Crosspoint Real Estate: Închirierile în regim hotelier în Bucureşti generează venituri anuale de peste 40 milioane euro

F.D.
Companii / 7 august

Ilinca Timofte, Head of Research la Crosspoint Real Estate

Ilinca Timofte, Head of Research la Crosspoint Real Estate

Cea mai recentă ediţie a raportului Romania Hotel Market al Crosspoint Real Estate oferă o analiză detaliată a situaţiei actuale a pieţei hoteliere din România, acoperind atât facilităţile de cazare tradiţionale, cât şi dezvoltarea industriei închirierilor de apartamente în regim hotelier, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În Bucureşti, piaţa închirierilor de apartamente în regim hotelier a avut o evoluţie spectaculoasă în perioada post-pandemică. Doar în 2023, această industrie a generat venituri de 41,3 milioane Euro în capitală, o cifră aproape dublă în comparaţie cu 2019 şi cu 46% peste cea înregistrată în 2022. Cu o medie de 3.942 de proprietăţi listate, aceasta s-a tradus într-un venit mediu anual de 10.500 Euro şi un venit lunar de 875 Euro pe proprietate. În ceea ce priveşte oferta, în 2023 au existat mai puţine listări decât în 2019, înainte de pandemie, majorarea veniturilor provenind în principal dintr-o creştere de peste 60% a tarifului mediu zilnic (ADR), la 62 Euro.

2023 a fost primul an post-pandemic în care cererea a reflectat o creştere a industriei turismului, fără a fi influenţată de evenimente atipice. "Dacă în 2022 creşterea cererii pentru astfel de proprietăţi s-a datorat în mare parte fluxului de refugiaţi ucraineni, în 2023 s-a revenit la condiţiile obişnuite de piaţă, majoritatea oaspeţilor cazându-se în scop de agrement şi de afaceri, pe măsură ce refugiaţii rămaşi au gasit opţiuni de cazare pe termen lung.", spune Ilinca Timofte, Head of Research la Crosspoint Real Estate

Piaţa a cunoscut, de asemenea, o schimbare notabilă în ceea ce priveşte distribuţia geografică: în timp ce în anii anteriori, oferta de apartamente în regim hotelier era concentrată în principal în centrul oraşului, în prezent există o disponibilitate echilibrată de unităţi de cazare pe termen scurt în toate zonele din Bucureşti.

Sursă: Crosspoint Real Estate pe baza datelor airdna.com

Cu o medie de 4.550 de listări şi venituri de aproximativ 24 de milioane Euro înregistrate în primul semestru al acestui an, este de aşteptat ca industria închirierilor în regim hotelier din capitală să depăşească nivelul anului precedent cu peste 25%. ADR a înregistrat până în prezent o creştere modestă, la 63,7 Euro pe noapte, în timp ce rata de ocupare a rămas similară cu cea înregistrată în 2023, la 55%.

"Industria nu este profitabilă doar în Bucureşti. Braşov, Constanţa şi Cluj-Napoca sunt trei pieţe regionale unde închirierea de apartamente pe termen scurt generează randamente semnificative. De fapt, Braşovul chiar depăşeşte uşor capitala în ceea ce priveşte performanţa, cu un venit mediu anual de 10.923 Euro pe proprietate. Acest lucru demonstrează că şi alte oraşe din România prosperă pe piaţa închirierilor în regim hotelier, oferind oportunităţi considerabile pentru proprietari şi investitori.", adaugă Timofte. Cu un venit anual total de 9,3 milioane Euro în 2023, performanţa închirierilor în regim hotelier din Cluj-Napoca este parţial influenţată de faptul că oraşul găzduieşte două dintre cele mai mari festivaluri din România, Electric Castle şi Untold. În lunile iulie şi august, când se desfăşoară aceste evenimente, sunt listate pentru închiriere cele mai multe proprietăţi, înregistrându-se cele mai ridicate tarife. La polul opus, oraşe regionale precum Iaşi şi Timişoara sunt încă emergente pe piaţa închirierilor în regim hotelier şi oferă mai puţine proprietăţi disponibile şi, implicit, şi o cerere scăzută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb