Numărul de conturi goale ale participanţilor la pensiile private a crescut în ultimele luni, ceea ce înseamnă că unii angajatori nu mai pot plăti contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), odată cu instalarea crizei economice, a declarat Crinu Andănuţ, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Domnia sa a precizat că, pe piaţa pensiilor private obligatorii, se simte, deja, şomajul, explicând că valoarea medie a contribuţiei pe această piaţă este în scădere. Conturile goale reprezentau peste 27% din total, în luna aprilie 2009, comparativ cu luna mai 2008, în care ponderea acestora era de 23%, la debutul încasării contribuţiilor.
Alte elemente care pun probleme pilonului II de pensii sunt falimentele care au loc, precum şi folosirea tot mai frecventă a creditului fiscal ce reduce numărul de conturi alimentate cu contribuţii lunare, a explicat preşedintele APAPR.
Creşterile salariale şi numărul peste aşteptări al noilor-intraţi pe pilonul II compensează, însă, efecte nefaste ale crizei, prin neafectarea volumului lunar al contribuţiilor virate către fonduri, potrivit APAPR.
Pe piaţa pensiilor private facultative (pilonul III), domnul Andănuţ a explicat că sunt participanţi care nu îşi mai pot onora plăţile aferente. Pe acest pilon se constată o reducere uşoară a gradului de colectare a contribuţiilor, în principal de la clienţii individuali. Dezavantajul îl constituie faptul că nu există posibilitatea unei diversificări prea mari a investiţiilor fondurilor, din cauza volumelor mici, care conduce pentru moment la randamente mai mici decât în pilonul II.
• Unii administratori vor fi nevoiţi să realizeze reduceri de capital social penrtru a respecta legea
Pentru a respecta legea potrivit căreia raportul dintre capitalul propriu şi capitalul social trebuie să depăşească 0,5, având în vedere că administratorii de pensii au fost obligaţi sa recunoască din punct de vedere contabil, în 2008, ca pierderi toate investiţiile realizate la startul sistemului, preşedintele APAPR a explicat că unii administratori vor recurge la reduceri ale capitalului social echivalent cu volumul pierderilor contabile realizate.
Domnul Andănuţ a explicat că această măsură care nu va conduce, însă, la ieşiri de capital din ţara noastră, după cum se vehiculează, întrucât este doar o măsură contabilă, banii fiind deja celtuiţi.
Potrivit APAPR, pierderile contabile nu afectează soliditatea financiară şi operaţională a companiilor de administrare, care mai au, chiar şi după investiţiile mari din 2007 şi 2008, capitaluri totale de 400-500 milioane lei pentru a susţine activitatea pe viitor.
"Nu va exista nicio ieşire efectivă de capital din România. Vorbim de pierderi ale administratorilor, nu ale fondurilor. Activele administratorilor si cele ale fondurilor sunt complet separate si diferite. Fondurile sunt pe profit", a mai precizat preşedintele APAPR.
Până în prezent, administratorii de fonduri de pensii private din ţara noastră au investit 1,6 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei sunt înregistraţi drept pierderi, acestestea provenind din cheltuielile de achiziţie, marketing, publicitate şi din operaţiuni pentru startul sistemului. Administratorii estimează că îşi vor recupera investiţiile în 15 ani, potrivit APAPR, care informează că pierderile au fost înregistrate în întregime de administratori, şi nu de fonduri. "Aceste pierderi contabile nu afectează soliditatea financiară şi operaţională a companiilor de administrare, care mai au, chiar şi după investiţiile masive din 2007 şi 2008, capitaluri totale de 400-500 milioane lei pentru a susţine activitatea pe viitor", se precizează în prezentare.
Dacă iniţial, administratorii mizau pe recuperarea mai rapidă a investiţiilor, în circa 10 ani, schimbările care au intervenit în piaţă precum îngheţarea contribuţiilor pe pilonul II al pensiilor private obligatorii la 2% din salariul brut sau schimbarea regulilor contabile au determinat o prelungirea cu cinci ani a perioadei de recuperare a investiţiilor adminstatorilor.