CSM VREA UN ROL MAI IMPORTANT Modificări pentru independenţa justiţiei

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 15 iunie 2018

În urma recentelor presiuni politice asupra sistemului judiciar şi a scandalului privind decizia CCR referitoare la revocarea procurorului-şef al DNA, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că rolul său trebuie să crească în privinţa asigurării independenţei justiţiei.

Conform comunicatului de presă emis ieri, membrii CSM au trimis modificări legislative privind legea 303/2004 către Florin Iordache, preşedintele Comisiei Speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, precum şi ministrului Tudorel Toader.

Modificările solicitate vizează art. 54 alin.1 şi alin. 4 şi stipulează ca numirile şi revocările din funcţie ale Procurorului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, adjuncţilor acestuia, procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţilor acestora, procurorului-şef al DIICOT şi adjuncţilor acestuia, să se facă de Preşedintele României la propunerea Secţiei pentru Procurori din cadrul CSM, cu avizul ministrului justiţiei.

Dacă această modificare nu va fi acceptată de Comisia Iordache, magistraţii au formulat şi varianta de rezervă, în care se spune că numirile şi revocările să fie făcute de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul conform al Secţiei pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu cu avizul simplu - care putea fi şi negativ - ,aşa cum prevedea până acum textul art. 54.

Practic, aceste modificări vor creşte importanţa CSM în numirea şi revocarea şefilor de parchete, fapt care a fost solicitat şi de GRECO în cel mai recent raport întocmit cu privire la măsurile pe care trebuie să le pună în practică Parlamentul şi Guvernul penru asigurarea independenţei justiţiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. GRECO n'a cerut nimic!! nu exista un asemenea raprt si nici nu ar fi normal sa existe!! in plus cererea de modificare a csm este inadmisibila indifferent la care din formele propuse ne referim.

    1. Esti cam dus. Raportul GRECo exista. Daca tu esti incapabil sa il gasesti, inseamna ca degeab folosesti internetul Si in raportul GRECO se spune destul de clar ca in domeniul acesta CSM trebuie sa aiba o influenta mai mare. Asta nu isi doresc Liviu Dragnea si PSD care vor sa subjuge justitia ca pe vremea cand Ion Iliescu dadea ordine de la Baia Mare ca magistratii sa nu mai returneze casele prorpietarilor jecmaniti de comunisti dupa 1944.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb