O mare parte din aceşti bani murdari se spală prin optimizare fiscală, practicată pe scară largă de multinaţionale, la sugestiile plătite ale marilor concernuri de consultanţă.
Este incredibil, dar aceste multinaţionale de deştepţi strategici sunt nu numai la butoanele optimizării fiscale, ci şi la panoul de control al politicilor (ipocrite şi inutile) de combatere a evaziunii fiscale, a corupţiei şi a spălării de bani.
Cu ajutorul sfaturilor neprecupeţite ale principalilor consultanţi globali (auto-denumiţi, semnificativ, The Fat Four ...), corporaţiile multinaţionale reuşesc să economisească, sub forma optimizării fiscale, 1.000 de miliarde de euro anual, la nivelul întregii UE.
În acelaşi timp, principalii consultanţi globali consiliază instituţiile UE, pentru 4 miliarde de euro pe an, în privinţa politicilor publice de ... evitare a evaziunii şi optimizării fiscale (adică, a trans-evaziunii).
Un singur exemplu de astfel de "afacere" îi implică, la adevărata lor valoare, pe cei patru mari graşi 1.
În anul 2022, Comisia Europeană le-a alocat două miliarde de euro pentru: (I) recrutarea angajaţilor; (II) arbitrajul şi decizia de atribuire a contractelor de achiziţii publice; (III) conceperea strategiei şi a formularisticii necesare iniţiativelor care ar urma să fie finanţate de UE; (IV) selectarea start-up-urilor şi a IMM-urilor care câştigă granturile acordate de UE; (V) auditul pe toate aceste paliere; (VI) investigarea sesizărilor de fraudă şi corupţie.
Mai clar de atât nici că se putea ... Regie clară, sfidare pe faţă. In your face, cum spun americanii... Cercul controlului este complet sau, cum ar spune tot americanii, it's a full circle of control.
Ce să mai vorbim de PNRR? Numai pentru consultanţă s-au prevăzut acolo peste două miliarde de euro, din bănuţii cuveniţi României.
Şi mai interesant este că instituţiile UE sunt, efectiv, sub controlul consultanţilor.
Pe de o parte, uşa rotativă aduce permanent la Comisia Europeană "specialişti" din multinaţionale şi de la consultanţii lor obezi şi, invers, de la Comisia Europeană, la consultanţi şi la multinaţionale, într-un du-te-vino interminabil.
Pe de altă parte, "caietele de sarcini" sunt făcute fie chiar de consultanţii graşi, după chipul şi asemănarea lor, fie de "specialiştii" trimişi temporar, ca angajaţi de rang înalt la Comisia Europeană, de consultanţii graşi.
Principalul mod în care sunt eliminaţi concurenţii este utilizarea criteriului experienţei anterioare în acelaşi tip de consultanţă şi a criteriului cifrei minime de afaceri. În mod normal, ar trebui să conteze conflictele de interese, trecute sau viitoare; ar trebui să conteze şi amenzile penale sau despăgubirile achitate pentru delicte anterioare (uneori, chiar recunoscute de Fat Four, prin înţelegeri cu procurorii); în mod normal, ar trebui să conteze cum au fost făcuţi acei bani luaţi în calcul drept cifră de afaceri relevantă, că poate au fost rezultatul unor fraude; în mod normal ar trebui să conteze implicarea non-etică a politicului. Dar nu, nu contează.
Marile concernuri de consultanţă nu prestează doar infracţiuni ca servicii plătite şi nu doar multinaţionalelor.
Aceste mari concernuri de consultanţă prestează şi servicii de andosare "ştiinţifică" a tuturor nebuniilor ideologice din ultimii 15 ani, menite a remodela omul şi societatea, în vederea aşa-zisei "mari resetări". Politicile adoptate cu "legitimitatea" acestor sfaturi ultra-competente au distrus economia europeană, au sărăcit populaţia, au acutizat polarizarea socială bogaţi-săraci, au adus pe lume "principiul" privatizării profitului şi al socializării pierderilor şi, cel mai grav dintre toate, au edificat, pas cu pas, totalitarismul sanitar - digital - climateric de tip chinezesc, intitulat, parcă auto-ironic sau în dispreţul inteligenţei omului obişnuit, "ordinea mondială liberală bazată pe reguli".
Banii publici alocaţi acestor politici economice, sociale şi ecologice au finanţat aproape exclusiv corupţii, care au devenit şi mai puternici, şi mai greu de combătut.
