Creşterea inflaţiei din Anglia este mai rapidă decât se aştepta

Cristina Radu
Internaţional / 12 septembrie 2017

Anglia (Sursa foto: Wikipedia)

Anglia (Sursa foto: Wikipedia)

Preţurile britanice cresc mai repede decât se aştepta pe piaţă, indicele preţurilor de consum fiind 2,9%, în creştere faţă de prognoze, cu un avans de 2,8% şi cu 2,6% faţă de august. Combustibilii auto şi costurile de îmbrăcăminte au fost contribuabilii principali, potrivit ONS. Câştigurile în indicele preţurilor, inclusiv costurile locuinţelor au crescut la 2,7%, de la 2,6% în iulie, potrivit agenţiei de ştiri Financial Times.

ONS subliniază faptul că cea mai slabă liră, deşi se poate să fi contribuit în acest sens, nu este singurul factor macroeconomic. Cifrele au condus însă la sporirea lirei.

Deprecierea lirei sterline, simţită în 2016 şi mai alea după rezultatul referendumului UE, poate creşte preţurile pe care producătorii le plătesc pentru bunurile importate.

Deşi deprecierea este susceptibilă să crească costul importurilor, alţii sunt factorii care determină dacă acestea sunt transferate consumatorilor. Spre exemplu, au existat rapoarte ale întreprinderilor care au măsuri de protecţie contra schimbărilor cursului de schimb pe termen scurt, adesea raportate până în primăvara acestui an.

Rata inflaţiei pentru o serie de bunuri a crescut din 2016, iar rata globală în Anglia este mai mare decât în majoritatea ţărilor UE, inclusiv în toate ţările vest-europene mai mari. Deprecierea poate să fi influenţat acest fapt, dar creşterea preţurilor la mărfurile la nivel mondial poate fi un factor al creşterii inflaţiei în Anglia şi în UE.

Datele, cu o inflaţie care depăşeşte ţinta, subliniază un aspect dificil pentru Banca Angliei, care este aşteptat să menţină joi ratele dobânzilor. În acest sens, ING scrie că inflaţia de 2,9% poate împinge BoE să vorbească despre şansele unei creşteri a ratei, deşi "incertitudinea Brexit ne conduce la îndoiala că vor trage de fapt trăgaciul".

Membrii externi, Ian McCafferty şi Michael Saunders, vor vota din nou în favoarea creşterii rapide a ratei. Întrebarea este dacă economistul şef al Băncii Mondiale, Andy Haldane, îşi va îndeplini ameninţarea de a vota pentru o pauză. În iunie, el a avertizat că "punctul de echilibru între strângerea prea devreme sau prea târziu s-a schimbat. Cred că strângerea va fi necesară înainte de aşteptările actuale ale pieţei".

Dacă se va obţine un vot de 6-3 pentru o politică stabilă, aceasta poate provoca o reevaluare a traiectoriei potenţiale a ratelor dobânzilor. FT spune că incertitudinea economică cauzată de Brexit va conduce comisia să nu pornească focul până când va fi mult mai mare claritatea mediului britanic post Brexit, potrivit agenţiei de ştiri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb