CRISTINA PRUNĂ: "Plafonarea preţurilor la energie - o soluţie proastă pentru industria autohtonă"

G.M.
Politică / 26 iulie 2022

"Plafonarea preţurilor la energie - o soluţie proastă pentru industria autohtonă"

Industria românească se închide pe bandă rulantă, din cauza plafonării preţurilor la energie de către coaliţia PSD-PNL-UDMR, afirmă Cristina Prună, vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

"Mii de locuri de muncă se pierd din cauza creşterii preţurilor la energie şi a incompetenţei actualului guvern PSD-PNL. Soluţia mult clamată de plafonare a preţurilor la energie a lăsat în urmă doar haos şi disperare. Alum Tulcea îşi închide porţile şi aproximativ 500 de oameni rămân fără loc de muncă. Alro are în plan să disponibilizeze alţi 1200 de salariaţi de la combinatul din Slatina, iar alte mari companii din industrie sunt în pragul disperării. Acum se dovedeşte ceea ce am spus dintotdeauna: plafonarea preţurilor la energie a fost de fapt o soluţie extrem de proastă. De ce? Pentru că a dus la creşterea artificială a preţurilor. Iar singurii care au dus povara preţurilor exorbitante au fost marii consumatori industriali. Şi asta pentru că nu au beneficiat de niciun ajutor pentru a acoperi creşterile de preţ la energie sub pretextul că se caută soluţii separate pentru ei. De 4 luni se tot caută soluţii, iar aceştia îşi închid porţile. Închiderea industriei - aceasta a fost marea «realizare» a schemei de plafonare care a explodat preţurile prin ingineriile economice gândite numai de ministrul PNL Virgil Popescu şi PSD", susţine Cristina Prună într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Deputata USR arată că astăzi preţul pentru energia livrată în 2023 a trecut de pragul de 2000 lei/MWh, ceea ce înseamnă că "nota de plată pentru guvern se va tripla".

"Asta în condiţiile în care pentru 9 luni din 2022 statul urmează să plătească 40 de miliarde de lei, deşi nu ajută cu nimic industria. Soluţii logice ar fi existat şi le-am propus într-un proiect de lege încă din octombrie anul trecut. Anume ca aceste companii să nu mai plătească taxe la stat în cuantumul a jumătate din creşterea preţului la energie, raportat la iulie 2021. Ar fi fost o măsură care ar fi ajutat enorm aceste companii încă de anul trecut şi nu am mai fi ajuns în pragul închiderii lor astăzi. Asta pe lângă accesul la fondurile europene pentru ca aceste companii să investească în eficienţă energetică, care să le reducă consumul de energie. Dar ministrul Energiei doarme! Şi odată cu el cele 13 miliarde de euro, bani europeni, din fondul de Modernizare", conchide Cristina Prună.

Poziţia vicepreşedintelui Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor este o reacţie faţă de afirmaţiile recente ale liderilor PSD care au susţinut că liberalizarea pieţei din energie a dus la actuala criză din acest domeniu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca era de la PSDNL..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb