CRISTIAN GHINEA, DEPUTAT EUROPEAN: "Sporuri salariale la Ministerul Fondurilor Europene, din banii de asistenţă tehnică şi autostrăzi"

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 8 septembrie 2020

160 milioane euro, adică jumătate din totalul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (330 milioane euro) destinat României se duce oficial pe cheltuieli cu sporul la salarii de 75% "pentru personalul care gestionează fonduri europene", susţine europarlamentarul Cristian Ghinea (USRPLUS/Renew Europe), care citează un studiu realizat de platforma "O Ţară ca Afară".

Conform documentului citat de către deputatul european, acest spor salarial este încasat de toţi funcţionarii din sistem şi nu în funcţie de performanţă, reală, individuală. El arată că, recent, Guvernul PNL a decis să transfere spre acest program 80 milioane de euro de la Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

"Au luat bani de la fondul pentru autostrăzi şi mediu (unde nu avem proiecte) ca să se suplimenteze banii din fondul consumat pe sporul funcţionarilor Ministerului Fondurilor Europene, care e folosit la asta în loc să fie folosit la dezvoltarea de proiecte. Frumoasă ironie. Fix în anul în care guvernul se laudă că dă drumul la autostrăzi", susţine Cristian Ghinea, în cadrul unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Deputatul european precizează că beneficiarii care derulează efectiv proiecte (primării, consilii judeţene, companii private), au avut acces la o parte foarte mică din acest program de asistenţă tehnică. Din păcate, per ansamblu, 91% din banii acestui program merg la proiecte derulate de MFE sau de instituţiile satelit ale ministerului de resort, inclusiv la cele care ar trebui să controleze instituţia respectivă susţine europarlamentarul din partea USRPLUS/Renew Europe. Astfel, printre cei care primesc sporul salarial de 75% se numără şi funcţionarii Autorităţii de Audit (din cadrul Curţii de Conturi) şi cei din cadrul Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF). Aceştia ar trebui practic să verifice proiectele şi întregul proces de alocare a fondurilor prin POAT, ceea ce ne arată că avem un conflict de interese în cazul funcţionarilor respectivi, susţine Cristian Ghinea.

"Mai rău este că MFE se pregăteşte să repete toate greşelile. Am consultat viitorul Program Operaţional pentru Asistenţă Tehnică - versiunea publicată până acum de minister - şi constatăm că pentru următorii şapte ani este gândit în acelaşi mod: permite ca banii să fie consumaţi ineficient. Axele şi priorităţile de finanţare sunt formulate aproape identic", arată şi Vlad Botoş, eurodeputat USR PLUS/ Renew Europe.

Din proiectul programului publicat de minister reiese că suma alocată va fi de aproape 600 milioane euro, aproape dublu faţă de exerciţiu financiar multianula 2014-2020.

Deputaţii europeni susţin că actual sistem trebuie resetat, iar sporul salarial de 75% să fie încasat în funcţie de sumele rambursate de Comisia Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb