CSA taie din elanul societăţilor privind asigurările de credite şi garanţii

Oana Scîntee
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 martie 2004

Companiile de asigurare pot să forţeze limitele impuse de Comisie prin dezvoltarea portofoliului de asigurări generale şi printr-o puternică capitalizare

Efectul normelor CSA: o piaţă a asigurărilor mai sigură, dar, probabil, mai puţin dinamică

Planurile companiilor de asigurări privind creşterea puternică a activităţii pe segmentul asigurărilor de credite şi garanţii ar putea fi date peste cap de recentele reglementări ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Forma finală a normei privind limitarea subscrierii riscurilor de credite de consum şi ipotecare a fost adoptată recent într-o variantă mai restrictivă chiar decît reglementările Băncii Naţionale, susţin unii specialişti din piaţa asigurărilor.

Ultimele modificări aduse de CSA, la cererea Fondului Monetar Internaţional, conduc la o restrîngere drastică a activităţii asigurătorilor pe acest segment de piaţă. Un calcul simplu, arată că limita în care pot fi subscrise aceste riscuri de către companiile de asigurări (care nu au reasigurare) se diminuează de aproape 75 ori în comparaţie cu reglementările iniţiale. Impactul acestor norme pentru "BCR Asigurări" se va concretiza într-o limitare a poliţelor subscrise pe aceste credite, susţine Romeo Jantea, directorul general al "BCR Asigurări", subliniind că norma CSA privind asigurările de credite şi garanţii nu mai respectă principiul asigurărilor. "Dacă pînă acum se vorbea despre un proiect de norme prudenţiale, varianta actuală reprezintă o normă de limitare a riscurilor pentru creditele de consum şi ipotecare, ceea ce înseamnă, în fapt, o limitare a afacerii", subliniază domnia sa. Romeo Jantea arată că, norma CSA, aşa cum a fost ea adoptată, seamănă mai curînd cu varianta iniţială a proiectului, puternic contestată de către asigurători. "Asigurările se fac pe principiul expunerii (care iau în considerare doar riscurile probabil, a se produce) şi nu pe principiul reţinerilor nete, care reprezintă totalul riscurilor asigurate", explică Romeo Jantea.

Asigurătorilor le sînt impuse cerinţe mult mai restrictive atît în privinţa reţinerilor nete (ris-curile ce rămîn în sarcina asigurătorului după cedările în reasigurare), cît şi în ceea ce priveşte volumul primelor nete subscrise pentru asigurările de credite şi garanţii în total portofoliu de asigurări generale. Astfel, dacă iniţial riscurile ce depăşeau 4% din suma asigurată trebuiau cedate în reasigurare, acum CSA impune un plafon fix asupra reţinerilor nete ale asigurătorilor. Anume, reţinerea netă nu poate depăşi 5.000 euro pe debitor, în cazul creditelor de consum şi 50.000 euro pe debitor pentru creditele ipotecare. În plus, primele nete subscrise în cursul unui trimestru pentru asigurările de credite şi garanţii nu pot depăşi 25% din totalul primelor nete subscrise pe segmentul asigurărilor generale.

Societăţile sînt motivate să îşi diversifice portofoliul de asigurări generale

Mugurel Cerăceanu, preşedintele "Asiban", ne-a declarat: "Norma CSA obligă societăţile de asigurări la un plus de prudenţă în legătură cu riscurile aferente creditelor de consum şi ipotecare. În acelaşi timp, pentru a rezista pe această piaţă, se impune o dezvoltare a portofoliului de asigurări generale, în sensul diversificării riscurilor". Întra-devăr, dacă raportezi acel 25% la un volum mai mare al primelor aferente asigurărilor generale, se obţine o limită superioară pînă la care societăţile pot subscrie poliţe de asigurări de credite şi garanţii. O companie care are expunere mare pe acest tip de asigurare, este motivată să îşi dezvolte şi alte linii de afaceri, precum asigurările auto sau asigurările de proprietăţi".

Normele CSA vor conduce, totodată, şi la o creştere a capitalizării companiilor de asigurări, întrucît legislaţia impune ca reţinerea netă totală să nu depăşească de 12 ori activul net aferent ultimului exerciţiu financiar, indicator care include şi capitalul social. Putem spune, astfel, că reglementările CSA realizate în spiritul normelor comunitare vor conduce la o întărire a pieţei de asigurări, pe fondul unui management mai prudent al riscurilor.

Cedările în reasigurare vor creşte

Normele CSA privind asigurările de credite şi garanţii pun accent puternic pe cedarea în reasigurare a riscurilor aferente creditelor de consum şi a celor ipotecare. O dată cu diminuarea limitelor pînă la care societăţile de asigurare puteau să subscrise (pe răspundere proprie) poliţe de asigurări de credite şi garanţii, companiile de asigurare sînt obligate să cedeze mai multe ris-curi pe piaţa externă. Însă şi aici ar exista o problemă, deoarece atunci cînd vrei să cedezi prea multe poliţe în reasigurare, creezi suspiciune asupra încrederii în propria afacere. "Cînd vorbeşti mai mult de 50% cedare în reasigurare, deja nu mai ai o bază serioasă de dis-cuţii", spune Romeo Jantea. În aceste condiţii, nu este exclusă o posibilă majorare a primelor de asigurare de credite şi garanţii, o dată cu creşterea costulului de reasigurare. Norma prevede ca reasigurătorul exern să fie cotat cel puţin în clasa BBB sau similar de agenţiile de rating internaţionale.

Norma CSA privind limitarea subscrierii riscurilor de credite de consum şi ipotecare va intra în vigoare începînd cu 30 martie 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb