercială aflată în reorganizare judiciară poate fi redată circuitului economic".

În opinia oficialului de la Economie, finalizarea cu succes a acestei tranzacţii este cea de-a doua reuşită majoră din 2018, după ce statul român a redobândit controlul asupra Şantierului Naval de la Mangalia.

Principalele active ale combinatului Oltchim au fost adjudecate de Chimcomplex pentru suma de 127 de milioa-ne de euro.

În luna iulie, Comisia Europeană şi-a dat acordul preliminar pentru preluarea Oltchim de către Chimcomplex.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimcomplex, Virgiliu Băncilă, a declarat, la începutul aces-tui an, citat de Agerpres, că noul proprietar al Oltchim va păstra angajaţii şi salariile celor care lucrau până acum la instalaţiile de pe platforma combinatului, având în plan să relanseze producţia de PVC, material care nu se mai fabrică în România.

"Ne-am asumat efectuarea unor investiţii pe linia de protecţie a mediului, prevăzute în contract, de 13,7 milioane de euro, şi, ceea ce nu este prevăzut în contract, dar este în planul nostru de afaceri, este realizarea, după aceea, a unor investiţii care să dezvolte şi să consolideze platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea", a afirmat Băncilă.

Profitul Oltchim a crescut cu 110,4%, în primele nouă luni ale anului curent faţă de perioada similară din 2017, de la 39,906 milioane lei la 83,958 milioane lei (echivalentul a 18 milioane euro).

Conform cifrelor companiei, în perioada ianuarie-septembrie au fost înregistrate cele mai bune rezultate de la intrarea companiei în insolvenţă, fără să fie luată în considerare influenţa profitului scriptic din anul 2015, determinat de anularea datoriilor, conform planului de reorganizare.

Astfel, Oltchim a înregistrat o cifră de afaceri de 834 milioane lei (echivalent 179 milioane euro), în creştere cu 117 milioane lei, respectiv cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, un profit brut de 105 milioane lei (echivalent 22,5 milioane euro), mai mare cu 49 milioane de lei, respectiv cu 89% faţă de primele 9 luni din 2017, şi o EBITDA în urcare cu 46 de milioane de lei (48%), până la 142 milioane de lei (echivalentul a 30,5 milioane euro).

Valoarea totală a investiţiilor realizate în perioada ianuarie-septembrie 2018 este de 12,6 milioane de lei (numai din surse proprii de finanţare), din care 3,4 milioane lei au reprezentat investiţii la Instalaţia de Electroliză cu membrane, 1,2 milioane lei au fost folosiţi pentru modernizări la Instalaţia Propenoxid, 1,6 milioane lei la Instalaţia de Oxo-alcooli. De asemenea, 6,4 milioane lei au constituit investiţii pentru achiziţii de utilaje independente, echipamente tehnologice şi construcţii, necesare procesului de fabricaţie.

Chimcomplex, care activează exclusiv în domeniul fabricării de produse chimice, face parte din grupul indus-trial român Serviciile Comerciale Române şi este controlată de Ştefan Vuza.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în procedura de insolvenţă în ianuarie 2013, fiind administrat de un consorţiu de administratori judiciari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb