Cristian Erbaşu, FPSC: "Reducerea facilităţilor fiscale se va reflecta în preţul final plătit de clienţi"

G.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 septembrie 2023

Cristian Erbaşu, FPSC: "Reducerea facilităţilor fiscale se va reflecta în preţul final plătit de clienţi"

English Version

Reducerea facilităţilor fiscale acordate anterior sectorul de construcţii se va reflecta, în final, în preţul plătit de clienţi, susţine Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

Cristian Erbaşu ne-a declarat: "Reducerea facilităţilor fiscale acordate sectorului construcţiilor va duce la mărirea costurilor cu salariile, pentru că firmele din domeniu nu îşi vor permite să reducă salariile angajaţilor. În paralel cu reducerea facilităţilor fiscale se va mări şi salariul minim în construcţii la 4500 lei şi, în aceste condiţii, este posibil ca manopera să fie majorată cu 10% de către companii - pe anvelopa salarială acesta este procentul care reiese din aplicarea celor două măsuri -, pe care vom vedea dacă vom reuşi parţial, total în niciun caz, să îl recuperăm din contractele pe care le avem deja semnate sau din contractele viitoare unde va fi bugetată această majorare a manoperei. Cert este că majorarea costurilor de construire se va reflecta, în final, în preţul plătit de clienţi către companiile din domeniu. Este normal să se întâmple acest lucru, mai ales că noi suntem la nivel de costuri sub celelalte ţări din jurul nostru".

Preşedintele FPSC a precizat că vor fi majorate costurile şi pentru lucrările privind proiectele de infrastructură finanţate din fonduri europene sau de la bugetul de stat, dar în acest caz banii se vor recupera parţial, în procent de 70%, din coeficientul de ajustare a costului contractului.

Cristian Erbaşu a arătat: "Sper ca bugetele viitoarelor contracte, ale viitoarelor proiecte pentru care se vor organiza licitaţii să fie actualizate şi să fie mărite cu 10% pentru ca toţi ofertanţii să se poată încadra în bugetul propus prin ofertă. Pentru proiectele în curs de derulare, vom recupera parţial, adică 70%, din majorarea acestor costuri, din coeficientul de ajustare".

Referitor la reducerea facilităţilor fiscale acordate sectorului construcţiilor, preşedintelte FPSC a menţionat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului, s-a convenit că eliminarea facilităţii acordate pe CASS va duce la un oarecare echilibru la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În aceste condiţii, companiile din construcţii speră ca sumele suplimentare să fie folosite cum trebuie de CNAS, mai ales că instituţia respectivă are restanţe semnificative la rambursarea concediilor medicale plătite de către companii angajaţilor care au fost într-o situaţie medicală ce nu le-a permis să se prezinte la muncă.

În ceea ce priveşte impozitul de 1% pentru companiile care depăşesc cifra de afaceri de 50 milioane euro, Cristian Erbaşu a afirmat că acesta nu este un impozit suplimentar, ci se aplică pentru cei care declară că au profit sub 6,25%, doar companiile respective urmând să plătească noul impozit. Preşedintele FPSC ne-a mai spus că, din păcate, şi în construcţii există astfel de companii, majoritatea fiind însă companii mari care au declarat profituri situate între 3% şi 5%. În condiţiile introducerii acestui impozit, potrivit domnului Erbaşu companiile respective vor trebui să îşi facă ofertele astfel încât să declare un profit de peste 6,25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb