CREŞTERE ISTORICĂ PENTRU O ACŢIUNE ROMÂNEASCĂ Plus de 40% într-o zi pentru cotaţia "Azomureş"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2011

Plus de 40% într-o zi pentru cotaţia "Azomureş"

Ameropa Holding ar putea prelua indirect combinatul

Brokerii spun că interesul pentru AZO este fundamentat

Acţiunile "Azomureş" Târgu Mureş (simbol AZO) s-au scumpit, ieri, cu 39,9%, ajungând la 1,1780 lei/unitate, aceasta fiind cea mai mare creştere a unei cotaţii pe parcursul unei şedinţe de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, înregistrată vreodată.

BVB a fost nevoită, ieri, să ridice, treptat, limita maximă de variaţie de la 15%, cât este în mod uzual, la 25%, la 35% şi, apoi, la 40%, prag care nu a mai fost impus până acum, pe fondul unei presiuni mari la cumpărare. Tranzacţiile cu acţiuni AZO au însumat 2,7 milioane lei, cu mult peste media zilnică de anul acesta, de 264.000 lei.

Creşterea fabuloasă a survenit după ce emitentul a raportat Bursei că acţionarii săi, "Eurofert Invest-ments" şi "Azomureş Holdings", care deţin cumulat 75,87% din combinatul chimic, ar putea fi preluaţi de grupul elveţian "Ameropa", dis-cuţiile în acest sens fiind într-un stadiu "relativ avansat".

Brokerii sunt de părere că "Azomureş" are indicatori financiari atractivi, preţul acţiunilor fiind subevaluat de piaţă, în prezent.

"Azomureş a luat cunoştinţă de faptul că acţionarii societăţilor Eurofert şi Azomures Holdings (AH, n.r.) sunt în prezent angajaţi în negocieri cu grupul de companii Ameropa, negocieri aflate într-un stadiu relativ avansat, care s-ar putea finaliza sau nu prin preluarea de către Grupul Ameropa a controlului asupra Eurofert şi AH. În prezent, negocierile sunt în desfăşurare şi trebuie menţionat că o astfel de preluare este condiţionată de autorizarea corespunzătoare a < concentrării economice > (aceas-ta fiind o condiţie sus-pensivă pentru finalizarea tranzacţiei)", se arată în comunicatul transmis luni de Azomureş Bursei de Valori Bucureşti.

Dacă Ameropa va prelua indirect controlul la Azomureş ar putea fi obligată să lanseze o ofertă de preluare, întrucât va depăşi pragul de 33% din acţiuni de la care trebuie lansată o astfel de ofertă.

Simion Tihon: "AZO - una dintre cele mai ieftine companii listate la BVB"

"În urma comunicatului privind discuţiile dintre Ameropa şi acţionariatul Azomureş, era de aşteptat o apreciere puternică a preţului", ne-a declarat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Potrivit domniei sale, viteza creşterii, cât şi volumul de tranzacţionare, confirmă totodată un interes fundamentat pentru acţiunile combinatului chimic. "În cazul în care s-ar ajunge la o înţelegere între acţionarii Azomureş şi Ameropa, actualii acţionari ai companiei, este greu de crezut că ar vinde la actualul preţ", ne-a mai spus domnia sa, adăugând: "În acest moment, Azomureş are indicatori financiari extrem de atractivi, rezultatele financiare pentru primele două trimestre ale anului contribuind la justificarea aprecierilor de azi (n.r. ieri). Spre deosebire de Oltchim, unde emoţiile speculatorilor duc la creşteri şi scăderi bruşte, creşterea de la Azomureş îşi găseşte o explicaţie fundamentală. Nu exclud po-sibilitatea unei oferte, însă, momentan, este dificil de estimat care ar fi momentul potrivit.

La inchiderea de vineri, indicatorul P/E (n.r. price earnings ratios - care exprimă numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) la Azomureş avea valoarea de 1,78, iar P/BV (n.r. raportul preţ pe valoarea contabilă) de 0,49. Astfel că, prin prisma celor doi indicatori, putem afirma că este una dintre cele mai ieftine companii listate la BVB".

Presiunea la cumpărare a fost evidentă pe tot parcursul şedinţei de tranzacţionare, majoritatea tranzacţiilor realizându-se la preţul maxim al şedinţei, ne-a spus şi Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest". Potrivit domniei sale, reacţia investitorilor poate fi explicată de indicatorii de evaluare extrem de atractivi în perspectiva unei posibile oferte de preluare: "Din păcate, în astfel de cazuri, schimbări indirecte în controlul unui emitent (în care nu sunt achiziţionate direct titlurile emise de către un emitent listat ci cele emise de acţionarii săi) legislaţia autohtonă este neclară. În zilele următoare, ar trebui să apară clarificări cu privire la legislaţia aplicabilă în acest caz şi dacă acţionarii Azomureş vor finaliza negocierile anunţate în comunicatul de astăzi (n.r. ieri). Vor fi foarte importante şi intenţiile cum-părătorului cu privire la titlurile AZO".

Ameropa a mai luat 0,49% din Ameropa Grains Constanţa, în oferta publică

"Ameropa" deţine în România "Ameropa Grains" Constanţa (CCRL), fosta "Comcereal" Constanţa, care a preluat numele acţionarului majoritar. "Ameropa Holding", care controla 96% din titlurile Ameropa Grains, a derulat o ofertă publică de preluare pentru titlurile CCRL pe care nu le deţinea, ofertă încheiată ieri. Ameropa a reuşit să achiziţioneze 39.568 de acţiuni, adică 0,49% din companie, în schimbul unui preţ de 5,5 lei/unitate.

"Ameropa" intenţiona să delisteze emitentul de pe piaţa Rasdaq. Valoarea totală a ofertei "Ameropa" era de 1,73 milioane lei (400.000 de euro) şi evalua compania la 10 milioane euro.

"Azomureş" deţine la rândul său în mod direct 90,42% din titlurile operatorului portuar "Chimpex" Constanţa (CHEM).

Combinatul din Târgu Mureş este controlat de investitori turci, prin intermediul Eurofert Investments şi Azomureş Holdings LLC, ambele firme fiind înregistrate în SUA.

Afacerile societăţii au urcat în primele şase luni ale acestui an cu 61%, de la 541 de milioane de lei la 873 de milioane de lei, în timp ce profitul a urcat de 2,3 ori, de la 68,8 milioane lei la 163,2 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ieri aflam in Bursa ca BVB si-a manifestat intentia sa intre in actionariatul bursei din Sofia. Asta dupa ce a anuntat ca vrea si la Chisinau. Un lucru care demult trebuia facut. Noi tot visam la cai verzi pe pereti (a se citi bursa din Viena, poate chiar Londra). Ia sa ne consolidam putin regional, "aicisa" la noi la Dunare/mare, sa vezi cum o sa ne vrea si bursele mari dupa aia. Ce legatura are asta cu AZO? Cred ca legatura este actualul executiv al BVB, Valentin Ionescu, cel hulit (mai mult emotional decat rational) de multi cititori ai Bursei. Ia amintiti-va de perioada cand era Farmache la butoane, de cate zeci de ori n-ar fi trebuit sa salte limita de variatie in situatii similare si nu a facut-o, iar piata ramanea blocata zile intregi la +15%. Viteza de reactie si adaptarea rapida sunt laudabile. Si mai uitati-va si la rapoartele anuale ale BVB, vedeati asa ceva inainte?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb