Creşteri puternice la BVB, cu mult peste aprecierile marilor pieţe din vest

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2024

Creşteri puternice la BVB, cu mult peste aprecierile marilor pieţe din vest

English Version

Listarea Hidroelectrica - principalul catalizator al evoluţiei bursei noastre

Randament brut al dividendului de 9,8% pentru acţiunile Hidro faţă de preţul de la finele anului trecut, conform estimărilor brokerilor

Finanţele au strâns 6,4 miliarde lei de la populaţie, prin trei emisiuni Fidelis

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri puternice în cel de-al doilea semestru al anului trecut, cu mult peste aprecierile marilor pieţe din vest, îndeosebi pe fondul listării Hidroelectrica, la care s-au adăugat câţiva factori ce au favorizat aprecierea preţurilor acţiunilor unor emitenţi şi perspectivele unui nou an cu dividende consistente din partea principalelor companii ale pieţei noastre.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale BVB, a marcat o secvenţă de maxime istorice, încheind ultimele şase luni ale anului trecut cu un avans de 23,1%, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 22,9%. Ce-i drept, aprecierile s-au manifestat într-un mediu cu inflaţie ridicată ce erodează randamentele reale, dar chiar şi aşa evoluţiile sunt remarcabile.

Aprecieri în Statele Unite, pe fondul decelerării inflaţiei şi al aşteptărilor ca Rezerva Federală să înceapă să reducă dobânzile

În Statele Unite, după o corecţie în perioada august-octombrie, indicii au dezvoltat un trend ascendent viguros, în principal pe fondul decelerării inflaţiei şi a aşteptărilor ca Rezerva Federală să înceapă să reducă dobânzile, în acest an.

S&P 500 a urcat cu 7,2%, în cel de-al doilea semestru al anului trecut, în vreme ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, s-a apreciat cu 8,9%.

La ultimele trei şedinţe de politică monetară, Rezerva Federală a lăsat neschimbată rata dobânzii cheie, iar pieţele se aşteaptă ca banca centrală a Statelor Unite să opereze trei-patru tăieri de dobânzi, în acest an. La începutul acestei săptămâni, traderii vedeau o probabilitate de 43% ca Fed să reducă dobânda cu 25 de puncte de bază, la întâlnirea din martie, în scădere faţă de estimările anterioare, conform CME FedWatch Tool.

În Europa, unde de asemenea există aşteptări privind tăieri de dobânzi în acest an, iar economia dă semne de slăbiciune, indicele Stoxx 600 a urcat cu 3,7%, în cel de-al doilea semestru al anului, apreciere similară cu cea a indicelui DAX40 de la Frankfurt.

Companiile au publicat rezultatele aferente primelor nouă luni din 2023, cele care conturează perspectivele de dividende pentru acest an

La Bursa de Valori Bucureşti listarea Hidroelectrica a fost principalul catalizator al creşterilor preţurilor acţiunilor, în ultimele şase luni ale anului trecut. Producătorul şi furnizorul de energie a derulat cea mai mare ofertă publică din istoria BVB, care a adus noi bani şi investitori în piaţă. Fondul Proprietatea, vânzătorul din ofertă, a distribuit toţi banii încasaţi din vânzarea pachetului de 20% din Hidro către acţionari, cea mai mare distribuţie din istoria BVB. În plus, listarea Hidroelectrica sporeşte semnificativ şansele pieţei noastră să intre în categoria pieţelor emergente MSCI, ceea ce pune bursa din Bucureşti pe radarul unor investitori instituţionali de calibru.

Publicarea rezultatelor aferente primelor nouă luni ale anului au dat investitorilor şi analiştilor o idee despre dividendele pe care ar putea să le distribuie companiile în acest an. În ansamblul, estimările sunt de dividende mai reduse decât cele de anul trecut, dar există şi cazuri pentru care se conturează un dividend mai mare, conform brokerilor.

Creşteri puternice la BVB, cu mult peste aprecierile marilor pieţe din vest

Titlurile Transport Trade Services, Sphera şi Purcari - cele mai bune evoluţii din BET

Acţiunile Transport Trade Services (TTS) au avut o creştere de 69,3% a preţului acţiunilor, în semestrul al doilea al anului, în condiţiile în care situaţia din Ucraina favorizează activitatea transportatorului fluvial şi operatorului portuar. Pentru companie se conturează un an cu o creştere mare a profitabilităţii, în condiţiile în care în primele nouă luni rezultatul a fost cu 84% peste cel din acelaşi interval al anului 2022, iar perspectivele sunt pozitive. Brokerii estimează că TTS va acorda un dividend cu randament brut cuprins între 3,7% (Goldring) şi 5,4% (Prime Transaction), faţă de preţul acţiunii din ultima zi de tranzacţionare a anului trecut.

Titlurile Sphera Franchise Group (SFG), companie ce activează în sectorul alimentaţiei publice, au urcat cu 42,4%, în cel de-al doilea semestru al anului trecut, a doua cea mai bună evoluţie din indicele BET. Cea mai mare parte a creşterii a apărut în luna decembrie, iar volumele arată că la cumpărare au fost investitori instituţionali.

"Un motiv posibil este reprezentat de aşteptările pozitive pentru ultimul trimestru al anului, atunci când vânzările grupului ating de obicei valorile maxime din an", se arată într-un raport al Prime Transaction, publicat în această lună.

Estimările brokerilor variază între un dividend cu randament de 3,8% (Tradeville) faţă de ultimul preţ al acţiunii de anul trecut şi 7,1% (Prime Transaction).

Titlurile producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE) au avut o creştere de 37%, în cel de-al doilea semestru al anului trecut, pe fondul unui cumul de factori, ce includ şi rezultatele financiare în creştere. Estimările de dividende cuprind alocări cu randamente între 5,4% (Goldring) şi 6,8% (Prime Transaction), comparativ cu ultimul preţ al acţiunii WINE de anul trecut.

Acţiunile companiei de distribuţie şi logistică Aquila (AQ) au avut o apreciere de 30,3%, în cel de-al doilea semestru al anului trecut, în vreme ce titlurile operatorului de telecomunicaţii Digi Communications (DIGI) s-au apreciat cu 28,3%. Acţiunile BVB, operatorul pieţei noastre de capital, au crescut cu 31,2%, în ultimele şase luni din 2023.

Creşteri ale acţiunilor bancare, peste media europeană

Într-o perioadă în care indicele Euro Stoxx Banks a urcat cu 10%, acţiunile instituţiilor bancare de la BVB au avut creşteri mult mai mari. Titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 32%, în cel de-al doilea semestru al anului trecut, în vreme ce acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au avut un avans de 35,6%.

Instituţiile de credit beneficiază de dobânzile ridicate din ultima perioadă, ce se reflectă în profitabilitate, iar acţiunile celor două bănci din BET sunt printre candidatele la intrarea în indicii de pieţe emergente ai MSCI, în cazul în care piaţa noastră va fi promovată.

În cazul Băncii Transilvania, estimările de dividende au randamente cuprinse între 4,7% (Prime Transaction) şi 6,9% (Tradeville), în vreme ce pentru BRD randamentele sunt între 6% (Goldring) şi 9% (Tradeville). În ambele cazuri, randamentele au drept bază de raportare ultimul preţ al acţiunilor de anul trecut.

Apreciere de 16,4% pentru titlurile Hidroelectrica, faţă de preţul din prima zi bursieră

Acţiunile Hidroelectrica au încheiat anul cu o creştere de 16,4% faţă de preţul la care s-a încheiat oferta publică în luna iulie 2023, producătorul de energie având în decembrie 2023 o capitalizare bursieră de 57,6 miliarde lei, cea mai mare companie românească de la BVB. Pentru primele nouă luni, Hidro a raportat un profit net cu 42% peste cel din aceeşi periaodă a anului trecut şi cu 44% mai mare decât nivelul bugetat. Prime estimează un dividend cu randament brut de 9,14% pentru Hidro, în vreme ce estimările Tradeville şi Goldring au randamente de 10,77% şi 9,38%, astfel încât media estimărilor brokerilor are un randament de 9,8%, comparativ cu ultimul preţ al acţiunii din decembrie.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 14,9%, în ultimul semetru al anului trecut, în vreme ce titlurile Romgaz (SNG) au avut un avans de 13,2%. Cele două companii vor livra primele cantităţi de gaze naturale din Neptun Deep în anul 2027, peste 80% din valoarea contractelor de execuţie aferente proiectului fiind deja atribuită contractorilor şi furnizorilor, conform unui raport al Petrom din decembrie anul trecut.

Titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 35%, în ultimul semestru al anului, cu o creştere puternică în câteva şedinţe din decembrie, ceea ce indică prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali, în vreme ce titlurile Transelectrica (TEL) au urcat cu 19,4%.

În ansamblu, indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 16,8%, în cel de-al doilea semestru al anului, cea mai redusă apreciere dintre indicii BVB.

Discount-uri de tranzacţionare de 67% pentru Lion Capital şi Infinity Capital Investments, comparativ cu VUAN-ul din decembrie

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 21,2%, în ultimele şase luni ale anului trecut, inclusiv în condiţiile în care BVB a presetat o referinţă pentru acţiunile FP la data ex-dividend aferentă distriburii de dividende din vânzarea Hidroelectrica, asfel încât indicele nu a reflectat corecţia masivă a cotaţiei fondului.

Acţiunile FP au încheiat al doilea trimestru cu o scădere de 73,1%, dar cu tot cu dividendele plătite randamentul total al titlurilor se ridică la circa 18%. Fondul a realizat o ofertă publică prin care şi-a răscumpărat circa 30% din capital, la preţul de 0,6319 lei, cu mult peste cel din piaţă. De asemenea, FP a semnat contractul de vânzare-cumpărare a participaţiei sale în Engie Romania, pentru 432,6 milioane lei, bani ce vor fI utilizaţi pentru reducerea discount-ului dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), dacă operaţiunea va primi votul acţionarilor.

La finalul lunii decembrie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net situate între 67% pentru Lion Capital şi Infinity Capital Investments, în vreme ce titlurile SIF Muntenia aveau o diferenţă relativă faţă de nivelul activului net de 49%. În cazul FP, discountul era de 21%, uşor peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

În cel de-al doilea semestru al anului trecut, Ministerul Finanţelor a realizat şi listat trei oferte de titluri de stat Fidelis, în lei şi euro, valoarea totală a subscrierilor ridicându-se la 6,4 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Hidroelectrica, hidroelectrica si hidroelectrica. Nuclearelectrica si-a bugetat pe 2024 profituri in scadere cu 50% fata de 2023. Si cam acolo ar putea ajunge si h2o. Poate nu in 2024 inca dar curand. ma lipsesc de 10% dividend ipotetic, si iau 5% de la banca, poate chiar mut banii in bonduri pt 2024. Nu vad vreo luminita la capatul lui 2024 , indiferent cate articole in presa ar plati PSD, cu ca suntem tigrul Europei, si mancam jar in fiecare dimineata.

    Agricultura e la pamant, transportatorii au probleme, constructiile , in afara de autostrazi si ce face guvernul au scazut, masinile, sa vedem ca inca au mers bine in 2023 dar sa vedem fara subventii de 12000 de euro ce mai fac. . 

    Azi am citit ca bancile germane tre sa puna bani deoparte pt credite neperformante, care sunt pe teava. Deci, la ce s-a ajuns dupa 2008, e incredibil cu creditele. Am luat multe credite pt firma inainte de 2008, si atunci se punea problema, la un anumit profit tu poti sa rambursezi atata credit in x ani. Si intr-adevar, cand a venit criza, s-a vazut de ce. Acum, ce vad in raportari la companii listate BVB cate credite le da, bai tata deci, nimeni nu-si pune problema dc compania aia e in stare sa ramburseze principalul din profit, ci doar esti in stare sa platesti dobanda? bun . si refinatare forever. Pt ca banca ce zice: noi , cand dam un credit, cream bani. Acei bani, ne produc noua venituri(dobanda). Cand firma ramburseaza creditul, banii respectivi se anuleaza din nou. Si nu mai produc dobanda. Deci bancile inainte de 2008 se uitau sa vada in cat timp poti rambursa creditul, ca sa nu ramana cu garantiile tale in brate, ca nu asta-i scopul, acum se uita la companii: sa le dam cat mai mult sa mulgem dobanda anuala, principalul ramane forever roluit. Intelegeti?

    Clar e ca din politica asta super ;'desteapta" pt banci acum sunt un munte de datorii. Si inca le mai da finantare , HAI, NRF pe care le-am urmarit inca am vazut ca mai primesc credite de milioane de euro. La profituri care abia le acopera dobanda. Si suntem in soft landing. Si apoi decolam. Zic ei. Doar ca si Base spunea in 2008 ca la noi nu va fi criza. 

    1. realitatea e ca

      profitul h2o-hidroelectrica 2023 bugetat de =3600000000.0000lei 

      e cu mult depasit; astfel la 30.09.2023 profitul realizat e de =5184000000.0000lei 

      presupu nem ca profitul din trim 4 2023 va fi media profitului realizat la 30.09.2023 

      atunci profitul 2023 estimat e =6912000000.0000lei 

      adica profitul realizat 2023 e de =1.9200ori 

      mai mare decat profitul bugetat 

      divid 2023=90% din profitul realizat6220800000.0000lei 

      divid 202313.8301lei 

      adica11.429 8% 

      din cotatia actuala 121.0000lei

      daaa. cativa ani exceptionali. in 2019 si inainte, profitul a fost sub 2 mld lei. sub 2 mld. nu e o companie rea, dar competitia pe piata de energie electrica se incinge de numa numa, si unde e competitie mare, profiturile sunt mici.

      h2o o firma buna, dar la un pret cam PI PErat ajutat de niste ani exceptionali. vrei sa cumperi la pretul corect pt viitor nu pt ce a fost in trecut 

      Doar firmele capusate dau 90% din profit ca dividende. H2O s-ar putea sa fie exact asa, o firma capusata de stat, un morman de fiare vechi.

      Sa inteleg ca si snn va ajunge iar la 7 lei?

      Sau numai la h20 trebuie sa ne intoarcem la vremea cand venea cu profit de 2 mld de lei?

      Vedem noi cat o sa valoreze h2o cand se scoate plafonarea, in martie 2025. Sau credeti ca odata cu eliminarea plafonarii va scdea pretul energiei in banda?

    ...

    ...

    Bursa noastra avea mult de recuperat, comparativ cu celelalte...

    Actiunile care erau la BVB in 2008 nu au mai ajuns la acea valoare... 

    ...

    H2O a crescut de a luat-o dracii in ultimele doua zile, numa ca e graficul asezat invers si lumanarile si-au schimbat culoare din verde in rosu.

    Stati linistiti.. se pregateste cel mai probabil impozitu progresiv (varianta romanesca).. atunci sa vedeti...  

    ...

    A mai crescut puternic -0,72% azi.

    1. Multumesc mult mainilor slabe care au cedat actiunile h2o la 120 si sub 120 de lei. Nu credeam ca mai am sansa asta. Multumesc morgan, multumesc citi. Ne vedem la 150 de lei. Deocamdata. Dupa ce se renunta la plafonarea pretului energiei, adica peste 1 an, vedem alte preturi la energie in banda si alte cotatii la h20..desigur mai mari.

      am cumparat azi snn la rupere, ba chiar consider ca eu am fost suportul, n-au putut ei descarca cat zid am facut eu in bid, uita-te pe tranzactii. DE PALSKI NU SE POATE TRECE

    sunt actiuni cu randamente reale mult mai grozave pe piata din ro.

    s c c r e t 

    1. in timp ce total bet in gold ro tot crash long…

      s c c r e t 

      Care ar fi acelea?. La snn am inteles ca randamentul va fi pe la 7% la randament.

      Sa luam ghiuluri si lantisoare sa batem BET ul?

    mai puneti poze cu vechiul sediu? nu s-au mutat la america house?

    1. Astazi, de pe site-ul oficial BVB:

      BURSA DE VALORI BUCURESTI S.A. 

      Adresa corespondenta:Bulevardul Carol I nr 34 - 36, etaj 14, sector 2, cod postal 020922, Bucuresti, ROMANIA

    Așteptăm Unicorn ul Arobs la 0,80lei Norofertul la 3lei legătura,Medlife la 3lei,Safetech pe la 2lei,BTO pe la 0,12lei și TRP pe la 0,55lei.SNP e în repaus.Lucrurile merg bine în jos.

    1. BTO....scuze BRK

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb