CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM:  "După majorarea salariilor, statul a devenit cel mai bun angajator"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 3 mai 2017

 "După majorarea salariilor, statul a devenit cel mai bun angajator"

Aurelian Dochia: "Migrarea forţei de muncă din mediul privat, în cel de stat, îngrădită de limitele impuse de calificări"

Pârvan, PIAROM: "Mulţi dintre cei care nu au un loc de muncă nu se mai află în evidenţa statului"

Numărul de şomeri a scăzut uşor în luna martie, cu 2.779 faţă de luna precedentă, până la 486.018, nivel minim din 1994, de când există statistici pe această temă, iar rata şomajului a coborât la 5,3%, potrivit datelor publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Rata şomajului ţine de statistică, iar mulţi dintre cei care nu au un loc de muncă nu se mai află în evidenţa statului", ne-a declarat Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Preşedintele PIAROM a afirmat: "Rata şomajului este, de fapt, o chestiune statistică. Oamenii ies din evidenţa statului pentru că statul le oferă, timp de şase luni, ajutorul de şomaj, apoi sprijin, până la nouă luni, după care ies din evidenţa statului. Acesta este motivul pentru care statisticile arată că şomajul este în scădere".

Potrivit domnului Pârvan, numărul locurilor de muncă în privat creşte, dar nu ele nu sunt ocupate de nimeni, deoarece statul a devenit cel mai bun angajator, în urma majorării salariilor.

Domnia sa a argumentat: "Statul român este generos, motiv pentru care angajatorii din mediul privat nu mai au forţă de muncă. Toate aceste măsuri descurajeză munca. Oamenii nu îşi mai caută de lucru pentru că au susţineri sociale, iar unii dintre ei mai muncesc şi la negru, iar în felul acesta, autorităţile raportează şomaj în scădere". Piaţa muncii din ţara noastră continuă să ducă lipsă de personal calificat, susţine, la rândul său, analistul economic Aurelian Dochia.

Potrivit domniei sale, piaţa are nevoie de personal calificat pentru o paletă foarte largă de industrii şi sectoare, pornind de la cel alimentar, şi până la cel IT sau auto.

Domnul Dochia este de părere că există mai multe modalităţi de echilibrare a acestei situaţii, printre care presiunea care se pune pe salarii şi care ar putea duce la faliment în unele sectoare, reorientarea sistemului de învăţământ sau chiar revenirea în ţară a celor plecaţi peste hotare.

Aurelian Dochia a afirmat: "Va exista o presiune pe salarii, care vor începe să crească în anumite sectoare. Pe de altă parte, nu toate industriile vor putea opera majorări salariale (spre exemplu, industria textilă), iar unele firme se vor închide. Cel mai important este ca educaţia să se reorienteze, deoarece, timp de foarte mulţi ani, a existat o discrepanţă între ceea ce oferea sistemul de învăţământ şi cererea de pe piaţă. Lucrurile se mişcă, însă, destul de încet. Totodată, dacă se vor mări salariile şi în mediul privat, există posibilitatea ca cei care lucrează acum în afara ţării să se întoarcă".

Aurelian Dochia este de părere că migrarea forţei de muncă din mediul privat, în cel de stat, reprezintă o problemă, dar care este îngrădită, totuşi, de unele limite impuse de calificări.

"Cineva care a lucrat într-o fabrică de confecţii nu se va putea angaja la Ministerul de Finanţe, spre exemplu. Totuşi, aceasta rămâne o opţiune atractivă pentru tineri şi proaspeţi absolvenţi", a adăugat domnul Dochia.

În ceea ce priveşte evoluţia ratei şomajului, domnia sa ne-a spus că, în ţara noastră, aceasta se apropie de şomajul natural (4-5%). Şomajul natural reprezintă fondul de la care începe să se calculeze rata şomajului, ne-a mai spus domnul Dochia, acesta explicând: "Nicăieri în lume nu există şomaj 0, deoarece permanent vor exista persoane care se află între două locuri de muncă, spre exemplu".

Rata şomajului în Uniunea Europeană a scăzut la 8% în martie, de la 8,1% în februarie şi de la 8,7% în perioada similară din 2016, conform datelor Eurostat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Raportare pe Cnp e corect, Ins vorbeste dupa ureche.

    1. va ofticati ca s-au marit salariile la stat, pt ca privatii vor profit mult, nu sa isi plateasca oamenii

      Si de unde crezi ca platesc astia salarii la stat, nea nicu e mort de 27 de ani, putina industrie care exista o omoara psd, si pe urma cu ce ramanem? cu datorii la banca...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb