CU LINGURŢA-N MÂNĂ Biserica Română, în căutarea argumentului ontologic al existenţei lui Dumnezeu

George Chiriţă
Ziarul BURSA #Cultură / 19 martie 2020

Biserica Română, în căutarea argumentului ontologic al existenţei lui Dumnezeu
George Chiriţă

Zilele trecute s-a petrecut un fenomen a cărei semnificaţie nu a apărut în prim-plan, ocultată fiind de dimensiunea scandaloasă care i s-a asociat. Ştirea care a circulat avea titlul "În plină criză de coronavirus, ÎPS Teodosie (Arhiepiscopul Tomisului -n.r.) a împărtăşit peste 100 de persoane cu aceeaşi linguriţă". Scandalul era bine reprezentat în dimensiunea penală a momentului: e vorba de ceea ce se poate cataloga ca "infracţiune de zădărnicire a combaterii bolilor". Lucrurile nu sunt însă atât de simple.

Pentru a preciza circumstanţele, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a declarat: "Referitor la linguriţa folosită la împărtăşire, Patriarhia Română a emis un comunicat de presă, în care a arătat către cei care au temeri, au dubii sau au conştiinţa neliniştită, să meargă şi să discute cu duhovnicul lor. Pe această linie merge şi Arhiepiscopia Tomisului. Recomandăm celor care au această problemă de conştiinţă să meargă să discute cu duhovnicii şi lucrurile se vor rezola de la caz la caz".

Dar, comunicatul la care, prin eroare, se referă purtătorul de cuvânt este de fapt un "Cuvânt pastoral pentru întărirea în credinţă şi în comuniune euharistică" , din 28 februarie, al Patriarhului Daniel. Preafericitul spune, în acest cuvânt pastoral, următoarele: "Iar credincioşii, care au totuşi teamă de a se împărtăşi din acelaşi Sfânt Potir cu aceeaşi linguriţă, vor cere sfatul preotului duhovnic spre a se întări în credinţă şi a spori în comuniune bisericească".

Comunicatul propriu-zis a fost emis de Patriarhie în 27 februarie şi a recomandat: "Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin)".

Pe scurt, Comunicatul Patriarhiei recomandă celor care se tem de îmbolnăvire să ceară împartaşire cu linguriţa proprie, iar Cuvântul pastoral al Patriarhului recomandă celor care se tem de a se împărtăşi cu aceeaşi linguriţă să ceară sfatul duhovnicului. Avem aici două tipuri de temeri: teama de îmbolnăvire şi teama de împartaşire cu aceeaşi linguriţă. Avem şi două tipuri de cereri: să ceri voie cu linguriţa proprie şi să ceri un sfat. Este oare aici o ezitare, o imprecizie, sau o confuzie pur şi simplu?

În realitate este vorba de vibraţia unei mari mize pe care şi-a asumat-o biserica: anume aceea de a dovedi exis­tenţa lui Dumnezeu în faţa publicului şi a necredincioşilor.

De fapt, istoria încercărilor de a dovedi existenţa lui Dumnezeu nu aparţine Bisericii, care, cultivând credinţa, nu are nevoie de dovezi, ci filozofiei, care a vizat în repetate rânduri performanţa de a realiza acest lucru. Sigur, filozofia a făcut această încercare cu eforturile raţiunii. Oare biserica vrea acum să obţină ceva pe baza unui ""experiment" social spontan, fără ajutorul alambicat al raţiunii?

În faţa unei societăţi care se teme, biserica propune ca teama să fie eliminată pentru ca efectul credinţei să se producă. Dar nu este aici oare o echivalare între teamă şi credinţă? Este suficient curajul, sau cel puţin lipsa de teamă, pentru a fundamenta credinţa? Nu ar trebui oare ca, desigur, credinţa să dezvolte o arhitectură a splendorii, unde eventual raţiunea ar avea şi ea locul său, aşa cum îşi doresc filozofii, şi nu ca teamă de un amărât de virus care, şi el, este invizibil?

Autorităţile, la rândul lor, nu ar trebui să rateze această şansă enormă de a obţine, în România, dovada existenţei lui Dumnezeu, desigur o dovadă utilă doar în faţa necredincioşilor, şi ar trebui să monitorizeze efectele fenomenului de la Constanţa pentru a constata dacă s-au produs sau nu îmbolnăviri în grupul celor 100 de enoriaşi. Sigur, jocul statisticilor, care este prezent acum sub toate dimensiunile lui planetare, ar putea interveni şi în analiza acestui caz, în ideea că o îmbolnăvire ar fi irelevantă şi că doar un număr X de îmbolnăviri ar fi o anti-dovadă. Am putea deci să aşteptăm cu emoţie ca acest număr X să nu fie atins...

Aşteptările noastre numerice, adică de ordinul mărimilor, ar putea să pară motivate pentru că s-ar înscrie în acelaşi registru cu cel mai celebru argument filozofic, Argumentul lui Anselm de Canterbury: ""Dumnezeu este fiinţa faţă de care altceva mai mare nu poate fi conceput. Fiinţa faţă de care altceva mai mare nu poate fi conceput există. Prin urmare Dumnezeu există".

PAPA E BOLNAV, DAR NU ŞTIM DE CE

Nimeni nu-i scutit

"Papa Francisc nu are Covid-19", a informat Agerpres la 3 martie, adăugând: "Suveranul Pontif a fost testat după ce, în ultima perioadă, s-a simţit rău."

Agenţia menţiona drept surse ale ştirii ziarul "Il Messaggero" şi "Reuters".

Ediţia din 3 martie a ziarului italian "Il Messaggero" nu indică nici o sursă a ştirii că testul Papei Francisc la coronavirus ar fi ieşit negativ. Iar Reuters indică drept sursă pe "Il Messaggero" (care, e drept, este ziarul oficial al Vaticanului).

În schimb, Reuters menţionează că purtătorul de cuvânt al Vaticanului Matteo Bruni nu a răspuns cererii să comenteze ştirea publicată de "Il Messaggero".

Adică, avem o ştire despre faptul că Papa nu are coronavirus, care:

- nu este un Comunicat al Vaticanului;

- nu parvine de la Vatican News;

- parvine dintr-o singură sursă (nici măcar din două);

- sursa este un ziar, care nu menţionează sursa ştirii;

- ştirea nu este confirmată de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, (deşi i-o cere o agenţie de ştiri serioasă).

Singura concluzie posibilă este că nu este cert că Papa Francisc nu are coronavirus, dar lumea catolică speră ca înaltul prelat să nu fi fost contaminat, deoarece boala atacă mortal pe bătrâni, iar Papa este în vârstă de 83 de ani şi încă şi mai grav, acestuia i-a fost extirpată o parte dintr-un plămân în tinereţe, în jurul vârstei de 20 de ani, din cauza unei afecţiuni respiratorii.

În statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Cetatea Sfântului Scaun figurează cu un singur contaminat cu coronavirus, descoperit pe data de 6 martie.

"Nimeni nu este scutit în timpul acestui proces extrem de dureros", a spus Episcopul de Bergamo, Francesco Beschi vorbind la reţeaua italiană de ştiri TV Rainews24, conform publicaţiei Crux din data de 16 martie, referindu-se la faptul că şase preoţi catolici au murit infectaţi cu coronavirus în Bergamo (nordul Italiei), săptămâna trecută, iar duminică, peste 20 de preoţi au fost spitalizaţi. (F.G.)

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. In afara textului de final ce lansează o suspiciune verosimilă despre starea Papei, articolul de deschidere este tras de par. BOR nu a folosit niciodată acest argument în dogmatica ortodoxă. Îi recomand autorului sa citească Teologia dogmatică a părintelui Stăniloaie, pentru a afla care sunt argumentele ortodocșilor referitoare la Dumnezeu. In rest, articolul este o scriere inutilă in care este răstălmăcit inclusiv mesajul Patriarhului. Esența mesajului este alta, din punct de vedere teologico-dogmatic, nu aceea socială reținută de autor care are carente în privința studierii dogmei ortodoxe.

