Arbitrul pensiilor private solicită Ministerului Muncii, printr-un amendament la proiectul legii unitare a pensiilor, neincluderea în baza de calcul pentru contribuţiile sociale a valorii contribuţiei în sistemul de pensii facultative (pilon III) pentru a se ajunge la deductibilitate totală.
Din practica aplicării prevederilor legale în vigoare, în materia fiscală a contribuţiilor în sistemul pensiilor facultative, s-a observat o interpretare şi aplicare diferită a acestora, de către agenţii economici, se arată într-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Propunerea Comisiei de completare a articolul 35, alineatul 1 din proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice face parte din seria eforturilor întreprinse de instituţie pentru clarificarea regimului de deductibilitate totală a contribuţiilor în sistemul de pensii facultative, prin propuneri de modificare şi completare a articolelor de lege referitoare la contribuţiile de natură socială, respectiv pensii, sănătate, şomaj. Astfel, se urmăreşte evitarea neînţelegerilor la nivelul angajatorilor.
Potrivit legii, contribuţiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia.
CSSPP reaminteşte că, începând cu anul 2009 se aplică un prag de deductibilitate pentru pensiile private facultative de 400 euro pe an, pentru angajat, şi 400 euro pe an pentru angajator.