Creşterile fulminante "Ductil" şi procedurile BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 februarie 2013

Creşterile fulminante "Ductil" şi procedurile BVB

Înainte să fie diseminată în piaţă, informaţia privind propunerea unor dividende suplimentare a stat la BVB aproape o zi întreagă, în conformitate cu procedurile aplicabile Rasdaq

În ziua respectivă, titlurile s-au apreciat cu 11,68%

Informaţia că "Ductil" Buzău (simbol DUCL) îşi convoacă acţionarii să decidă distribuirea unor dividende suplimentare a fost recepţionată la Bursa de Valori Bucureşti, luni dimineaţă, însă a ajuns la investitori abia la ora 16.46, după închiderea şedinţei de tranzacţionare.

Între timp, acţiunea DUCL s-a apreciat cu 11,68%, iar valoarea zilnică a tranzacţiilor a fost de 18.794,4 lei, luni, de 17,5 ori mai mare faţă de media zilnică (1075,53 lei/zi) anul acesta, până la data de 11 februarie.

Desigur, nu se poate spune că cineva ar fi folosit informaţiile privilegiate pe parcursul zilei de luni, înainte să fie diseminat convocatorul AGA, dar nu se poate spune nici că este imposibil ca aşa ceva să se fi întâmplat.

Marţi, 12 februarie, acţiunile DUCL au fost suspendate de la tranzacţionare, iar miercuri, preţul a urcat fulminant, cu 63,54%, pe fondul unor schimburi de 563.922,5 lei.

Pe piaţa reglementată a BVB, Codul Bursei spune că bursa poate să suspende de la tranzacţionare instrumentele financiare "în vederea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi (protecţia investitorilor)".

Pe Rasdaq, însă, unde este listată "Ductil" Buzău, Codul Bursei nu se aplică.

Anca Dumitru, director general adjunct BVB, ne-a declarat: "Pentru Ras-daq, se aplică actele normative dis-puse de CNVM, iar BVB nu are reglementări proprii pentru acest segment". Dacă BVB are propuneri privind normele aplicabile Rasdaq, acestea sunt remise CNVM şi, dacă sunt acceptate, sunt ulterior reflectate în modificările actelor normative emise de CNVM, potrivit doamnei Dumitru.

Domnia sa a mai explicat: "Ca regulă, rapoartele emitenţilor de pe Ras-daq se diseminează în afara programului de tranzacţionare. Rapoartele res-pective trebuie citite şi prelucrate, iar volumul de muncă este foarte mare având în vedere numărul de companii de pe Rasdaq.

Astfel, rapoartele devin vizibile la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare sau la începutul şedinţei din ziua următoare. Există şi situaţii excepţionale când rapoartele trebuie diseminate imediat, cum ar fi, spre exemplu, intrarea în insolvenţă".

Pe Rasdaq, suspendarea de la tranzacţionare durează cel puţin o zi

De regulă, convocarea AGA a companiilor de pe Rasdaq este urmată de o suspendare de o zi a acţiunilor de la tranzacţionare pentru informare, potrivit doamnei Dumitru. Directorul adjunct al BVB ne-a explicat că excepţie fac adunările generale care au pe ordinea de zi diverse aspecte precum achiziţii de utilaje, extindere sediu social, schimbare auditor/cenzor, înfiinţare/desfiinţare puncte de lucru, pentru care se apreciază că nu se impune suspendarea de la tranzacţionare.

"BVB urmăreşte reducerea perioa-delor în care acţiunile sunt suspendate de la tranzacţionare", a mai precizat Anca Dumitru.

Aceasta este explicaţia pentru lipsa titlurilor DUCL din piaţă, marţi, 12 februarie.

Pe piaţa Rasdaq, durata suspendării de la tranzacţionare în cazul emitenţilor, pentru accesul egal la informare, este de cel puţin o zi, neexistând posibilitatea unei suspendări de numai 15 minute pe parcursul unei şedinţe, aşa cum se întâmplă pe piaţa reglementată.

"În situaţii excepţionale, departamentul de specialitate din cadrul BVB poate decide suspendarea unui emitent de la tranzacţionare şi în timpul şedinţei de tranzacţionare", ne-a mai spus Anca Dumitru.

În anul 2012, BVB a recepţionat, prelucrat, şi publicat 7.521 de ra-poarte aferente Pieţei Rasdaq, dintre care 2.109 au fost rapoarte curente. Au fost operate 2.227 de sus-pendări de la tranzacţionare şi 2.078 reintroduceri, 96 delistări ca urmare a deciziei CNVM (dintre care 6 prin ofertă publică de preluare, 25 prin hotărâre AGEA, 16 dizolvare şi lichidare, 33 faliment, 2 au devenit SRL, 4 fuziune prin absorbţie etc.) şi 2 transferuri pe piaţa reglementată a BVB.

"Cred că aceste cifre confirmă faptul că BVB respectă şi protejează drepturile investitorilor şi acţionarilor de pe Rasdaq", ne-a mai declarat Anca Dumitru.

Acţionarii Ductil Buzău sunt convocaţi, pe 18 martie, să decidă distribuirea unor dividende de 48 milioane de lei din profiturile înregistrate de companie în anii anteriori. Propunerea aparţine fondului Broadhurst Investments Limited, care deţine 11,7% din acţiunile Ductil.

Compania este controlată "de FRO - Airliquide Welding Italia SPA", cu o deţinere de 72,3% din acţiunile Ductil.

Şedinţa de ieri s-a încheiat cu o scădere de 19,89% a acţiunilor DUCL, pe fondul unor schimburi de 12.682 lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Face cineva puscarie daca se dovedeste ca cel care a cumparat are legaturi cu bvb?

    Ma indoiesc 

    1. se poate ca si actionarii care stiau de comunicat sa fi cumparat.oricum o sansa mare pt. cei care doresc sa scape de titlul respectiv.

    Departamentul CCI al BVB poate face o corelatie intre ore, timpi , tranzactii, clienti(fara nume X, Y, Z) si daca e ceva suspect trimite la CNVM spre analiza mai detaliata . Dar e un lant intreg conducerea societatii, dept. actionariat,secretara care a transmis redactat, etc. apoi receptia la BVB si iarasi un circuit al informatiei pana e pusa pe site etc.

    E greu de tinut sub control informatia. Simplu ar fi: a intrat comunicatul pe fax, email, etc se suspenda societatea de la tranzactionare pana este verificata sursa,procesat si pus la dispozitia investitorilor. 

    Ce se intampla daca cineva transmite un comunicat fals si masluit, de la un fax fantoma prin care anunta un OPP sau un dividend urias ? 

    Cine vor fi vinovatii si ce vor face pagubitii ?

     

    Nu pot sa inteleg cum de in alte state, rapoartele se publica real time. Nu este permis ca o asemenea informatie sa stea 1 zi la bursa. Nu exista nici o scuza. Ce s-ar fi intamplat daca actiunea era mai lichida? S-ar fi imbogatit unii de la BVB?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb