Problema care a apărut din modul de gestionare a crizei refugiaţilor este în statele membre, nu în Uniunea Europeană per ansamblu, consideră europarlamentarul Cristian Preda, care caracterizează politica de relocare a migranţilor în cadrul UE ca fiind "mai puţin reuşită".
Domnia sa a declarat vineri, în cadrul unei dezbateri: "Dintre cei 160.000 de migranţi, conform datelor comunicate în 4 aprilie, statele membre au pregătit doar 7.015 locuri de primire. E infim. Statele membre au găzduit până în acest moment 530 din imigranţii relocaţi din Italia şi 581 dintre cei proveniţi din Grecia - în total 1.111, ceea ce arată că statele membre au o problemă, nu Uniunea ca atare. Uniunea, implicată în gestionarea acordului din 18 martie, dintre UE şi Turcia, funcţionează. Cred că e o concluzie pe care trebuie să o reţinem: problema e în statele membre, nu în Uniune".
Conform spuselor lui Cristian Preda, criza refugiaţilor a generat, în ultimele luni, o contestare a Uniunii Europene ca proiect politic şi a instituţiilor sale.
Prezent la aceeaşi dezbatere, europarlamentarul Andi Cristea a atras atenţia că această criză a refugiaţilor trebuie privită pe trei paliere: umanitar, de securitate şi politic. Domnia sa a menţionat: "Criza refugiaţilor se constituie într-un combustibil electoral pe care partide şi oameni politici fără scrupule le folosesc pentru a obţine dividende electorale pentru forţele eurosceptice şi naţionaliste".
La dezbaterea de vineri, secretarul de stat Gabriel Liviu Ispas a declarat că, în cazul în care va fi nevoie, Ministerul Educaţiei este pregătit să ofere serviciile necesare copiilor refugiaţilor, respectiv să-i aducă spre şcolile de masă.