    1. lumineaza-ne: se transmit sau nu agentii patogeni prin linsul instrumentarului bisericesc?

      "Linsul instrumentarului"? Mi.aduc aminte de mesajul lui Klopp, antrenoru, sa lasam pe cei care stiu sa se pronunte.

      Stai acasa si pune mana si informeaza.te, citeste ca asa va pronuntati aiurea.  

      Si daca tot cautati dedesupturi, nimic nou, ia si comunicatele anterioare ale BOR. Dar mai bine incepe cu Vietile Sfintilor. Cu siguranta pot sa.ti spuna mai multe. Am nadejdea ca.ti poti depasi orgoliul.

      Sanatate. Doamne ajuta.ne. 

      materialele scrise religioase au ca scop indoctrinarea, adica opusul informarii!

      aia care ling instrumentarul bisericesc in grup stau acasa si se informeaza?

      pont pentru cei bine-intentionati: evitati cu orice pret iesirile duminica intre orele 10-12, interval in care este cel mai mare risc de contaminare, fiind in circulatie indivizii cu cel mai mare risc de contaminare datorita starii mintale si a comportamentului de turma. 

      Articolul are cateva intertextualitati si o distanțare ironică pe care nu le-ati sesizat. De exemplu, posibila viziune numerică asupra fenomenului de la Constanta este suprapusa peste argumentul cantitativ al lui Anselm, tocmai pentru a marca absurdul unei abordări care ne-ar fi la îndemână. Chiar vi s-a părut că îl propun ca valid!?

      Totodată, va rog sa sesizati evoluția istorică de la argumentul lui Anselm, care, desi este cel mai celebru, posedă o mecanică surprinzător de simplistă, la cel în cinci trepte al lui Toma D’Aquino, dar și la un maxim atins de discuția despre dumnezeu care apare la Emanuel Levinas – vă recomand o lectură urgentă a cărtii sale „Când Dumnezeu devine idee”. Vedeți vă rog si abordarea temei la Derrida. Filozofia contemporană, care înțelege să revendice o perspectivă superioară care trebuie să absoarbă/depășească teologia, a înțeles că o teoretizare în zona religiei trebuie sa pună drept condiție primă analiza limbajului. Lucrurile nu mai pot fi înțelese ca și cum le-am privi direct, ca obiecte. E vorba despre cum le ordonăm în înțelegere, prin limbaj. 

      PS. Va rog: care este mesajul Patriarhului din textul citat, altul decât a cere sfatul duhovnicului?

      Pt. COVid 2o-2o....De-ăla care , ca și polițiști*câini âî miroase pă virusei. În urma " linsului linguriței" și a... deștelor ,,sfinte" ale preoților , amu la împărtășanie dar și la alte ^creștinești răspândiri^ de : CO2 (codoi, ai lui Leana Ceaușescu), viruși COvis 2o-2o, bacterii, microbi, la puparea.. sticlei unei icoane NE-făcătoare de minuni, pipăirea unor moaște din plastic chinezesc, spovedanii sub fusta popii ~depozit de viruși ~ ,.... ENORIAȘII vor căpăta SIGUR în biserici _ Drăcoveniile astea de viruși nevăzuți _și-i vor "găzdui" acasă la copii și la nepoți..___Când mergem la IAȘI.? Mâine e Sfânta Parascheva.??? ___Ohoo, vin milioane de EURO, fie primite.!!!___ GUVERNULeee, vine apocalipsa.! ; pune-le CĂTUȘE ăstora de la B O R..!!!! Aplică legea cu pÂrnaie Grea pentru răspândirea de arme biologice! .. Preoteselor, voi dormiți, vreți să rămâneți văduve sau singurele- singurele... cu sectoristul, cu viceprimarul, cu pachete și vizite ca Irinuca la Rahova.? ___Slăvită fie întru Domnul, fecioara FIFA că a luat nește măsuri de... NE-făcut BANI în timpul pandemiei.. MATALE... BOR, ține-o tot așa.!!! îmbogățește-te! Acum cheamă - ți "electoratul" habotnic-bigottic să-ți aducă ție bănuții. AURăște- te că vin vremuri de restriște....

      Microscopic dar fabulos!.

      MicroscOAPĂ... căci Maricica și #.1. Mary sunt de gen feminin. __ Textul este scris intenționat cu greșeli, căci este o satiră la adresa ,,, electoratului habotnic ( + bigot?) "" semi-alfabetizat, mare iubitor de trandafiri (și cu trio-psd și cu firu' - băse.) lângă o ștampilă de vot, plus o linguriță infectată cu viruși la Împărtășanie.

    Părintele Constantin Galeriu scria despre Sfânta Euharistie: "Este cea mai importantă dintre Taine, in sensul că, dacă prin celelalte Taine, creștinul primește harul divin într-un sens limitat, mai insesizabil, prin Sfânta Împărtășanie primește însuși Izvorul harului".

    Cine este Izvorul harului? Ne învață Crezul: Sfântul Duh, care de la Tatăl purcede.  

    Adică izvorăște.  

    Cu alte cuvinte, prin Sfânta Împărtășanie nu intram în comuniune doar cu IIsus Hristos, ci cu Însuși Dumnezeu Tatăl, pe care îl primim în viața noastră. 

    De asemenea îl primi și prin Sfântul Duh, pe care îl invocăm in momentul epiclezei.  

    Deci la Sfânta Împărtășanie intrăm în comuniune cu Sfânta Treime in toată plenitudinea ei. La epicleză, preotul spune: Fa pâinea aceasta cinstit trupul Hristos ului Tau, iar ce este în paharul acesta cinstit sângele Hristos ului Tau, prefacandu-le cu Duhul Tau cel Sfânt.  

    Pai daca in potir este Dumnezeu însuși, despre ce răspundere a epidemiei poate vorbi un credincios adevărat? 

    Părintele Galeriu mai spune:"Împărtășania este culmea și expresia divinității, a integrității de credință". 

    Iar Sfântul Apostol Pavel spune că persoana ce se împărtășește cu nevrednicie, osândă bea și mănâncă pentru că nesocotește trupul Domnului.

    Or, dacă zici că vrei alta linguriță pentru Împărtășanie este i nesocotire a trupului Domnului pentru că nu crezi că ce se afla in potir este chiar trupul si singele lui Isus Hristos, care are puterea tămăduitoare și mântuitoare a dumnezeirii. 

    1. Vezi, de aia s-o fi imbolnavit Papa, din cauza ca nu-i ortodox...

      Multa imbecilitate pe lumea asta! 

    Mă mir că în deschiderea ziarului apare un articol de toată jena, cu un titlu pe măsură. Pai Ontologic e legat de ontos, adică existența. Adică Biserica este în căutarea argumentului existențial al existenței lui Dumnezeu. Ce titlu este asta? O mizerie.

    1. Argumentul lui Anselm este cunoscut in cultura filozofica drept „argumentul ontologic asupra existenței lui Dumnezeu”. Greșala de exprimare pe care o acuzați exista doar in mintea dvs. Există si alte tipuri de argumente decât cel ontologic: teleologic (nu teologic!), moral, cosmologic, empiric, modal-epistemic.... există până și „Argumentul lui Kurt Goedel în favoarea existenţei lui Dumnezeu” . Vi se pare că Goedel e în contradicție sau e tautologic cu Kurt?

    Pe timpul acestei pandemii...recomand ortodocsilor..sa ia exemplul modului de impartasanie care se face la catolici....Si zau ca nu o sa intre in "pacat." Prea mult orgoliu si cred ca si D-zeu o sa-i tolereze ......

    1. Ce de partizani are Becali ,chiar si printre cei care stiu ( sau pretind ca stiu )sa citeasca ! In A,D. (SIC.) 2020!!

      Că sunt sau nu partizanii /admiratorii lui Becali nu știu. ; dar în AD 2o-2o fie că știu să citească sau sunt semi-alfabetizați, e vai de capul lor.!!! .. Atât de îndoctrinați religios, primitivi în gândire, habotnici / bigoți captivi ai samsarilor spirituali, ai negustorilor de suflete intermediari între Homo sapiens și creatorul lui.(Cel Autentic!). RUȘiNE profitorilor care trăiți din munca acestor exploatați spiritual.!!! Chemați-i acum de sărbători în biserici luați-le bănuții și îngrămădiț-i, îmbolnăviți-i și contaminați-i cu virusul.... cel SATANIC.!

    Din cate stiu pocalul si lingurita sunt din argint si stim bine ce efect are argintul asupra bacteriilor, virusurilor etc. Nu stiu insa daca stergarul cu care se sterge lingurita contine fire de argint.

    Cumva biserica ... nu a lasat totul in voia lui Dumnezeu. Foloseste argint, busuioc cunoscand efectul biocid al acestora. Bine ca le folosesc. 

    Dumnezeu iti da, da' nu-ti baga-n traista! 

    1. Dragi concetățeni români creștini ortodocși vă rog să stati un minut și să gândiți. TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI POATE SA TRANSMITA viruși? Daca gandim așa zadarnică este credința noastră strămoșească pt care au murit înaintașii nostrii: SF STEFAN CEL MARE; SF BRANCOVENI și mulți, mulți alții. Să ne ierte Domnul pt ce facem din neștiință. Iertați...

      Draga Viorel, te rog sa aduci la impartasanie un bolnav de coronavirus si sa folosesti lingurita imediat dupa el.

      Dupa ce te vei imbolnavi, vei intra si la puscarie 5 ani, pentru contaminare deliberata. 

      Preotii se impartasesc ei intai,apoi prostii.Sa se schimbe ordinea,sa se impartaseasca dupa ce au impartasit toti enoriasii si sa-i intrebam apoi ce parere au!

      Suntem in pragul SFINTELOR PASTI. Nu doresc a intra în polemici cu nimeni și nici nu vrea să conving pe nimeni de cine este ADEVARUL CALEA și VIATA. Daca vom tagadui adevarurile de credinta noi nascuti in aceasta tara crestini ortodocși ce pretentii sa avem de cei ce lovesc in religia noastra curata lasata aici prin sf apostol Andrei. Iartă Doamne , zicem și noi ca TINE atunci când erai pe cruce și te ai rugat pt cei ce TE au rastignit NU NE SOCOTI PACATELE FACUTE DIN NEPUTINTELE NOASTRE. Iertati....

      Încă nu sa stabilit modul în care sa contaminat ITALIA atât de grav, la distanță mare de China. Dar atenționează-l pe Viorel că după aceste inutile Împărtășanii și după slujbele de Paște cu mare înghesuială, contaminarea în România va fi de groază.!!! Ca in Wuhan China.! . FIFA a renunțat să se îmbogățească în această perioadă;a interzis toată activitatea. .Biserica nu, vrea ARGINȚI.! . legea contra contaminări în masă cu arme biologice să se aplice anticipat papilor.. acum..! BOR va înghesui sute de mii de enoriași la Sfânta Parascheva, va fi atunci actul final.?

    dupa pastele ortodox vor inflori afacerile legate de inmormantari!

    Or fi monitorizat autoritatile numarul de imbolnaviri datorat fenomenului de la Constanta? Au dovedit necredinciosilor existenta/inexistenta lui Dumnezeu? Sau autorul si-a bagat coada intre picioare si a uitat de demers?

    1. Dar pe ,,ai lu' CTP " din Piața Victoriei în 15 16 17 mai..???

    Nu sunt ateu, scriu asta pentru a nu fi interpretat în vreun fel.

    Domnilor care apărați folosirea linguriței unice la împărtășanie, ați fi de acord să trec o oglinda stomatologica pentru consultație prin gura dumneavoastră dacă am folosit-o la alții???  

    1. "Oglinda stomatologică" este... umbrită de contaminarea în Piața Victoriei din 14 15 16 poate și 17 mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb