Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, că abrogarea OUG 7/2019 ar fi soluţia ideală, el afirmând că această ordonanţă care modifică legile Justiţiei nu are nicio utilitate şi nu este raţională, transmite Agerpres.
Liderul UDMR a spus că, atunci când s-au modificat legile justiţiei, ministrul Tudorel Toader "nu şi-a asumat nimic" şi a lăsat Parlamentul să legifereze. Domnia sa a susţinut că nu e bine să se facă schimbări şi astfel Ministerul Justiţiei să intre în conflict permanent cu Parlamentul şi cu sistemul judiciar.
Kelemen Hunor a spus: "Noi am susţinut că în interiorul CSM-ului, Secţia de procurori şi Secţia de judecători trebuie separate; fiecare merge pe partea lui. E un principiu sănătos, un principiu corect. Noi am susţinut vechimea de 18 ani pentru a accede la Înalta Curte şi la Parchetul General. Iarăşi, nu e bine să schimbi, permanent intră în conflict ministerul cu Parlamentul şi cu sistemul judiciar. Controlul ierarhic trebuie păstrat. Controlul ierarhic într-un sistem cvasimilitarizat, cum e Procuratura, nu merge fără sistem şi fără controlul ierarhic. Deci, din acest punct de vedere mi-e greu să explic ce a vrut domnul ministru Toader şi oricum nu mi se pare că ar fi o consecvenţă. De aceea, noi am susţinut că trebuie amendate, că trebuie modificate aceste articole din ordonanţa de urgenţă".
Liderul UDMR susţine că soluţia ideală ar fi abrogarea integrală a OUG 7/2019, deoarece până când acest act normativ va fi discutat de Parlament va trece prea mult timp şi se vor produce efecte cu consecinţe grave asupra sistemului judiciar.
Kelemen Hunor a precizat: "În principiu, eu nu sunt de acord cu ordonanţe de urgenţă în sistemul judiciar, nu am fost de acord nici când am dat noi, eram la guvernare, dar eu cred că la un moment dat trebuie să sistăm ordonanţele de urgenţă, aplicarea, adoptarea ordonanţelor de urgenţă".
În legătură cu respectivul act normativ, magistraţii nu par dispuşi să renunţe la proteste în ciuda promisiunii ministrului Tudorel Toader referitoare la abrogarea modificării art. 54, care imixtiona în carierele profesionale ale judecătorilor şi procurorilor. De exemplu, ieri, la şedinţa de bilanţ a Ministerului Public, mai mulţi procurori purtau pe braţ banderole albe în semn de protest faţă de prevederile noului act normativ, iar pentru vineri, la ora 12, a fost anunţat un amplu protest al magistraţilor din întreaga ţară ce doresc abrogarea OUG 7/2019.