Când politicienii actuali şi influencerii îşi rup cămeşile de pe ei de foculeţ patriotard ce îi cuprinde, deplângând faptul (real) că fondurile europene nu iau calea fermierilor şi antreprenorilor români oneşti şi meritorii, poate că n-ar fi rău să le puneţi în faţă această cruntă realitate, a "muncii cu cartea" depusă de mega-consultanţii globali, care discriminează, fură, moşmondesc proceduri, aranjează caiete de sarcini şi manipulează angajaţi - marionetă, fie să tacă în mod conspirativ, fie să dea forward problema, pentru a o "rezolva" colegii lor din corporaţii, în aşa fel încât corupţii să prospere şi să îşi consolideze monopolul.
Când vă oripilaţi neo-liberal/libertarian că amărâtul care primeşte de la stat 100 de lei pe lună este leneş şi nu merită, gândiţi-vă mai degrabă la "leneşii strategici", plantaţi în administraţia publică pentru a tăcea, pentru a fi complice, pentru a da forward caşcavalului public şi pentru a face fundul lat, lanţ la gâtul porcin şi ghiul de cocalar pe deşti. Pe aştia îi plătim noi, toţi, din munca noastră. Nu mai fiţi ipocriţi şi faceţi eforturi de a scăpa de orbirea fariseică pe care v-o predau ONG-urile globaliste şi influencerii progresişti.
Datele pot fi accesate aici: https://ted.europa.eu, Contracts awarded by EU Institutions (https://ted.europa.eu/TED/search/canReport.do). Contracte câştigate: Ernst & Young 2022: 889.038.000 euro;
Deloitte 2022: 1.975.257.019 euro; PwC 2022: 660.000.000 euro; KPMG 2022: 618.560.990 euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 07:02)
Ce sa te astepti de la un aurist…minciuni si inflamare de spirite pt a starni ura, pe care se bazeaza toata ideologia aur
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 11:10)
Sincer cam atata poate, ura anti UE, anti USA si multinationale. Ca la asta se rezuma articolele lui.
Daca nu veneau sa investeasca in RO, plecau si mai multi in afata, iar cei care ramaneau arau cu plugul tras de boi si scriau la masini de scris iar PIB-ul nu mai ajungea la 300 mld eur.
Problema nu este la multinationale ci la politicienii nostrii corupti, firmele doar s-au adaptat la cultura locului.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 12:53)
De parcă au venit din motive umanitare aici și nu pentru a face profit. Mai ai puțin și le ridici statui.
Nu îți e așa puțin rușine să justifici practicile neetice sau ilegale ale marelui capital? Auzi la el, cică s-au adaptat.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 12:56)
Ok. Dar care sunt minciunile? Literalmente vreau să mă informez corect și dumneata pari a ști cum merg lucrurile. Așa că poate binevoiești să ne luminezi și pe noi cei mai puțin informați cu privire la adevăr dacă tot afirmi că autorul minte.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 13:06)
normal ca firmele vor sa faca profit
tu ca simplu salariat nu vrei sa primesti salar ?
pentru ce muncesti ?
pentru glorie ?
nu pentru bani-salar ?
asa si firmele = exista ca sa fac profit
nu fac profit =dispar
ai citit vreodata o carte de finante/economie ?
sau tu citesti numai propaganda comunista ?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 13:07)
Dumeata ai auzit de win -win situation? da au venit sa faca profit. tu cand lucrezi nu vrei sa fii platit? asa si o companie, doar ca "salariul " companiei se chiama profit. deci nu cred ca-i vreun secret ca fara profit nu investeau aici.
dar si Romania castiga. castiga locuri de munca, castiga taxe, problema e a statului roman dc vrea mai multe taxe de la aceste companii. doar ca mai sunt si alte tari unde se pot muta dc devii prea hapsan cu taxele. republica moldova sau ucraian dupa razboi, poate si serbia bulgaria, albania ii asteapta. trebuie un echilibru. sa castige si investitorul strain, dar si statul roman. win win. si nu cred ca se preface nimeni ca acelea sunt firme de caritate sau nu scrie non profit pe ele.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 13:47)
Fix asta am lăsat și eu să se înțeleagă prin acel comentariu. Dar fiecare înțelege ce poate inclusiv dumneata și cel de la comentariul 1.1 care are impresia că ăia au venit aici ca să-i ajute pe rumâni.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 13:51)
Exact win-win. Nu e cazul să ridicăm osanale Capitalului pentru binefacerile pe care ni le-a adus așa cum n-o face nici el nouă pentru profitul (mare, mare de tot, mult mai mare decât salariile pe care le lasă aici și pentru care se bucură toți săracii cu rate la bancă ) pe care-l scoate de aici.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 14:57)
Cifre pt profitul cel mare sau vorbim numai din burta?
Sau ce inseamna profitul cel mare.
Pt ca multe din aceste companii sunt listate la bursa si n-am vazut mega profituri, dar poate ne dai tu cifrele
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 07:47)
Ce e neclar in descrierea situației?! Unde e instigare la ură in articol?! Luminează ne tu daca poti.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 08:28)
Da, cocalarii cu ghiul pe desti sunt cei care se pot afisa in public, ei sunt cei care striga pe stadioane creditand "sportul curat".
Uitati-va la galeriile bucurestene, la cine este in fruntea lor, la cine striga de rasuna stadionul:
"Atacheaza-l ma, atacheaza-l......" si la cel care-i da replica prompt: "Stai jos ca nu sti sa te exprimezi!".
Cand "spectacolul" de pe stadioane, sau din piata, este mai "interesant" mai aplaudat decat cel de pe scena mica, culegem roadele civilizatiei, a "eforturilor" statului pentru culturalizarea maselor largi.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 09:08)
Bani murdari, spalare de bani, unde e dovada??
Am avut un angajat submediocru mai demult, luat pe post de raspundere, pe care l-am dat afara pe motiv de zero rezultate. Si dup-aia raspandea prin oras zvonuri ca astia de la x spala bani pt unul din bucuresti. Pfff. macar de era adevarat.
Asa si voi numai insinuari in articol.
Jumate din oras lucreaza in multinationale la noi, a ca vor sa le puna 1% pe ca sau ce vor sa le puna ok. dar aceste companii au ridicat multi oameni la o viata decenta, cu salarii mai bune decat la firmele romanesti, si posibilitati de promovare, am multi prieteni care au pornit de jos si acum au salarii bune,si isi intretin familiile. Optimizare fiscala ? Da normal ca se face. Treaba legislativului e sa inchida portitele pe care considera ca trebuie sa le inchida.
Nu mai dati cu noroi tocmai in cei ce ofera joburi ok , ca ramanem aici ca-n Detroit, dc pleaca astia.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 10:29)
Dacă vor sa plece, pleaca oricând vor, fără scrupule lasă economia praf și pulbere. De-aia trebuie puse sub un control, de-aia trebuie spart monopolul . Asta spune omul asta. Bunul simt economic, echilibrul de putere sunt esența progresului lumii. Și al păcii sociale . S-a ajuns prea departe cu controlul total al unora fata de majoritatea. Suntem exact in scenariul lui Orwel, unii mai egali decât alții și democrația o punem in coteț pentru alții .
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 11:49)
NU.
joburile oferite de asa-zisele multinationale (care sunt de fapt unitati militare sub acoperire ha ha ha ha) sunt doar un alibi, un pretext pentru a-si face treburile murdare. Cele descrise in articol.
Sigur ca dupa ce-au furat dau si salarii bune, ca au din ce, vorba aia.
Apropo, asa pentru cultura noastra de oameni civilizati (parca....?) de ce nu face dle nimeni un studiu cati din angajatii "multinationalelor" sunt civili si cati sunt under-cover, cu epoleti? Si mai vedem atunci cine are dreptate
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 11:52)
"Sigur ca dupa ce-au furat dau si salarii bune, ca au din ce, vorba aia."
Unii zic ca treaba asta e spalare de bani.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 12:41)
Ai dovezi? ca a furat cineva ceva? du-te la politie. sau vorbesti ca sa te afli-n treaba si sa arunci cu norori in cv ce nici macar nu-ntelegi?
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 13:08)
ia-ti pastilele ...
ca esti plin de ura si de fiere ...
5. fără titlu
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 28.08.2023, 11:59)
Desi autorul este greu de inghitit si amesteca tot felul de concepte si de fapte pentru a servi o naratiune conspirationista, mai scapa si niste franturi de adevar. Ideea asta ca fonduri UE se duc pe consultanta fara rost/ipocrita, cred ca e valida.
In rest, aceeasi ciorba reincalzita: corporatiile sunt rele, nu platesc impozite, etc. Putin adevar e si aici, ca si aia sunt lacomi, dar asta e natura lor. Statul trebuie sa fie puternic si sa le tina in frau. Daca statul e slab, corporatiile vor specula aceasta slabiciune.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 13:02)
În sfârșit un comentariu echilibrat.