CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM: "Scăderea preţului producţiei industriale - tendinţă la nivel european"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 5 iulie 2017

Pârvan, PIAROM: "Cauza acestor scăderi este reprezentată de evoluţia economiei"

INS: "Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,1%, în mai"

Scăderea preţului producţiei industriale, în ţara noastră, se aliniază evoluţiei de la nivel european, ne-a declarat domnul Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Domnia sa ne-a explicat că acest declin nu trebuie privit ca un fenomen care se produce doar în ţara noastră, ci ca pe o tendinţă care se remarcă pe întregul continent, fiind cauzată, în principal, de evoluţiile economice.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile producţiei industriale totale din ţara noastră au scăzut, în luna mai, cu 0,1% comparativ cu luna precedentă. În plus, faţă de luna mai 2016, preţurile producţiei industriale au crescut cu 3,3% în mai 2017.

De asemenea, conform Agerpres, în industria energetică preţurile de producţie, per total, au scăzut cu 1,7% în luna mai 2017, raportat la aprilie 2017, însă au urcat cu 2,3% în ritm anual, iar în industria bunurilor intermediare, acestea au urcat cu 0,2% faţă de aprilie 2017 şi cu 4,6% raportat la luna similară a anului trecut.

Preşedintele PIAROM a afirmat că, în domeniul energiei, situaţia este una mai complexă, fiind un domeniu care depinde mult de condiţiile meteo. Domnul Pârvan a motivat: "Înainte de ploile de acum două zile, centralele eoliene erau pe zero, nu puteau să funcţioneze pentru că nu aveau cum. Vremea din ultimele zile a ajutat la funcţionarea centralelor eoliene şi a hidrocentralelor. În schimb, e posibil să avem, din nou, parte de secetă şi să fie nevoie să producem mai multă energie pe bază de cărbune, spre exemplu".

Domnul Cristian Pârvan a menţionat, totodată, şi că pentru industria bunurilor de capital nu există cerere de pe piaţa internă, ci doar din exterior: "Pentru industria bunurilor de capital nu avem cerere internă, ci doar din export, iar în funcţie de asta vor varia şi preţurile".

Preţurile producţiei industriale din industria extractivă s-au diminuat cu 2,3% în mai 2017, faţă de luna aprilie 2017, şi au crescut cu 3,9% faţă de mai 2016, conform Agerpres.

Cele mai mari scăderi, în luna mai, s-au înregistrat în domeniul extracţiei petrolului brut şi al gazelor naturale, şi la fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 5,1%, respectiv 7,8%, raportat la luna aprilie 2017, mai arată Agerpres.

Pe de altă parte, cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei industriale, în mai 2017 comparativ cu luna precedentă, s-au înregistrat în sectorul fabricării anumitor mijloace de transport, cu 2,5%, şi în cel al fabricării de maşini, utilaje şi echipamente neclasificate în altă parte, cu 2,2%, mai relatează agenţia de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb