CRISTIAN BUŞU: "Subvenţionarea preţului energiei pentru toţi consumatorii casnici este ineficientă"

Ioana Dogaru
Macroeconomie / 5 februarie 2016

Ministerul Energiei are ca prioritate definirea consumatorului vulnerabil, întrucât sistemul actual, în care toţi consumatorii casnici de energie plătesc preţuri reglementate sub cele de piaţă, nu este o soluţie durabilă pe termen lung, a declarat vineri Cristian Buşu, secretar de stat în cadrul ministerului de resort, transmite Agerpres.

"Ministerul Energiei, după cum am precizat în planul strategic publicat la mijlocul lunii ianuarie, are ca prioritate legislativă definirea consumatorului vulnerabil şi a consumatorului protejat, în context european. Ca principii, trebuie să se înţeleagă că sărăcia energetică este o chestiune strâns legată de sărăcie în general şi de politicile sociale ale statului. Considerăm că subvenţionarea energiei prin preţuri reglementate sub preţul de piaţă către toţi consumatorii casnici nu este o soluţie durabilă pe termen lung. Creează atât inechităţi - toţi consumatorii trebuie protejaţi în mod egal, cât şi ineficienţă economică", a spus Buşu, prezent la conferinţa de lansare a Aspen Energy Lab.

El a precizat că procesul de deschidere a pieţei către concurenţă, respectiv procesul de liberalizare a pieţei de energie, nu este numai o obligaţie europeană asumată de România în vederea integrării în piaţa unică europeană de energie, ci este şi un proces benefic pentru consumatori.

"Proiectul de lege privind venitul minim garantat, care conţine o secţiune pentru ajutoarele pentru locuire, în fapt ajutoare pentru energie, este un minim foarte bun. Dar dincolo de aceste procese interne considerăm că discuţia despre vulnerabilitatea în faţa sărăciei energetice trebuie mutată la nivel european. Facem demersuri în această direcţie, cu atât mai mult cu cât Comisia Europeană, în prezent, a început să se concentreze pe funcţionarea pieţelor de retail", a completat secretarul de stat.

El a subliniat că, din moment ce vorbim de o piaţă unică de energie, teoretic, consumatorii vor putea să-şi aleagă un furnizor de energie din ce ţară doresc. "În acest context, trebuie să vorbim şi de linii comune pentru protecţia consumatorilor, obligaţii de informare din partea furnizorilor, de reeşalonare a plăţilor pe principii comune", a adăugat oficialul ministerial.

Potrivit acestuia, termenul de 15 septembrie, asumat de Ministerul Energiei pentru finalizarea Strategiei Energetice 2016 - 2030, cu perspectiva anului 2050, va putea fi atins fără niciun fel de problemă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb