Cristian Popa (BNR): România riscă stagnare economică fără investiţii în tehnologie şi inovaţie

A.D.
Miscellanea / 22 ianuarie

Sursa foto: Cristian Popa/Facebook

Sursa foto: Cristian Popa/Facebook

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, avertizează că România riscă stagnare economică şi pierdere a competitivităţii dacă va adopta un model economic nesustenabil, bazat pe consum şi îndatorare, fără investiţii în tehnologie, reforme şi inovaţie, transmite Agerpres.

El a precizat că opinia exprimată în articol îi aparţine personal şi nu reflectă poziţia oficială a Băncii Naţionale a României.

"Ne aflăm într-o etapă critică a procesului de convergenţă. Dacă vom urma un model economic nesustenabil, caracterizat de creştere bazată predominant pe consum şi îndatorare, fără investiţii în tehnologie, reforme şi inovaţie, riscăm să intrăm într-o perioadă de stagnare economică şi pierdere a competitivităţii. Până acum, ţara noastră a beneficiat de un nivel relativ scăzut al datoriei publice raportat la PIB, însă dinamica nivelului îndatorării necesită o atenţie sporită. Creşterea datoriei trebuie gestionată cu prudenţă, pentru a evita acumularea unor vulnerabilităţi similare celor din Sudul Europei. Astfel, consolidarea fiscală este imperios necesară. De la 25% la 75% din media UE, progresul a fost impulsionat de reforme structurale, capital şi eficientizarea utilizării resurselor existente. Însă, pentru a face pasul următor, România trebuie să accelereze ritmul inovării, să liberalizeze economia şi să susţină acumularea de capital", consideră Cristian Popa.

El consideră că principalul obiectiv al României trebuie să fie creşterea productivităţii muncii prin tehnologizare, automatizare şi inovare. Cristian Popa subliniază, însă, că România se află constant în coada clasamentelor în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea.

"În plus, mediul privat are nevoie de un ecosistem în care iniţiativa să fie încurajată, nu îngrădită de birocraţie, taxe şi reglementări impredictibile. Succesul trebuie susţinut, nu descurajat prin taxare. Reducerea barierelor administrative, un cadru fiscal stabil şi o competiţie economică sănătoasă sunt esenţiale pentru atragerea investiţiilor şi stimularea inovaţiei. Mai multă libertate economică şi un stat care facilitează, nu împiedică, sunt ingredientele unei creşteri economice sustenabile. De asemenea, fondurile europene trebuie valorificate inteligent, pentru că nu vom beneficia de ele la nesfârşit", a subliniat Cristian Popa.

El a subliniat că, în ultimele două decenii, România a făcut progrese semnificative în convergenţa economică cu Uniunea Europeană, crescând de la 26% din media UE în anul 2000 (PIB pe cap de locuitor, ajustat la paritatea puterii de cumpărare) la 80% în 2023, conform datelor Eurostat.

"Practic, în acest interval, România a redus decalajul faţă de media europeană cu aproximativ două puncte procentuale pe an. Această ascensiune s-a bazat pe accesul la piaţa unică, pe influxul de investiţii străine directe (ISD), pe îmbunătăţirea cadrului instituţional şi pe valorificarea unei forţe de muncă bine pregătite, dar anterior ineficient utilizate. Însă, pe măsură ce ne apropiem de media europeană, ritmul convergenţei încetineşte. Asemenea procesului de dezinflaţie, ultima parte a drumului este cea mai complicată. Modelul bazat pe forţă de muncă ieftină îşi atinge limitele: de acum înainte creşterea economică trebuie să vină din productivitate, nu din avantajul costurilor reduse. Salariile au crescut, demografia devine tot mai nefavorabilă, iar preţurile ridicate la energie exercită o presiune tot mai mare asupra competitivităţii. Astfel apare riscul convergenţei incomplete, un fenomen similar cu ceea ce economiştii numesc "capcana venitului mediu". În acest scenariu, o economie reuşeşte să reducă iniţial decalajele de venit, dar nu poate susţine acest progres pe termen lung, existând posibilitatea de stagnare economică sau chiar regres", a explicat Cristian Popa.

El a completat argumentul dând ca exemplu ţările din sud-estul Europei.

"La începutul anilor 2000, aceste economii erau în apropiere de media UE. Grecia ajunsese la 98% din media UE în 2004, Spania chiar a depăşit-o pentru o scurtă perioadă, iar Italia se situa la 120% din media europeană. Însă, în următorii ani, aceste state au experimentat stagnare/declin economic, intrând într-un impas din care nu au reuşit să iasă complet nici până astăzi. Aceste ţări s-au bazat pe un model economic nesustenabil: creşterea consumului prin îndatorare. Grecia a devenit dependentă de finanţare externă, fără a implementa reforme structurale durabile, ceea ce a condus la o criză economică profundă. Spania a trecut printr-o bulă imobiliară care, odată spartă, a provocat recesiune şi şomaj ridicat. Italia a înregistrat, la rândul său, un declin economic treptat", susţine Cristian Popa.

Totodată, el a precizat că modelul de creştere economică din Europa Centrală şi de Est a fost diferit, comparativ cu alte regiuni, accentuând importanţa investiţiilor în tehnologie, automatizare şi inovare pentru a evita stagnarea economică.

"Dacă ţările sudice au fost stimulate de consum, economiile CEE (precum Polonia şi Cehia) s-au dezvoltat mai degrabă prin producţie, investiţii şi exporturi. O diferenţă notabilă a fost şi natura fluxurilor de capital: Sudul Europei a atras preponderent credite, în timp ce regiunea CEE s-a bazat mai mult pe investiţii străine directe. România cumva oscilează între cele două modele", a semnalat Cristian Popa.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb