CRISTIAN STĂNICĂ, PREŞEDINTELE CNSP: "Suntem încă în negocieri cu CE cu privire la modelele macroeconomice care vor fi implementate la CNSP"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 19 mai 2022

"Suntem încă în negocieri cu CE cu privire la modelele macroeconomice care vor fi implementate la CNSP"

Cristian Stănică, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Strategie şi Prognoză (CNSP), susţine că nu a împiedicat derularea unui proiect cu finanţare europeană şi că proiectul de ordonanţă de guvern prin care urma să îşi dubleze aproape indemnizaţia lunară a fost retras anul trecut, deoarece nu avea cum să treacă de avizarea interministerială până la 1 septembrie 2021, dată la care începea a doua sesiune parlamentară.

În răspunsul trimis la aproape o lună de la solicitarea ziarului BURSA, răspuns care se pare că a fost întocmit după ce am publicat informaţiile primite din partea Secretariatului General al Guvernului (cel puţin aşa rezultă din răspunsul referitor la proiectul privind modificarea OG 22/2007), preşedintele CNSP, Cristian Stănică, arată:

"Proiectul pentru obţinerea unei finanţări prXn schema Instrument de Suport Tehnic la care faceţi referire a fost preselectat de către Comitetul DG Reform. În acest moment suntem încă în stadiul de negocieri cu Comisia Europeană cu privire la tipul de modele macroeconomice care urmează a fi implementate la nivelul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP) astfel încât acestea să răspundă noilor cerinţe instituţionale în vederea îndeplinirii funcţiilor şi atribuţiilor sale. Abia dupä finalizarea acestor negocieri intervine decizia de finanţare propriu-zisă şi a calendarului de implementare conform unui acord instituţional dintre CNSP şi DG Reform. Precizăm că acest proiect de asistenţă tehnică nu are nicio legătură cu demararea negocierilor de aderare a ţnrii noastre la OCDE. Trebuie subliniat însă cn natura relaţiei CNSP cu OECD constă în faptul că instituţia noastră are rolul de a coordona elaborarea celui de-al doilea Studiu economic de ţară realizat de OCDE".

Faţă de afirmaţiile de mai sus arătăm că în primul articol publicat de ziarul BURSA referitor la ce se întâmplă la CNSP, din e-mail-ul trimis de Cristian Stănică către DG Reform reiese fără echivoc că preşedintele CNSP nu vrea să accepte finanţarea şi derularea proiectului. În e-mail-ul respectiv, chiar domnul Stănică se referă la OECD, deşi, în mod evident, între proiectul finanţat prin TSI şi aprobat de DG Reform şi OECD nu există nicio legătură. Numai că această legătură este făcută în e-mail-ul respectiv de preşedintele CNSP. Mai mult, arătăm că CNSP nu poate negocia pe termen nedefinit proiectul aprobat de DG Reform. Din e-mailul publicat în ziarul nostru, reiese că CNSP nu doreşte acest proiect şi îl întârzie prin aşa-zise "negocieri", până când Comisia, epuizându-şi resursele de negociere la răspunsurile instituţiei publice de la Bucureşti, va renunţa la acest proiect.

În legătură cu relaţia CNSP cu OECD, Cristian Stănică arată:

"Până în acest moment nu a fost convenit un acord de asistenţă tehnică cu OCDE, dar în momentul în care vom avea un asemenea acord, care trebuie să fie avizat şi de către Secretariatul General al Guvernului în calitate de instituţie coordonatoare (conform art. 1, alin. 1 din OG nr.22/2007, republicată (r2) privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză) vom publica pe pagina de internet a instituţiei noastre (www.cnp.ro) toate elementele acestuia, în mod transparent, astfel încât publicul să se informeze cu date oficiale şi veridice referitoare la astfel de demersuri".

În legătură cu acest fapt arătăm că în articolul iniţial publicat de ziarul BURSA nu am afirmat că CNSP ar fi implicată în procesul de aderare la OECD şi nici nu ne-am referit vreun moment la vreun acord de asistenţă tehnică cu respectiva organizaţie internaţională. În articolul respectiv am reliefat modul în care conducerea CNSP amestecă programul TSI prin care se acorda finanţare la proiectul care s-ar afla, chipurile, în negociere, cu competenţele OECD cu care Guvernul României a fixat un alt tip de relaţie.

Cristian Stănică: "Ordonanţa privind Consiliul Naţional de Productivitate, retrasă din cauza începerii noii sesiuni parlamentare"

În răspunsul primit de la CNSP, preşedintele Cristian Stănică se referă şi la proiectul ordonanţei de guvern prin care urma să fie înfiinţat Consiliul Naţional de Productivitate, organism al cărui preşedinte ar fi fost taman şeful CNSP, care ar fi încasat în plus o indemnizaţie de 75% din aceea primită ca preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Strategie şi Prognoză.

"Cu privire la proiectul de act normativ, în completarea punctului de vedere exprimat de Secretariatul General al Guvernului (SGG), facem următoarele precizări: observaţiile MinXsterului de Finanţe au fost preluate şi operate cu celeritate. Ulterior, proiectul de act normativ s-a aflat pe circuitul de avizare, dar având în vedere faptul că acesta putea fi emis doar în termenul permis de Legea nr. 195/2021 privind abilitarea

Guvernului de a emite ordonanţe, respectiv pnnă la revenirea în activitate a Parlamentului României (01.09.2021), acesta nu a mai beneficiat de timpul fizic necesar pentru a fi parcursă procedura de promovare prin Ordonanţă (OG)".

Faţă de susţinerile domnului Stănică, precizăm că adresa SGG privind proiectul de ordonanţă a fost înregistrată la CNSP în 11 august 2021. Ţinând cont că în speţă este vorba despre un proiect de act normativ cu articol unic, care se întinde pe o pagină şi jumătate şi unde trebuiau precizate doar două aspecte - cel privind componenţa Consiliului Naţional de Productivitate şi cel privind temeiul legal al acordării pentru membrii Consiliului a unei indemnizaţii de 75% din salariul preşedintelui CNSP - considerăm că argumentaţia lui Cristian Stănică este una care nu corespunde realităţii, deoarece ar fi avut timpul necesar să treacă, până la 1 septembrie 2021 proiectul de act normativ prin Guvern. Mai mult, îi amintim domnului Stănică, că guvernul Cîţu a aprobat în 3 septembrie OUG 95/2021 privind programul Anghel Saligny, deci din 11 august şi până în 3 septembrie, preşedintele CNSP ar fi avut destul timp să îşi treacă proiectul de ordonanţă prin Guvern.

Mai mult, modificarea OG nr.22/2007 gândită de preşedintele CNSP nu se află nici măcar pe ordinea de zi a Parlamentului, la nouă luni de la emiterea adresei de către SGG, ceea ce ne arată că Stănică nu a mai făcut niciun demers în urma refuzului iniţial al Ministerului de Finanţe de a-i aproba dublarea aproape a indemnizaţiei lunare.

Preşedintele CNSP ne-a oferit un răspuns referitor şi la softul Băncii Mondiale denumit Modeling Pension Reform.

"Softul Băncii Mondiale denumit Modeling Pension Reform este utilizat şi de cätre personalul de specialitate din cadrul CNSP, ca parte a grupu³ui de lucru iniţiat încă din anul 2008 de către Ministerul de Finanţe. Din acest motiv, CNSP nu poate sa facă demersuri în achiziţionarea (actualizarea) unei noi versiuni a acestui sistem", susţine Cristian Stănică.

Cu toate acestea, aşa cum am menţionat în articolele anterioare, potrivit unor surse din cadrul CNSP, singura persoană care opera softul respectiv a plecat din cadrul Comisiei Naţionale pentru Strategie şi Prognoză şi îşi desfăşoară în prezent activitatea la Casa Naţională de Pensii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb