Creştere de 36% a despăgubirilor plătite de asigurători în baza poliţelor RCA

M.P.
Miscellanea / 20 februarie

Creştere de 36% a despăgubirilor plătite de asigurători în baza poliţelor RCA

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări în baza poliţelor RCA au crescut cu 36% în primele 9 luni ale anului trecut, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Astfel, valoarea plăţilor efectuate a depăşit 3,4 miliarde lei - arată datele oficiale publicate de ASF. Acestei valori i se adaugă despăgubirile plătite de FGA - Fondul de Garantare a Asiguraţilor, precum şi rezervele constituite de asigurători, conform legislaţiei, care au ajuns la 6,9 miliarde lei, în creştere cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În aceeaşi perioadă, numărul dosarelor de daună RCA s-a majorat cu 28%, ajungând la 312.000, ceea ce reflectă frecvenţa ridicată de producere a accidentelor în România.

În acest context, industria de asigurări subliniază importanţa intensificării acţiunilor de educaţie şi prevenţie rutieră, dar şi a ajustării Legii 132/2017 privind RCA, în beneficiul şoferilor români, al persoanelor păgubite şi al tuturor părţilor implicate - mai ales că preţul poliţei RCA este influenţat semnificativ de costul cu despăgubirile plătite, potrivit comunicatului.

Spre exemplu, contractele pe care asigurătorii le-ar putea încheia cu unităţile reparatoare, care ar putea fi introduse în Legea RCA, aflată în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ar putea simplifica şi grăbi procesul de despăgubire - la preţuri corecte de piaţă şi reparaţii de calitate, echitabile în raport cu toate părţile, pe baza unor condiţii contractuale şi de despăgubire negociate şi agreate, respectând toate normele de industrie.

Un alt exemplu: în acest moment, datele din piaţă indică diferenţe semnificative între costurile reparaţiilor în diverse unităţi reparatoare. Analizele efectuate de companiile membre ale UNSAR arată că, pentru service-urile independente care nu au convenţii cu asigurătorii, despăgubirea medie plătită este cu aproximativ 30% mai mare faţă de service-urile reprezentanţelor auto şi de două ori mai mare comparativ cu service-urile care au contracte cu asiguratorii. Această realitate confirmă necesitatea implementării unor măsuri legislative care să protejeze şi să susţină interesele consumatorilor - contribuind astfel la menţinerea unor prime RCA sustenabile.

În plus, cel mai recent studiu sociologic realizat de IRES pentru UNSAR, în februarie 2025, arată că 56% dintre şoferii români ar fi deranjaţi dacă valoarea reparaţiei unui vehicul ar fi mai mare atunci când plata este efectuată în baza poliţei RCA, comparativ cu situaţia în care costurile sunt suportate din fonduri proprii. Această percepţie subliniază nevoia de transparenţă şi echitate în procesul de stabilire a costurilor de reparaţie.

"Subliniem importanţa adoptării unor ajustări bine gândite la Legea 132/2017 privind RCA, dar şi a altor măsuri conjugate care să contribuie la reducerea semnificativă a numărului de accidente pe şoselele din România şi la gravitatea acestora - şi ne exprimăm, precum întotdeauna, deschiderea spre dialog constructiv", transmit oficialii UNSAR în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb