Anvelopa salarială în sectorul bugetar va fi mărită de acum înainte doar cu cuantumul creşterii economice, iar dacă vor creşte veniturile la stat se vor putea majora şi salariile în acea marjă, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la Palatul Victoria, după prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, conform Agerpres.
"Ce spunem aici (în PNRR - n . r.) este că nu mai mărim anvelopa salariilor la bugetari mai mult decât creşterea economică, respectiv creşterea veniturilor. Adică, dacă vom creşte PIB-ul şi veniturile la stat, atunci putem creşte şi salariile bugetarilor în acea marjă. Mi se pare că e o chestiune de bun simţ pe care o facem în condiţiile în care suntem o ţară în procedură de deficit excesiv şi ne-am angajat ca până în 2024 să revenim la 3%. Nu poţi să şi revii la 3%, să creşti şi peste cât ai în acest moment. Dar, dacă vom continua cu această creştere economică pe care o avem şi care este estimată bună, atunci putem să mărim în această linie şi salariile bugetarilor", a spus ministrul.
Întrebat dacă asta nu înseamnă de fapt o îngheţare a salariilor din sectorul bugetar, Ghinea a răspuns: "Nu, nu este o îngheţare. Încercaţi să scoateţi un cuvânt de la mine care nu există. Dacă se măresc în linie cu creşterea economică înseamnă că se măresc".
"Nu avem nici îngheţări de salarii şi nici de pensii în PNRR. Avem nişte reforme foarte moderate şi de bun simţ", a adăugat el.
Bugetul total alocat României pentru PNRR se ridică la 29,2 miliarde euro. România a depus oficial, luni, Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare la Bruxelles şi urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene, iar miercuri a fost prezentat public de premierul Florin Cîţu, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi de ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
România este a treia ţară membră a Uniunii Europene care a publicat tot Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), peste 1.200 de pagini, şi, probabil, prima care publică şi anexele, mai mult de 1.000 de pagini.
1. Bugetarism
(mesaj trimis de Daniel în data de 03.06.2021, 07:25)
Dacă nu se pot mări salariile,macar dublați numărul angajaților in sectorul bugetar.Trăiască Romănia bugetară!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2021, 07:42)
Poate traiasca Romania liberala
2. fără titlu
(mesaj trimis de 79-nr în data de 03.06.2021, 08:00)
1.Nu, nu mariti ca nu aveti de unde! Reduceti-o , macar la jumatate prin comasarea comunelor
pana la nivelul in care pot sa-si asigure din impozitele si taxele locale,salarii la nivelul mediei
pe economie.
2.Administrarea locala este o afacere care trebuie sa creeze bunastarea locuitorilor unitatii ,asa ca
scoateti primarii (care sunt administratori,adica meseriasi) din partidele politice
3 Politicienii care vor sa ajunga In Parlament,Guvern,Presidentie etc sa probeze prin fapte si pricepere,
nu sa fie dusi in spate si propuslati de primarii.
3. Digitalizarea ?
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2021, 20:57)
... lovește în sinecuriștii...